Hoe de menopauze invloed heeft op de gezondheid van je hart

Om de gezondheid van je hart na de menopauze te beschermen, is het erg belangrijk om dagelijks te bewegem. Ook is het van belang te letten op veranderingen die je mogelijk ervaart om grotere gezondheidsproblemen te voorkomen.
Hoe de menopauze invloed heeft op de gezondheid van je hart
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

De menopauze is wanneer een vrouw niet meer menstrueert. Veel vrouwen zullen er niet veel bij nadenken. Heb je er ooit bij stilgestaan hoe de menopauze invloed heeft op de gezondheid van je hart? Gedurende deze tijd stopt je lichaam met het produceren van veel belangrijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Hierdoor zul je vatbaarder zijn voor verschillende aandoeningen, zoals we hieronder zullen bespreken.

Luister naar je lichaam om negatieve gevolgen voor je gezondheid te voorkomen.

Problemen met de bloedsomloop

Hoe de menopauze invloed heeft op de gezondheid van je hart

Lagere oestrogeenspiegels zijn een belangrijke factor bij hartproblemen na de menopauze.

Dit komt doordat oestrogeen een grote rol speelt in de flexibiliteit van de binnenste laag van slagaderwanden.

  • Oestrogeen helpt bij de uitzetting en samentrekking van de slagaders waardoor het bloed kan stromen.
  • Hoewel oestrogeen veel voordelen biedt voor je lichaam, raden sommige artsen hormonale therapie niet aan.

Het wordt aanbevolen dat je je cardioloog vraagt ​​of de therapie geschikt voor je is. Hij zal samenwerken met jouw gynaecoloog of endocrinoloog om eventuele aanpassingen te doen.

Deze voorzorgsmaatregelen zijn nodig als je risico loopt op of een voorgeschiedenis hebt van een beroerte of hartkwaal.

Verandering van de bloedsuikerwaarden

Veranderingen in de oestrogeen- en progesteronspiegels beïnvloeden de cellulaire respons op insuline. Dat is de reden waarom een ​​afname of verandering van deze spiegels kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Als je problemen hebt gehad met diabetes, pre-diabetes of je bloedsuikerwaarden, is het belangrijk dat je je gezondheid in de gaten houdt door elke zes maanden een controle uit te laten voeren.

Indien je diabetes hebt is het belangrijk om goed op je bloedsuikerspiegel te letten. Vermijd het zelf veranderen van je levensstijl: raadpleeg een arts die je kan begeleiden.

Deze maatregelen zijn essentieel, omdat de menopauze invloed heeft op de gezondheid van je hart doordat je bloed en bloedvaten veranderen.

Vaak verliezen slagaders en aders wat druk, waardoor de kracht en elasticiteit afneemt. Dit alles kan leiden tot een stijging van de bloeddruk.

Gewichtstoename

Hoe gewichtstoename invloed heeft op de gezondheid van je hart

De menopauze vertraagt zowel ​​je metabolisme als je spijsvertering, wat leidt tot gewichtstoename.

Vrouwen met overgewicht hebben een hoger risico op hartproblemen, variërend van hoge bloeddruk tot hartaanvallen.

Leid na je 35e een gezonde levensstijl om de gezondheid van je hart te beschermen. Je kunt dit doen door middel van:

  • Het hebben van een gezond en zo natuurlijk mogelijk dieet.
  • Minstens 30 minuten per dag bewegen.
  • Genoeg water te drinken.
  • Om de 6 maanden een arts te bezoeken.

Grote veranderingen in de cholesterolniveaus

Een andere manier waarop de menopauze invloed heeft op de gezondheid van je hart, is door je meer kans te geven op grote schommelingen in je cholesterolgehaltes in het bloed.

Dit gebeurt doordat de oestrogeenspiegel van invloed is op het LDL-cholesterolgehalte, bekend als het “slechte” cholesterol.

  • Het is belangrijk dat je je hormonen altijd in balans houdt.
  • Als je nog nooit de tijd hebt genomen om ze te laten controleren, vraag dan je gynaecoloog welke bloedtests geschikt zijn.

Een hoog cholesterolgehalte leidt bijvoorbeeld tot geblokkeerde aders en slagaders. Het kan ook onverklaarbare blauwe plekken en zelfs hartaanvallen veroorzaken.

Veranderingen van de hartslag

De gezondheid van je hart en je hartslag

Behalve dat de menopauze invloed heeft op de gezondheid van je hart, heeft het ook invloed op je hartslag. Dit wordt veroorzaakt door blokkades in de aderen. Deze worden veroorzaakt door hormonale veranderingen die vervolgens de bloedsomloop beïnvloeden.

Als je eerder bent gediagnosticeerd met hartproblemen, is het erg belangrijk dat je meer aandacht besteedt aan de symptomen die je arts je heeft gevraagd te controleren.

In elk geval is het belangrijk dat je je cardioloog op de hoogte brengt als je abnormale hartkloppingen en duizeligheid opmerkt.

Houd contact met je artsen over hoe de menopauze invloed heeft op de gezondheid van je hart

Veel vrouwen doorstaan de menopauze zonder problemen. Het is echter altijd een goed idee om de onderstaande artsen ten minste één keer te bezoeken. In het beste geval zullen ze bevestigen dat alles in orde is en kun je je ontspannen.

  • De eerste arts die je zou moeten bezoeken, is een gynaecoloog. Deze zal kijken naar de veranderingen die veroorzaakt zijn door de menopauze. Als je in goede gezondheid verkeert, kan hij de enige zijn die je hoeft te raadplegen.
  • Je zou ook een cardioloog moeten bezoeken als je gynaecoloog merkt dat je cholesterolniveau verandert is. Als je een voorgeschiedenis hebt van hartproblemen, moet je je houden aan je normale controles.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Berry, J. D., Dyer, A., Cai, X., Garside, D. B., Ning, H., Thomas, A., … Lloyd-Jones, D. M. (2012). Lifetime Risks of Cardiovascular Disease. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1012848
  • Lobo, R. A., Davis, S. R., De Villiers, T. J., Gompel, A., Henderson, V. W., Hodis, H. N., … Baber, R. J. (2014). Prevention of diseases after menopause. Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2014.933411
  • Hu, F. B., Grodstein, F., Hennekens, C. H., Colditz, G. A., Johnson, M., Manson, J. A. E., … Stampfer, M. J. (1999). Age at natural menopause and risk of cardiovascular disease. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.10.1061
  • Ayers, B. N., Forshaw, M. J., & Hunter, M. S. (2011). The menopause. Psychologist. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(98)05352-5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.