Angstaanvallen kalmeren: ontdek de factoren die van belang zijn

18 mei 2018
Leer hoe je de ademhaling kan beheersen. Onthoud ook dat angstaanvallen kortstondig zijn. Dit zijn onontbeerlijke aspecten om angstaanvallen onder controle te houden.

Ben jij een zenuwachtig persoon? Ken je iemand die angstaanvallen ervaart? Let dan goed op terwijl je dit artikel leest. We geven je een aantal belangrijke tips om een persoon tot rust te brengen. Op die manier kan iemand zijn angstaanvallen kalmeren.

Wat is een angstaanval?

Wat zijn angstaanvallen?

We moeten in de eerste plaats verduidelijken wat een angstaanval is. Want pas als we dit weten, kunnen we herkennen of een persoon werkelijk een angstaanval heeft of niet.

 • Een angstaanval treedt vaker op dan je misschien denkt. Over het algemeen gebeurt het wanneer het lichaam een te grote hoeveelheid adrenaline produceert. De adrenaline dringt dan binnen in de bloedsomloop.
 • Meestal komt het voort uit angst. We moeten onthouden dat er ook sprake kan zijn van een onredelijke factor. Dan kan je meestal niet ontdekken wat de oorzaak is of hoe je het onder de controle kan krijgen.
 • Als de angstaanvallen tijdens een crisis optreden, duren ze meestal tussen de vijftien en de twintig minuten. Paniekaanvallen duren even lang.

We raden je ook dit artikel aan: Je lichaam kan je helpen om je angsten te overwinnen

1. Leer hoe je de symptomen kan herkennen

Wanneer een persoon aan angstgevoelens lijdt, dan treden die meestal ten gevolge van meerdere redenen op. Het is mogelijk dat ze voor zo’n grote stress zorgen dat de betrokken persoon het niet meer aankan. Maar zoals we al vermeld hebben, is er niet altijd een logische of reële oorzaak.

Het is dus waar dat iemand tijdens een angstaanval lichamelijke symptomen vertoont. Angstaanvallen kalmeren kan je dus pas als je die symptomen herkent. Meer specifiek is het zo dat mensen die vaak een angstaanval hebben, de volgende symptomen ervaren:

 • Tachycardie
 • Negatieve gedachten
 • Het gevoel te verdrinken of zelfs een hartstilstand te hebben
 • Buikpijn
 • Duizeligheid
 • Zweten

2. Angstaanvallen kalmeren door je ademhaling te beheersen

Angstaanvallen kalmeren door je ademhaling te controleren

Het is dus belangrijk dat je de symptomen ontdekt. Maar het is ook van belang dat je leert op de juiste manier te ademen. Want de ademhaling is één van de belangrijke aspecten in het onder controle krijgen van een angstaanval.

Als we onze ademhaling beheersen, dan kunnen we ook onze versnelde hartslag onder controle houden. Je kan op die manier je angstaanvallen kalmeren.

Volg deze stappen en adem op de juiste manier.

 • Adem gedurende vijf seconden in en houd de adem gedurende zeven seconden vast.
 • Daarna adem je gedurende acht seconden uit.
 • Deze cyclus herhaal je gedurende vijf minuten of zo vaak als jij nodig hebt.

3. Probeer de negatieve gedachten opzij te zetten

Angstaanvallen hebben vaak te maken met negatieve gedachten die zich herhalen. Het is dus cruciaal dat je weet hoe je deze manier van denken kan stoppen.

Om deze terugkerende gedachten te laten verdwijnen, moet je op de juiste manier ademen. Doe de ademhalingsoefeningen die we in het vorige onderdeel vermeld hebben. Ze zullen je helpen om positief te denken en de negatieve energie achter je te laten.

4. Herhaal rustgevende zinnen

Angstaanvallen kalmeren met rustgevende teksten

Gebruik rustgevende zinnen om jezelf te kalmeren of om de persoon die aan de aanval lijdt tot rust te brengen. Elke persoon kan bepaalde zinnen hebben die voor hem beter werken. Maar de voornaamste doelstelling is dat je een zin hebt met een rustgevend effect zodat het de angstaanval stopt.

 • Je kan bijvoorbeeld herhaaldelijk tegen jezelf zeggen dat alles oké is en dat er geen enkele reden is om zenuwachtig te zijn.
 • Een andere goede manier van denken is dat je weet dat je tot rust kan komen. Je beseft dat het slecht in enkele seconden zal gebeuren.
 • Onthoud ook dat jij de situatie echt in handen hebt. Je zal met die gedachte je angstaanvallen kalmeren kunnen.

5. Zoek een veilige plekje

Als je je op het moment van de angstaanval niet in de privacy van je eigen huis bevindt, ga dan op zoek naar een plekje waar je de angstaanval kan hebben. Want als je het gevoel hebt dat je blootgesteld bent aan iedereen die voorbij komt, dan zal dit jou alleen maar nog zenuwachtiger maken.

 • Het is dus erg belangrijk dat je een discreet plekje zoekt. Daar kan je dan zo vlug mogelijk je angstaanval kalmeren.

Lees ook dit artikel: Ruimte geven is geen laffe daad, het is wijsheid

6. Loop niet weg

Het is belangrijk dat je weet wat je tijdens een angstaanval moet doen. Maar we mogen ook niet negeren wat we beter niet doen.

 • Loop er niet voor weg. Want voor de situatie wegvluchten maakt de angst alleen maar groter.
 • Het enige wat je moet doen, is je concentreren op je ademhaling. Na slechts enkele minuten zal de aanval voorbij zijn en gaat het weer beter met je.

7. Neem je toevlucht niet tot rituelen

Angstaanvallen kalmeren

Verbind het overwinnen van een angstaanval niet met een of ander ritueel waarvoor geen enkel wetenschappelijke ondersteuning bestaat. Want angstcrisissen verdwijnen eigenlijk uit zichzelf. Geef je angstaanvallen de tijd. Weet hoe je op de juiste manier moet ademen. Dit zijn twee belangrijke factoren om tot rust te komen.

 • Door rituelen te gebruiken creëer je bijgeloof dat je in normale omstandigheden niet zou geloven. Het resultaat is echter dat je nog meer angst ervaart.

De stappen die wij in dit artikel voorstellen, zijn het enige wat je nodig hebt om een angstaanval vast te kunnen stellen en onder controle te houden.

 • Seligman, M.E.P.; Walker, E.F.; Rosenhan, D.L. Abnormal psychology (4th ed.). New York: W.W. Norton & Company.
 • Trickett, S. (2009). Cómo superar los ataques de pánico. Editorial Hispano – Europea. Barcelona – España.
 • Sylvers, Patrick; Lilienfeld, Scott O.; Laprairie, Jamie L. (2011). “Differences between trait fear and trait anxiety: Implications for psychopathology”. Clinical Psychology Review. 31 (1): 122 – 37.