Ruimte geven is geen laffe daad, het is wijsheid

Ruimte geven aan anderen is net zo belangrijk als ervoor zorgen dat ze jouw ruimte respecteren. Als het nodig is, moet je zelf afstand nemen om jezelf te beschermen, als je weet dat dit beter is voor jezelf.

De wijsheid van het ruimte geven is een van de beste dingen die we kunnen uitoefenen. Het is een manier om de andere persoon te respecteren, om ze ruimte te geven die persoonlijke groei stimuleert in de mensen om ons heen.

Als dit niet gebeurt, als anderen onze ruimte niet respecteren, onze rechten en wensen negeren, is het aan jou om afstand te nemen.

Als je dit doet, betekent het niet dat je laf bent, maar eerder dat je wijs bent. Als mensen je persoonlijke ruimte, de plaats waar je je dromen, wensen en waarden opslaat, binnendringen, vallen ze je identiteit en zelfvertrouwen aan.

Het is belangrijk dat je dit in gedachten houdt en daarom willen we je wijzen op de volgende zaken.

Ruimte geven om persoonlijke vrijheid te bevorderen

Laten we beginnen met het rechtzetten van één ding. Met “ruimte geven” bedoelen we niet alleen maar interpersoonlijke lichamelijke afstand. Dit idee gaat verder dan dit en kan worden bepaald door:

 • Ruimte geven om de ander zijn eigen stem en mening te laten hebben en zijn eigen waarden te verdedigen en ervoor te zorgen dat ze gerespecteerd worden.
 • Het respecteren van ruimte bevordert ook de persoonlijke groei van de ander. Ze krijgen vleugels om hun doelen te bereiken terwijl ze zichzelf niet verliezen, zonder dat je je eigen overtuigingen en keuzes aan hen opdringt.

Het komt veel voor bij ouder-kind relaties en romantische relaties dat het soms deze persoonlijke ruimtes zijn die iedereen nodig heeft die beschadigd worden door deze relaties. Laten we er eens in meer detail naar kijken.

Ballerina

Familieruimte en persoonlijke ruimte

Het opvoeden van kinderen betekent niet dat je ze beheerst of dat je iedere stap die ze maken volgt. Ieder kind heeft zijn of haar eigen persoonlijkheid, dromen en hoop, die we allemaal respecteren.

 • Als je probeert ze “precies zoals jij wilt” te maken, zal je hun persoonlijke ruimte schenden en ook hun persoonlijke en emotionele groei. Dat is nooit goed.
 • Families zouden gezamenlijke ruimtes moeten hebben waar ze praten en advies geven, maar daarna heeft iedereen het recht op zijn eigen waarden en om zijn eigen dromen na te jagen.

Gezamenlijke ruimte als stel en persoonlijke ruimte

Als je een stel bent, betekent dit dat je een gezamenlijke ruimte creëert waarin je altijd jezelf bent. Ondanks het feit dat ieder stel moet leren hoe je deze ingewikkelde band in balans houdt, zijn het alleen de stellen die dit lukt die een goede, lange relatie hebben.

 • De ruimte van een stel is er een die toekomstige projecten deelt om de band te versterken, waarbij de waarden die de twee mensen verbinden en die leiden tot overeenkomsten worden benadrukt.
 • Maar tegelijkertijd moeten beide personen in de relatie hun eigen persoonlijke ruimte hebben waarin zij kunnen groeien als persoon met werkprojecten, vriendschappen, doelen. Deze zouden nooit moeten worden aangevallen of vernietigd door de relatie.

Als mijn persoonlijke ruimte wordt aangevallen, zal ik hem verdedigen

Verdedigen

Stel je voor dat er verschillende onzichtbare muren om je heen staan die ervoor dienen je te beschermen. Je bevindt je ertussen met alles dat je definieert en je gelukkig maakt.

 • Je waarden
 • Je dromen
 • Je triomfen
 • Je ervaringen en wat je ervan hebt geleerd
 • Je zelfvertrouwen
 • Je persoonlijke imago dat je van jezelf hebt, een waar je tevreden mee bent
 • Je belangrijke relaties met mensen van wie je houdt en die belangrijk voor je zijn

Stel je nu voor dat je partner of een vriend van je werk of een broer of zus deze muren binnendringt en ieder van deze schatten die je binnenin jezelf beschermt begint aan te vallen. Ze bekritiseren je waarden, je lichaam, ze maken je vrienden belachelijk…

Wat gebeurt er dan? Ze schenden je persoonlijke ruimte en daarom moet je jezelf verdedigen. Laten we uitleggen hoe je dat doet.

Manieren om je persoonlijke ruimte te verdedigen

 • Maak duidelijk dat niemand het recht heeft om over deze grenzen heen te stappen. Dat is iets dat ze van het begin af moeten weten. Als je vandaag en morgen niets zegt en gisteren ook niets heb gezegd, dan zullen ze je grenzen overschrijden en je zelfvertrouwen schaden.
 • Als iemand je persoonlijke ruimte schendt, neem dan afstand van die persoon. Neem afstand van datgene dat schadelijk is. Als je dit niet doet, zal je langzaam jezelf verliezen en raak je leeg van binnen, zodat je in een schaduw verandert van wie je ooit was. Het is het niet waard.
 • Ruimte geven en afstand nemen is nooit laf. Het is zelfs het tegenovergestelde.

Mensen die in staat zijn om de dingen die kwetsend zijn achter te laten, reageren met de wijsheid en dapperheid van mensen die in staat zijn om zichzelf te verdedigen. Dit is een manier om voor je zelfvertrouwen te zorgen.

We raden aan om het vandaag in de praktijk te brengen. Verdedig je persoonlijke ruimte net zoals je die van anderen respecteert.