5 natuurlijke producten om de menopauze onder controle te houden

Het is in deze fase normaal om veranderingen op te merken. Overweeg echter om om deze producten te gebruiken om je symptomen te verminderen.
5 natuurlijke producten om de menopauze onder controle te houden

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De menopauze brengt een reeks symptomen met zich mee. Deze symptomen zijn het gevolg van hormonale veranderingen. Hoewel het effect van de menopauze bij iedere vrouw anders is, worden veel van hen geconfronteerd met frustrerende opvliegers, slaapproblemen en weinig energie. Op dit moment zijn er veel therapieën die kunnen helpen om de menopauze onder controle te houden.

Hierdoor wordt de kwaliteit van leven niet beïnvloedt. Bovendien zijn er 100% natuurlijke producten met eigenschappen die helpen de symptomen te beheersen. In dit artikel willen we 5 goede natuurlijke alternatieven met je delen.

Wat is de menopauze?

De menopauze is het moment dat de fase van voortplanting van een vrouw voorbij is. Deze fase staat voor het einde van de menstruatie en vruchtbaarheid.

Het wordt gediagnosticeerd wanneer een aantal maanden verstrijkt zonder dat er menstruatie plaatsvindt. Over het algemeen vindt dit proces plaats wanneer een vrouw rond de 50 jaar oud is.

Tijdens deze periode treden veranderingen in de hormonale activiteit op. Hierdoor wordt de productie van geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron verminderd. Dit veroorzaakt een reeks fysieke en emotionele reacties die traumatisch kunnen zijn wanneer je niet weet hoe je ermee om moet gaan.

De symptomen van menopauze

De symptomen van menopauze
 • onregelmatige menstruatie
 • vaginale droogheid
 • rillingen, opvliegers en nachtelijk zweten
 • slaapproblemen
 • plotselinge stemmingswisselingen
 • gewichtstoename en een traag metabolisme
 • haaruitval en een droge huid
 • verlies van borstvolume

Deze symptomen kunnen echter per vrouw verschillen. Meestal wordt de menstruatie eerst onregelmatig voordat deze volledig stopt.

Natuurlijke producten om de menopauze onder controle te houden

Het consumeren van bepaalde natuurlijke producten kan helpen om de invloed van hormonale veranderingen in het lichaam te verminderen en de menopauze onder controle te houden. De voedingsstoffen bevorderen je fysieke en mentale welzijn.

1. Macawortel

Macawortel

Maca komt uit Zuid-Amerika. Het is een knol die de activiteit van hormonen bevordert en zo de onbalans vermindert. Bovendien verbetert het ‘t libido, helpt het bij angst en biedt het interessante voordelen na de menopauze.

2. Groene thee

Groene thee
metabolisme weer op orde te brengen

Het bevat een aminozuur bekend als theanine. De absorptie van dit aminozuur in het lichaam helpt bij slaapstoornissen en tegen nachtelijk zweten.

Het hoge gehalte aan antioxidanten en essentiële mineralen beschermt de gezondheid van de hersenen. Ook vermindert het het risico op het ontwikkelen van degeneratieve ziekten.

Bovendien versnelt het je stofwisseling en helpt het je om een gezond gewicht te behouden.

3. Teunisbloem

Teunisbloem
natuurlijke remedie bij aanhoudende hoofdpijn
 • De vitaminen en mineralen in de teunisbloem verbeteren verder de bloedsomloop en je concentratievermogen.
 • Het is ook effectief tegen pijn op de borst en ontstekingen.

4. Soja-isoflavonen

Soja-isoflavonen
Soja-isoflavonen zijn populair geworden als vitaminesupplement voor vrouwen om de menopauze onder controle te houden.

In dit supplement zit onder andere een interessante concentratie van fyto-oestrogenen. Dit zijn structuren die lijken op natuurlijk oestrogeen.

 • Het gebruik van het supplement brengt de hormonen in evenwicht en vermindert daardoor de negatieve effecten van de lage productie van geslachtshormonen.
 • Verder helpt het nachtelijk zweten te voorkomen en bevordert het je fysieke en emotionele welzijn.

Opmerking: soja-isoflavonen worden niet aanbevolen voor mensen die allergisch zijn voor soja of mensen met schildklieraandoeningen. Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je ze gebruikt.

5. Valeriaanwortel

Valeriaanwortel
perfect voor vrouwen die niet goed kunnen slapen
 • De kalmerende eigenschappen ontspannen het lichaam en verminderen angst en slapeloosheid.
 • Ook helpt het bij opvliegers en spierspanning.

Opmerking: het wordt aanbevolen om valeriaan wortel alleen ‘s avonds in te nemen, omdat het slaperigheid kan veroorzaken.

Wist je dat deze natuurlijke ingrediënten zo behulpzaam kunnen zijn tegen de symptomen van de menopauze? Hoewel het in deze fase normaal is om veranderingen te ondergaan, is het goed om het gebruik van deze producten te overwegen om je symptomen te verminderen. Wellicht ook interessant voor jou

Tips om je ook tijdens de menopauze gelukkig te voelen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Tips om je ook tijdens de menopauze gelukkig te voelen

De menopauze is een stadium in het leven dat bij elke vrouw op een verschillende manier optreedt. Want sommige vrouwen kunnen vervelende symptomen ... • Stojanovska, L., Brooks, N., & Ashton, J. (2009). The use of Lepidium meyenii (Maca) on hormone profile and sypmtoms in postmenopausal women. International Journal of Gynecology and Obstetrics107, S349–S350. https://doi.org/10.1016/S0020-7292(09)61273-X
 • Rogers, P. J., Smith, J. E., Heatherley, S. V., & Pleydell-Pearce, C. W. (2008). Time for tea: Mood, blood pressure and cognitive performance effects of caffeine and theanine administered alone and together. Psychopharmacology195(4), 569–577. https://doi.org/10.1007/s00213-007-0938-1
 • Bayles, B., & Usatine, R. (2009, December 15). Evening primrose oil. American Family Physician. American Academy of Family Physicians. https://doi.org/10.1136/bmj.309.6966.1437a
 • Messina, M. (2014). Soy foods, isoflavones, and the health of postmenopausal women. In American Journal of Clinical Nutrition (Vol. 100). American Society for Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.07146
 • Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006, December). Valerian for Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2006.02.026

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.