Zo verminder je zwellingen van de enkels

Enkels zijn een erg gevoelig onderdeel van het lichaam en bestaan uit gewrichtsbanden, botten en spieren. Ze zijn een van de sterkste onderdelen van je lichaam, omdat ze het overgrote deel van je lichaamsgewicht dragen, maar ze zijn ook erg vatbaar voor verwondingen en problemen. Zwellingen zijn daar een voorbeeld van.
Zo verminder je zwellingen van de enkels

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Zwellingen aan je enkels kunnen veroorzaakt worden door het vasthouden van vocht of door het lopen op ongelijke oppervlaktes, het dragen van slechte schoenen, verstuikingen of krampen.

Enkelpijn

enkel

Zwellingen veroorzaken misschien niet altijd pijn, maar kunnen erg oncomfortabel zijn. Als je pijn voelt aan de binnen- of buitenkant van één of beide enkels, dan kan dit een duidelijk teken van een verwonding zijn. Als de pijn aanhoudt, dan kan je het beste contact opnemen met een arts.

Merk je naast pijn dat je enkel ontstoken is? Dan ben je waarschijnlijk ergens tegenaan gelopen of heb je je enkel verstuikt. Dit kan je echter gemakkelijk behandelen, met uitstekende resultaten.

Een uitstekende manier om pijn of zwellingen van de enkels te verlichten, is door er ijs op te doen. Je kan een plastic zak gebruiken die je met ijsklontjes vult en in een doek wikkelt. Leg deze dan op de zere plek gedurende 10 minuten. Als je er geen ijs op wilt doen, doe dan je voeten 15 tot 20 minuten in koud kraanwater. Herhaal dit elke twee tot drie uren en doe dit tenminste drie dagen achter elkaar.

Onthoud dat ijs goed is, omdat het de zwelling vermindert. Een behandeling die je thuis kan doen wanneer je enkels een tik krijgen, is je voeten direct in heet water te doen na het aanbrengen van iets kouds. Deze verandering in de temperatuur bevordert de bloedsomloop (dit is het beste voor blauwe plekken).

Hoe behandel je enkeloedeem?

Enkeloedeem

Oedeem is de medische naam voor zwelling en kan veroorzaakt worden door:

 • een lange tijd staan of zitten
 • zwangerschap
 • overgewicht
 • een zittende levensstijl

Het wordt over het algemeen veroorzaakt door overtollig vocht dat zich ophoopt in de onderste lichaamsdelen. Het goede nieuws is dat dit op verschillende manieren behandeld kan worden. Je kunt aan sport doen of je voeten een aantal minuten in de lucht houden.

Als je echter een chronische ontsteking hebt of het komt vaak voor, dan kan je het beste contact opnemen met een specialist of op zoek gaan naar effectievere behandelingen.

Het eerste dat je moet voordat je de symptomen gaat behandelen, is de oorzaak van het probleem identificeren. Een aantal mogelijke redenen kunnen zijn:

 • slechte voeding
 • obesitas
 • artritis
 • hart- of nierziektes

Als je één of meerdere van deze punten opmerkt, dan moet je een plan hebben om het onder controle te houden en verschillende aspecten van je levensstijl aanpassen.

Enkeloedeem voorkomen

Gezwollen enkel

Als je medicijnen gebruikt dan kan enkeloedeem één van de bijwerkingen zijn. Sommige van deze medicijnen die dit probleem kunnen veroorzaken of verergeren zijn bijvoorbeeld:

 • hormonen (anticonceptiva bijvoorbeeld)
 • antidepressiva
 • medicijnen tegen hypertensie

Je kan het beste deze medicijnen vermijden als het mogelijk is of een minder agressief alternatief opzoeken.

Je dieet zou weinig zout moeten bevatten, omdat natrium ervoor zorgt dat je vocht vasthoudt: niet alleen in je enkels, maar ook in andere delen van je lichaam. Bewegen is ook erg belangrijk, vooral wanneer je de hele dag werkt of zwanger of bejaard bent.

Je kan alle activiteiten doen die aansluiten bij wat je aankunt. Drie keer per week een wandeling maken wordt bijvoorbeeld sterk aanbevolen.

Om zwellingen van de enkels te voorkomen, zou je moeten vermijden dat je een lange tijd dezelfde positie aanhoudt (staan of zitten). Als je geen keuze hebt vanwege je werk, probeer dan af en toe je positie aan te passen. Als je op kan staan, wandel dan even naar het raam voor wat frisse lucht. Het lijkt niet veel, maar het zal absoluut helpen.

Nog meer interessant advies is om geen broeken, sokken of schoenen te dragen die te strak om je enkels zitten. Pas ook op met het gebied waar je spieren zitten, want als het daar te strak is, kan het negatieve gevolgen voor het onderste gedeelte van je benen hebben.

Huismiddeltjes voor zwellingen van de enkels

Oedeem in voet en enkel
 • Leg je benen gestrekt op een bank of stoel. Doe er een paar minuten een zak ijs in een doek gewikkeld op. Een andere manier is om wanneer je op je bed ligt, je benen op te tillen en tegen de muur te plaatsen met je hielen tegen de muur. Probeer je benen zoveel mogelijk te strekken. Je zal merken dat je bloed en de zwelling naar beneden gaat. Het is lastig om deze positie langer dan vijf minuten aan te houden, maar met een beetje oefening zal je het iedere keer langer volhouden.
 • Breng een koud kompres aan (het kan zelfs een zak bevroren groenten zijn), dat je in een doek wikkelt, zodat er geen direct contact met je huid is en de huid niet bevriest. Doe het weer in de vriezer wanneer het warm begint te worden, zodat het weer bevriest en je het later weer aan kan brengen.
 • Opgezwollen enkels kan je ook bedekken met komkommerschijfjes en deze bedekken met een doek of verband. Het zal helpen het vocht te absorberen en je zal mogelijk sneller herstellen.
 • Een effectieve oefening voor zwellingen van de enkels: ga op de vloer zitten en strek je benen. Draai je enkels met de klok mee en tegen de klok in en doe dit 15 keer voor beide richtingen. Je zal ook je bloedsomloop verbeteren.

Tips bij ernstigere zwellingen

 • Als je een verstuiking, tendinitis, pijn of verzwikking hebt, wissel dan af met een koude en hete doek azijn. Verhit een gelijke hoeveelheid azijn en water vijf minuten in een pan. Maak er een handdoek mee nat en wikkel je enkel er mee in. Laat het er een paar minuten opzitten en herhaal dan hetzelfde proces, maar dan met koude azijn. Doe dit drie keer met beide temperaturen.

Afbeeldingen ter beschikking gesteld door Sandy Austin, Valeries, jo marshall, Cakersandco en Gainesvegas. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Stephen W. Moore. Griffith’s Instructions for Patients E-Book: Expert Consult. Elsevier Health Sciences, 2010.
 • James WyssAmrish Patel. Therapeutic Programs for Musculoskeletal Disorders. Demos Medical Publishing, 2012. 
 • Simeon MargolisJohns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pensilvannia University.2009.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.