Zo verminder je zwellingen van de enkels

3 september 2015

Enkels zijn een erg gevoelig onderdeel van het lichaam en bestaan uit gewrichtsbanden, botten en spieren. Ze zijn een van de sterkste onderdelen van je lichaam, omdat ze het overgrote deel van je lichaamsgewicht dragen, maar ze zijn ook erg vatbaar voor verwondingen en problemen. Zwellingen zijn daar een voorbeeld van. Ze kunnen veroorzaakt worden door het vasthouden van vocht of door het lopen op ongelijke oppervlaktes, het dragen van slechte schoenen, verstuikingen of krampen.

Enkelpijn

Zwellingen veroorzaken misschien niet altijd pijn, maar zijn erg oncomfortabel. Als je pijn voelt aan de binnen- of buitenkant van één of beide enkels, dan kan dit een duidelijk teken van een verwonding zijn. Als het aanhoudt, dan kan je het beste contact opnemen met een specialist. Als je naast pijn opmerkt dat je enkel ontstoken is, dan kan dit komen doordat je je enkel ergens tegenaan gestoten hebt of het kan een lichte verstuiking zijn. Dit kan je behandelen met uitstekende resultaten.

Een uitstekende manier om pijn of zwellingen van de enkels te verlichten, is door er ijs op te doen. Je kan een plastic tas gebruiken die je met ijsklontjes vult en in een doek wikkelt. Als je er geen ijs op wilt doen, doe dan je voeten 15 tot 20 minuten in koud kraanwater. Herhaal dit elke twee tot drie uren en doe dit tenminste drie dagen achter elkaar.

enkel

Onthoud dat ijs goed is, omdat het de zwelling vermindert. Een behandeling die je thuis kan doen wanneer je enkels een tik krijgen, is je voeten direct in heet water te doen na het aanbrengen van iets kouds. Deze verandering in de temperatuur bevordert de bloedsomloop (dit is het beste voor blauwe plekken).

Hoe behandel je enkeloedeem?

Oedeem is de medische naam voor zwelling en kan veroorzaakt worden door een lange tijd staan of zitten, tijdens zwangerschap, door overgewicht of een zittende levensstijl. Het wordt over het algemeen veroorzaakt door overtollig vocht dat ophoopt in de onderste lichaamsdelen. Het goede nieuws is dat het op verschillende manieren behandeld kan worden, zoals een sport beoefenen of je voeten een aantal minuten in de lucht houden. Als je echter een chronische ontsteking hebt of het komt vaak voor, dan kan je het beste contact opnemen met een specialist of op zoek gaan naar effectievere behandelingen.

Het eerste dat je moet voordat je de symptomen gaat behandelen, is de oorzaak van het probleem identificeren. Een aantal redenen kunnen slechte voeding, obesitas, artritis of hart- of nierziektes zijn. Als je een of meerdere van deze punten opmerkt, dan moet je een plan hebben om het onder controle te houden en verschillende aspecten van je levensstijl aanpassen.

enkel2

Als je aan de medicijnen zit, dan kan enkeloedeem één van de bijwerkingen zijn. Sommige van deze medicijnen die dit probleem kunnen veroorzaken of verergeren, zijn hormonen (anticonceptiva bijvoorbeeld), antidepressiva en medicijnen tegen hypertensie. Je kan het beste deze medicijnen vermijden als het mogelijk is of een minder agressief alternatief opzoeken.

Je dieet zou weinig zout moeten bevatten, omdat natrium ervoor zorgt dat je vocht vasthoudt; niet alleen in je enkels, maar ook in andere delen van je lichaam. Bewegen is ook erg belangrijk, vooral wanneer je de hele dag werkt of zwanger of bejaard bent. Je kan alle activiteiten doen die aansluiten bij wat je aankunt. Drie keer per week een wandeling maken is bijvoorbeeld sterk aanbevolen.

Om zwellingen van de enkels te voorkomen, zou je moeten vermijden dat je een lange tijd dezelfde positie aanhoudt (staan of zitten). Als je geen keuze hebt vanwege je werk, probeer dan af en toe je positie aan te passen. Als je op kan staan, wandel dan even naar het raam voor wat frisse lucht. Het lijkt niet veel, maar het zal wonderen doen.

enkel3

Nog meer interessant advies is om geen broeken, sokken of schoenen te dragen die te strak om je enkels zitten. Pas ook op met het gebied waar je spieren zitten, want als het daar te strak is, kan het negatieve gevolgen voor het onderste gedeelte van je benen hebben.

Huismiddeltjes voor zwellingen van de enkels

  • Plaats je benen gestrekt op een bank of stoel. Doe er een paar minuten een zak ijs in een doek gewikkeld op. Een andere manier is om wanneer je op je bed ligt, je benen op te tillen en tegen de muur te plaatsen met je hielen tegen de muur. Probeer je benen zoveel mogelijk te strekken. Je zal direct voelen dat je bloed en de zwelling naar beneden gaat. Het is lastig om deze positie langer dan vijf minuten aan te houden, maar met een beetje oefening zal je het iedere keer langer volhouden.
  • Breng een koud kompres aan (het kan zelfs een zak bevroren groenten zijn), dat je in een doek wikkelt, zodat er geen direct contact met je huid is en het je niet verbrand. Doe het weer in de vriezer wanneer het warm begint te worden, zodat het weer bevriest en je het later weer aan kan brengen.
  • Als je een verstuiking, tendinitis, pijn of verzwikking hebt, wissel dan af met een koude en hete doek azijn. Verhit een gelijke hoeveelheid azijn en water vijf minuten in een pan. Maak er een handdoek mee nat en wikkel je enkel er mee in. Laat het er een paar minuten opzitten en herhaal dan hetzelfde proces, maar dan met koude azijn. Doe dit drie keer met beide temperaturen.
  • Voor opgezwollen enkels kan je ze ook bedekken met komkommerschijfjes en deze bedekken met een doek of verband. Het zal het vocht absorberen en je zal veel sneller herstellen.
  • Een effectieve oefening voor zwellingen van de enkels: ga op de vloer zitten en strek je benen. Draai je enkels met de klok mee en tegen de klok in en doe dit 15 keer voor beide richtingen. Je zal ook je bloedsomloop verbeteren.
enkel4

Afbeeldingen ter beschikking gesteld door Sandy Austin, Valeries, jo marshall, Cakersandco en Gainesvegas
Bekijk Ook