11 geweldige voordelen van een koude douche

Wist je dat een koude douche niet alleen helpt je lichaam te ontgiften en goed is om af te vallen, maar dat het ook je stemming kan verbeteren en je meer energie kan geven?
11 geweldige voordelen van een koude douche

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tot een aantal decennia geleden was een warme douche een luxe waar maar een klein gedeelte van de bevolking van kon genieten, maar de tijden zijn veranderd en vrijwel iedereen heeft nu warm water in huis. Hierdoor missen we alle belangrijke voordelen van een koude douche.

Volgens Wim Hof, de wereldberoemde Iceman, wekt het nemen van een koude douche bepaalde reacties in het lichaam op die goed zijn voor de gezondheid en schoonheid. We willen de elf beste voordelen van het nemen van een koude douche op een rijtje zetten, zodat je het graag aan je dagelijkse routine wil toevoegen. Lees snel verder!

De voordelen van een koude douche

1. Het verbetert je stemming

Koudwatertherapie tegen depressie

Het nemen van een koude douche is een goede therapie voor stress, depressie en andere negatieve emoties. Dit komt doordat koud water de uitscheiding van noradrenaline in de hersenen stimuleert, een effect dat wordt geassocieerd met de vermindering van chemicaliën die zorgen voor een slechte stemming.

2. Het verhoogt je energie

Er iets niets beter dan je dag beginnen met een koude douche. Het stimuleert je hersenen, waardoor je lichaam wakker wordt en je energie krijgt. Als de zenuwen van je lichaam de kou voelen, gaat je hart sneller kloppen en ga je sneller ademen.

3. Het verlicht ontsteking

Koud water verlicht ontstekingen

Mensen die last hebben van pijnlijke symptomen die geassocieerd worden met ontstekingen kunnen veel verlichting krijgen als ze iedere dag een koude douche nemen. Het trekt de aderen die door het lichaam lopen samen, waardoor de gifstoffen in de bloedstroom worden verwijderd en ontsteking van de weefsels vermindert.

4. Het versterkt het immuunsysteem

Blootstelling aan kou lokt een aantal gezonde reacties uit van het lichaam, die geassocieerd worden met versterking van het immuunsysteemHet verbetert het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar iedere cel in het lichaam.

5. Het verbetert de functie van het lymfesysteem

Het lymfestelsel is verbonden met de bloedvaten en dient voor het afvoeren van afval en het bestrijden van pathogenen. Lymfevloeistof bevat witte bloedcellen, die een grote rol spelen in het bestrijden van infecties.

Een koude douche lokt samentrekkingen uit door het lichaam, waardoor de lymfevloeistof beter door het lichaam stroomt en je algemene gezondheid verbetert.

Als deze vloeistof niet efficiënt wordt getransporteerd, kan het zich opbouwen in ledematen en symptomen veroorzaken die een negatief effect op je gezondheid hebben.

6. Het helpt je te slapen

Een koude douche als slaaptherapie

Hoewel een warme douche of bad favoriet zijn voor dit doel, kan koud water ook een goede alternatieve slaaptherapie zijn. Dit komt doordat het een krachtig gevoel van welzijn bevordert, dat je lichaam ontspant en een goede slaap veroorzaakt.

7. Het hydrateert je huid en haar

Zowel je huid als je haar zouden erop vooruitgaan als je doucht op een lagere temperatuur. Hoewel warm water je poriën opent, doet koud water het tegenovergestelde. Dit is beter voor de hydratatie, voorkomt uitdroging en zorgt er ook voor dat er geen vlekken ontstaan en andere problemen door veel olie op de huid.

8. Het versnelt herstel na lichamelijke activiteit

Een koude douche helpt herstel na sporten

Je bent je hier misschien niet van bewust, maar bijna alle sporters nemen ijsbaden of een koude douche na hun training om spierpijn te verlichten en het herstelproces te versnellen. Het ontstekingsremmende effect helpt de gewrichten te ontspannen en vermindert pijn.

9. Het bevordert ontgifting

Een koude douche helpt bovendien het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam te bevorderen, om zo veel mogelijk gifstoffen te verwijderen uit het bloed en de huid.

10. Het bevordert gewichtsverlies

Een koude douche bevordert gewichtsverlies

Het menselijk lichaam bevat twee soorten vet: wit vet en bruin vet. Wit vet is het soort dat ontstaat als je te veel ongezond eten eet en niet aan beweging doet. Bruin vet staat bekend als “het goede vet”, omdat het het lichaam warm houdt en helpt het witte vet te verminderen.

Omdat koude temperaturen de productie van bruin vet kunnen activeren, kan een koude douche gewichtsverlies verbeteren.

11. Het helpt cellulitis te bestrijden

Een koude douche kan bijdragen aan de vermindering van cellulite. Omdat het een betere circulatie bevordert en gifstoffen verwijdert, wordt vet afgebroken en zal het bijdrage leveren aan verbetering van die bobbelige huid.

Nu je weet wat de voordelen van een koude douche zijn, laat je lichaam wennen aan iets wat gezonder is dan warm water. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.