Geneeskrachtige planten tegen een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is één van de meest stille ziektes die iemand kan hebben. Iedereen kan deze ziekte krijgen en dat is waarom je je regelmatig moet laten controleren.
Geneeskrachtige planten tegen een hoge bloeddruk

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hypertensie of hoge bloeddruk is een aandoening die ervoor zorgt dat de druk boven het normale limiet uitkomt, wat gemiddeld 140/90 voor volwassenen is. Het is een veelvoorkomend probleem bij oudere mensen.

Het is één van de meest stille ziektes die iemand kan hebben, dus voorkomen is erg belangrijk, omdat het invloed heeft op onder andere je hersenen, hart en nieren. Het kan zelfs het risico op een beroerte vergroten.

Ook al is er niet een specifieke oorzaak voor een te hoge bloeddruk gevonden, er zijn een aantal factoren ontdekt die het mogelijk veroorzaken, zoals erg veel zout consumeren, alcohol, tabak en een zittende levensstijl.

Iedereen kan deze ziekte krijgen en dat is waarom je je regelmatig moet laten controleren. Als je het al hebt, volg dan de instructies van je dokter op en combineer ze met een gezond dieet, regelmatig bewegen en de geneeskrachtige planten tegen hoge bloeddruk die we hieronder opnoemen.

Geneeskrachtige planten tegen een hoge bloeddruk

Maretak

De maretak heeft een diuretisch effect, versterkt het hart en verlaagt het cholesterol, omdat het je bloedvaten wijder maakt.

  • Laat 5 gram maretak 15 minuten koken en drink dan één eetlepel.
  • Laat vijftien maretakblaadjes 15 minuten in een halve liter water koken.
  • Drink dan vijf tot zeven dagen twee kopjes per dag.

Lavendel

bakje met lavendel

Je kan een onverwachte hoge bloeddruk in bedwang houden door tien druppels lavendel op een doek te druppelen. Deze remedie is gebaseerd op aromatherapie, wat nog meer voordelen heeft, zoals:

  • Celreproductie
  • Het helpen bij het verminderen van rimpels
  • Verminderen van littekens en groeistrepen

Duizendblad

Deze plant staat er bekend om dat het de bloeddruk vermindert en helpt bij het versterken van de medicatie om een hoge bloeddruk te behandelen.

Je kan een infusie met de bloeistengels maken door ze in een glas water te doen, die je zonder problemen een paar keer per dag kan nuttigen.

De plant wordt ook gebruikt voor:

  • Het gezond houden van het ademhalings- en bloedvatenstelsel.
  • Het verlichten van de menopauze.
  • Depressie.

Mangoblad

Mangobladeren als een infusie zijn uitstekend voor het behandelen van infecties aan de urinewegen. Ze zijn rijk aan galluszuur, wat gebruikt wordt om bronchitis te behandelen en wat de bloeddruk kan verlagen.

  • Doe eerst twee semi-droge blaadjes, die in kleine stukjes zijn gesneden, in één liter water.
  • Laat het vervolgens veertien uur in de zon staan.
  • Drink het daarna drie dagen, twee keer per dag, verspreid over een week.

Witte meidoorn

Deze plant reguleert je hartritme en zorgt tegelijkertijd voor een verwijding van de aorta, bevordert het functioneren van je hart en normaliseert de druk. Het wordt ook gebruikt voor het verminderen van angst, tachycardie en cholesterol.

  • Maak een witte meidoorninfusie door een kopje kokend water over twee eetlepels te gieten.
  • Drink dan twee of drie kopjes per dag.

Olijfboom

olijfboom

Een extract van groene olijfboombladeren is erg effectief voor het behandelen van een hoge bloeddruk. Het is net zo effectief als medicijnen die vaak voorgeschreven worden. Bovendien vermindert het ook de triglyceridenwaarden in het bloedplasma.

  • Je kan een eetlepel bladeren tien minuten koken in een kopje water.
  • Drink het op een lege maag en voordat je naar bed gaat. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.05.007
  • Applequist, W. L., & Moerman, D. E. (2011). Yarrow (Achillea millefolium L.): A Neglected Panacea? A Review of Ethnobotany, Bioactivity, and Biomedical Research1. Economic Botany. https://doi.org/10.1007/s12231-011-9154-3
  • Barnes, R. C., Krenek, K. A., Meibohm, B., Mertens-Talcott, S. U., & Talcott, S. T. (2016). Urinary metabolites from mango (Mangifera indica L. cv. Keitt) galloyl derivatives and in vitro hydrolysis of gallotannins in physiological conditions. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.201500706
  • Chang, Q., Zuo, Z., Harrison, F., & Chow, M. S. S. (2002). Hawthorn. Journal of Clinical Pharmacology. https://doi.org/10.1177/00970002042006003
  • Moreno-Luna, R., Muñoz-Hernandez, R., Miranda, M. L., Costa, A. F., Jimenez-Jimenez, L., Vallejo-Vaz, A. J., … Stiefel, P. (2012). Olive oil polyphenols decrease blood pressure and improve endothelial function in young women with mild hypertension. American Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1038/ajh.2012.128
  • Verma, S., Singh, A., & Mishra, A. (2013). Gallic acid: Molecular rival of cancer. Environmental Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.etap.2013.02.011

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.