Het lymfestelsel: vier interessante feiten die je wilt kennen

Er zijn vier feiten over het lymfestelsel die je zeker moet kennen. Het enige dat je hoeft te doen, is een beetje beter voor jezelf zorgen. Houd in gedachten dat eenvoudige dingen, zoals het hebben van een uitgebalanceerd eetpatroon en het goed beheren van je emoties, een directe impact hebben op je gezondheid en geluk.
Het lymfestelsel: vier interessante feiten die je wilt kennen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 01 februari, 2019

Het lymfestelsel maakt deel uit van je bloedsomloop. Het is als een netwerk, een ongelooflijk complex systeem dat bestaat uit communicerende vaten, gespecialiseerd weefsel en organen.

Deze organen, zoals de milt, hebben een zeer specifieke en prachtige functie: het elimineren gifstoffen, afval en ander ongewenst materiaal uit je lichaam.

Het doet echter veel andere onmisbare dingen voor je gezondheid, waarover je zeker meer wilt weten. Vandaag willen we je graag helpen meer te weten te komen over het lymfestelsel. We gaan kijken wat het is, wat het doet en vooral wat je kunt doen om er beter voor te zorgen.

1. Het lymfestelsel en weefselvocht

Het lymfestelsel van je lichaam verwijdert nutteloze elementen, zoals afval en dode cellen. Daarnaast heeft het nog een even belangrijke taak: het versterken van je immuunrespons. Het doet dit met weefselvocht. Dit is een vloeistof die je natuurlijke afweer activeert en je witte bloedcellen versterkt.

Bovendien regelt het lymfestelsel ook de concentratie van eiwitten in je lichaam. Ondertussen reguleert het je ook productie van chylus, een vloeistof die wordt gevormd uit gal en die de aanmaak van bepaalde aminozuren stimuleert.

Zoals je kunt zien, heeft het lymfestelsel een boeiendere baan dan je waarschijnlijk dacht!

2. Organen waaruit het lymfestelsel bestaat

De organen van het lymfestelsel

Hier is een interessant feit: je hersenen zijn verbonden met je lymfestelsel via je sinussen. Dus waar we het over hebben, is een netwerk van bloedvaten dat zich uitstrekt door vrijwel je hele lichaam. Laten we de belangrijkste delen ervan eens bekijken.

Beenmerg

Beenmerg produceert zoals je weet elke cel die je in je lichaam hebt. Onder deze cellen vinden we ook weefselvocht en lymfocyten, die deel uitmaken van je lymfestelsel.

De thymus

De rol van de thymus in het lymfestelsel

We hebben hier eerder over de thymus gesproken. Dit kleine orgaan heeft een zeer belangrijk doel in het lymfestelsel. Het zorgt voor de aanmaak van lymfocyten, een essentieel type witte bloedcellen in je immuunsysteem.

De milt

De milt

Sommige mensen denken nog steeds dat de milt geen doel heeft. Dit is echter een mythe. Immers, dit orgaan heeft de belangrijke taak om je bloed te filteren en om problematische cellen of afvalstoffen die je lichaam niet meer nodig heeft, te verwijderen.

De lymfeklieren

Wat je waarschijnlijk al weet over de lymfeklieren, is dat ze soms ontstoken raken. Bovendien zijn ze vatbaar voor kanker, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Hodgkin en non-Hodgkin.

Wat moet je echter nog meer over hen weten? Het zijn kleine knooppunten die in groepen in verschillende delen van je lichaam voorkomen, zoals je oksels en liezen. Hun doel is om bacteriën en infecties aan te pakken.

3. Ziektes en het lymfestelsel

Het eerste teken van een ziekte in het lymfestelsel zijn ontstoken lymfeklieren. Dit is het meest opvallende symptoom. Er zijn echter ook andere tekenen.

Laten we daar eens wat informatie over bekijken.

Lymfoedeem

  • Dit is een veel voorkomend probleem bij vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan vanwege borstkanker.
  • Wat er gebeurt, is dat het weefselvocht zich ophoopt. Zo ziet de persoon een toename in volume en merkbare ontsteking in de armen of benen.

Adenopathie

Ontstekingscellen
  • Adenopathie is een ontsteking van de lymfeklier. Het wordt niet altijd veroorzaakt door kanker. In feite is het meestal het resultaat van een zwak immuunsysteem.
  • Bovendien wordt adenopathie ook vaak veroorzaakt door virussen, zoals de mazelen of mononucleose.
  • Zoals we hierboven al vermeldden, worden ontstoken lymfeklieren ook geassocieerd met de ziekte van Hodgkin of non-Hodgkin. Gelukkig zijn dit ziektes die een goede prognose kunnen hebben als ze vroeg worden ontdekt.

Lymfoedeem

We kunnen deze onderverdelen in lymfodynamische en lymfostatische oedeem. De eerste soort wordt veroorzaakt door eenvoudige problemen met de bloedsomloop. De laatste is echter te wijten aan lymfatische insufficiëntie als gevolg van eiwitophoping.

4. Tips om beter voor je lymfestelsel te zorgen

Je weet nu dat het lymfestelsel twee zeer fundamentele taken heeft:

  • Ten eerste zuivert het je lichaam.
  • Ten tweede helpt het om je te beschermen tegen virussen en bacteriën door je immuunsysteem te versterken.

Daarom is het van vitaal belang om je gewoontes te verbeteren. Op deze manier kun je zorgen voor dit netwerk van organen, lymfeklieren en lymfevaten dat zo veel voor je doet.

Hier zijn enkele eenvoudige tips om dat te doen:

  • Eet vers, biologisch voedsel.
  • Doe een poging om je stresslevels te verlagen.
  • Slaap tussen de 7 en 9 uur per dag.
  • Neem hete, ontspannende baden en eindig vervolgens met een koude douche.
  • Beweeg met mate.
  • Drink water met citroen.
  • Massages die de lymfatische circulatie activeren zijn zeer gunstig.
  • Theeën van brandnetel en aloë vera zijn uitzonderlijk goed.
  • Doe aan yoga.

Tot slot concluderen we dat je lymfestelsel je aandacht waard is. Het enige dat je hoeft te doen, is een beetje beter voor jezelf zorgen. Houd in gedachten dat eenvoudige dingen zoals het hebben van een gebalanceerd eetpatroon en het goed beheren van je emoties een directe impact hebben op je gezondheid en geluk.

Hoe ga je dit vandaag in praktijk brengen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.