5 voedingsmiddelen voor het beheersen van een hoge bloeddruk

Hypertensie is een ziekte die de gezondheid van je hart beïnvloedt, wat betekent dat het belangrijk is om het binnen gezonde grenzen te houden om een gezonder leven te leiden.
5 voedingsmiddelen voor het beheersen van een hoge bloeddruk

Laatste update: 30 augustus, 2018

Met elke hartslag pompt je hart bloed door je slagaders. Wanneer de druk van elke hartslag hoger is dan normaal, dan wordt dit hypertensie (met andere woorden een hoge bloeddruk) genoemd. Er zijn echter voedingsmiddelen die je kunnen helpen bij het beheersen van een hoge bloeddruk.

Er zijn twee metingen waar je rekening mee moet houden bij het bepalen of je een hoge bloeddruk hebt:

 • Systolische bloeddruk verwijst naar de druk wanneer je hart klopt.
 • Diastolische druk is de druk in de slagader wanneer het hart rust tussen slagen in.

“Normale slagaderlijke druk is 120/80 mmHg. Het eerste cijfer komt overeen met de systolische druk en de tweede met de diastolische druk.”

Oorzaken van arteriële hypertensie

Pijn-hart-controle arts
 • Overgewicht.
 • Overmatig alcoholgebruik.
 • Een hoog natriumdieet.
 • Gebruik van anticonceptiemiddelen of verkoudheid medicijnen.
 • Een zittende levensstijl.

Er zijn echter ook genetische oorzaken. Volgens sommige onderzoeken is een hoge bloeddruk erfelijk.

Deze aandoening verhoogt de morbiditeit en mortaliteit van andere hart- en vaatziekten, zoals:

 • Hartfalen.
 • Hartinfarct.
 • Hypertensieve retinopathie.
 • Chronische nierinsufficiëntie.
 • Cerebrovasculaire aandoening.
 • Perifeer arterieel vaatlijden.

Een hoge bloeddruk vertoont in de vroege stadia geen symptomen. Als gevolg hiervan is er een hoog percentage mensen die dit syndroom heeft zonder het zelf te weten.

Natuurlijke voedingsmiddelen voor het beheersen van een hoge bloeddruk

Sommige voedingsmiddelen zijn uitermate geschikt om te helpen bij het beheersen en verlichten van de symptomen van bepaalde ziekten. In dit artikel zullen we je vertellen over voedingsmiddelen voor het beheersen van een hoge bloeddruk.

1. Citroensap

Gesneden citroen en een schaaltje citroensap
helpt het om giftige stoffen en stoffen te bestrijden die zich opstapelen door de opbouw van vocht.

Bovendien is de hoofdeigenschap van citroensap zijn vochtafdrijvende en filterende krachten. Het bevat grote hoeveelheden water die werken als het perfecte hulpmiddel voor het veilig en natuurlijk zuiveren van je lichaam.

Om te ontgiften en de eliminatie van stoffen die de bloeddruk kunnen verhogen te stimuleren, kun je de volgende optie proberen.

Ingrediënten

 • 1 kopje water (250 ml)
 • Het sap van 2 citroenen

Bereiding

 • Meng eerst de beide ingrediënten zonder zoetstoffen toe te voegen en drink het op een lege maag.

2. Bananen

Plakjes banaan op een houten schaal
bananenreguleren van de slagaderlijke druk.

Om deze drie redenen raden we je aan om in je dagelijkse dieet een banaan op te nemen. Het beste is om ook de hoeveelheid natrium in je dieet te verminderen. Dit zou ook moeten betekenen dat je minder zout aan je voeding toevoegen, maar ook dat je minder bewerkte voedingsmiddelen moet eten.

3. Knoflook

Knoflook op houten schaaltje
orthopedische

In het geval van een hoge bloeddruk of hypertensie biedt knoflook voordelen voor de verwijding van de slagaders, evenals het voorkomen van de vorming van bloedstolsels.

 • Je kunt het nemen in de vorm van tabletten, knoflook toevoegen aan je recepten of elke dag een teen knoflook eten, nadat je het gedurende 6 tot 8 uur hebt laten weken in een glas water. Je kunt het ‘s nachts laten staan om te laten weken en het dan de volgende ochtend op eten.

4. Olijfolie

Olijfolie en schaaltje olijven
werkt olijfolie als een natuurlijke regulator voor het lichaam,

Dit gezonde vet bestaat uit drieduizend verschillende componenten. Enkele van de meest opvallende eigenschappen zijn dat het:

 • helpt om cel oxidatie te voorkomen.
 • diabetes reguleert en beheerst.
 • het slechte cholesterol (LDL) vermindert.

5. Watermeloen

Plakken watermeloen en glas watermeloensap
vermogen om de bloedvaten om te verwijden.vermindert ook het risico op een beroerte.

Watermeloenen bieden ook L-citrulline en L-arginine. Dit zijn twee aminozuren die de vasculaire tonus versterken en de slagaderlijke druk regelen.

Heeft je arts je verteld dat je een hoge bloeddruk hebt, maar heb je nog geen ernstige symptomen ontwikkeld? Gelukkig is er nog tijd om complicaties te voorkomen. Het opnemen van een portie watermeloen in je dieet zal een grote hulp zijn.

Vergeet niet dat de beste resultaten voor het beheersen van een hoge bloeddruk bereikt kunnen worden als je gedisciplineerd en consistent bent. Het is je gezondheid die op het spel staat en je moet verstandig zijn bij het maken van keuzes. Een slecht dieet zal deze toestand alleen maar erger maken.  Wellicht ook interessant voor jou

Muziektherapie helpt je hoge bloeddruk te verlagen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Muziektherapie helpt je hoge bloeddruk te verlagen

Hypertensie is vaak één van de grootste zorgen van volwassenen en ouderen. Er is echter een nieuw alternatief binnen bereik: de muziektherapie.


De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.