Is het slecht om koud water te drinken?

Koud water helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren na fysieke beweging. Het hydrateert ons sneller, aangezien de bloedstroom het makkelijker absorbeert.
Is het slecht om koud water te drinken?

Laatste update: 18 september, 2018

Er is een misvatting dat het regelmatig drinken van koud water, vooral na het eten, ernstige ziektes zoals kanker veroorzaakt. Dit idee is ontstaan door de simpele speculatie dat het drinken van koud water na het eten de geconsumeerde vetten stolt, waardoor de spijsvertering vertraagt. Sommige personen geloven dat dit proces een reeks reacties in de maag en darmen veroorzaakt, die leiden tot het ontstaan van kankercellen.

Wat dokters zeggen

Niettemin zijn er medische specialisten die aanbevelen om koud water vooral na een workout te drinken, omdat het de lichaamstemperatuur reguleert. En er zijn andere dokters die zeggen dat het drinken van koud water het lichaam forceert om energie te gebruiken om je op te warmen, waardoor dit water verloren gaat.

Er zijn ook andere momenten waarbij koud water gebruikt wordt en in dit geval wordt het verkeerd gebruikt. Wanneer we bijvoorbeeld meer koorts krijgen, dompelen we het lichaam onder in koud water, terwijl het in dit geval beter is om warm of lauw water te gebruiken. De verdediging van het lichaam kan namelijk reageren op koud water, waardoor rillingen en een verhoging van de temperatuur ontstaat. In dit geval heeft het drinken van koud water negatieve resultaten.

Het echte probleem

Verscheidene keren hebben we gehoord dat we genoeg water zouden moeten consumeren, waarbij twee liter de aanbevolen hoeveelheid is. Als we meer dan dat of juist te weinig drinken zijn we vatbaarder voor gezondheidsproblemen. Aangezien elke persoon verschillend is, is je urine de beste indicator of je genoeg water drinkt.

Als het donker is, dan drink je niet genoeg water en als het een lichte kleur heeft, dan drink je genoeg. Onthoud dat je urine in de ochtend (wanneer je net bent opgestaan) altijd wat donkerder is. Nog een manier om een idee te krijgen over je hydratatie is dorst. Wanneer het lichaam zegt dat je dorst hebt, dan moet je drinken en het maakt niet uit of het water dan koud of heet is.

De aspecten die echt onze gezondheid beïnvloeden zijn de hoeveelheid en de kwaliteit van het water. Het meeste water dat we consumeren zou natuurlijk moeten zijn, zonder toegevoegde smaken (bepaalde toevoegingen zijn toegestaan, zoals muntbladeren, citroenschijfjes etc.) en ongezoet.

De voordelen van het drinken van koud water

Koud Water Drinken

Het primaire voordeel van het consumeren van elke soort vloeistof is hydratatie, maar het specifiek drinken van koud water geeft ons specifieke voordelen vanwege de temperatuur:

  • Het helpt je om gewicht te verliezen: Het lichaam behoudt altijd een stabiele temperatuur. Wanneer je koud water consumeert, wordt deze temperatuur verlaagd en het lichaam gebruikt calorieën om dit weer te stabiliseren.
  • Het verlaagt je lichaamstemperatuur: Na fysieke beweging gaat de lichaamstemperatuur omhoog en koud water helpt, zoals we hiervoor al aangaven, om dit te stabiliseren.
  • Het hydrateert je sneller: Na fysieke beweging moet het lichaam snel gehydrateerd worden. Koud water wordt sneller geabsorbeerd in de bloedstroom, waardoor het lichaam sneller de nodige hydratatie krijgt.

Genoeg water drinken is belangrijk om gezond te blijven, de temperatuur maakt hierbij niet uit.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.