Wist je dat te veel werken je hart kan beïnvloeden?

Er is een verband tussen te veel werken en het hart. Lees snel verder om hier meer over te weten te komen.
Wist je dat te veel werken je hart kan beïnvloeden?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wist je dat het belangrijk is om je dagen onder te verdelen in secties om te voorkomen dat te veel werken je gezondheid beïnvloedt? Het is immers belangrijk om naast rusten en plezier maken verschillende activiteiten te doen.

Tegenwoordig is de wereld heel veeleisend en hectisch.

Niveaus van spanning en onrust staan ​​op elk moment klaar om te exploderen. De tijd vliegt voorbij en het werk lijkt de hele tijd toe te nemen.

Veel mensen zijn overweldigd door de hoeveelheid werk die ze hebben. Helaas is dit een belangrijke factor in de ontwikkeling van hartaandoeningen.

Er zijn tegenwoordig veel mensen die extra uren werken. Naast het missen van tijd om van het leven te genieten, kan dit ook ernstig gevaar voor je gezondheid veroorzaken en de kans op hartaanvallen vergroten.

Werken is goed, maar het overdrijven niet. Alles zou grenzen moeten hebben.

De gezondheidsgevolgen van te veel werken

Wanneer je meer dan normaal werkt dan voelt je lichaam dit. Bovendien verschijnen de signalen eerder dan je je kunt voorstellen.

Het begint met het vertonen van allerlei soorten vermoeidheidsklachten zoals:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid of misselijkheid
 • Wazig zien
 • Rugpijn

Het probleem is dat veel mensen geen aandacht besteden aan dit soort signalen.

Zelfs één extra uur werk per dag kan van invloed zijn op je gezondheid. Wat mensen normaal gesproken doen als er veel werk is, is harder gaan werken.

Als je dit doet, dan loopt je gezondheid echter een groot risico. Te veel werken brengt je gezondheid in gevaar.

Wil je nog meer weten? Lees dan ook: Werk om te leven, leef niet om te werken

Lichamelijk of geestelijk werk

Man zit vol stress met handen in het haar
Deze gezondheidsgevolgen komen niet alleen voort uit de fysieke gezondheid. Werk dat geestelijke inspanning met zich meebrengt kan ook gevolgen hebben.

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van aandoeningen zoals stress en onrust. Naast te veel werken, kunnen extra factoren ook schadelijk zijn:

 • Te veel werken in combinatie met obesitas en zittend werk verhoogd de kans op een hartaanval.
 • De situatie verslechtert als de persoon een roker is. Dit is een gevaarlijke combinatie met de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Het voorkomen van hartaanvallen en beroertes

Te veel werken is een van de belangrijkste oorzaken van dit soort aanvallen.

Onrust, stress en uitputting komen allemaal door te veel werken. Daarom is het noodzakelijk om aandacht te schenken aan de signalen die je lichaam je geeft.

Neem maatregelen om dit soort problemen te voorkomen. Let op: je kunt deze oplossingen niet voor altijd uitstellen. Dit zou kunnen betekenen dat het te laat is.

Advies voor je werkdag

Vrouw houdt neusbrug vast
 • Ten eerste is het noodzakelijk om een ​​standaard werkdag vast te stellen.
 • Extra uren moeten alleen worden toegevoegd als dit echt noodzakelijk is. Als je lichaam al aangetast is, dan is het beter om geen extra uren te werken.
 • Geen werk mee naar huis nemen is een goede optie om hartproblemen te voorkomen. Bij het verlaten van de werkplek is het goed om de verbinding met je werk te verbreken. Het is niet handig om thuis te komen en door te werken. Dit is immers hetzelfde als extra uren werken.
 • Een persoon moet de dag in drie delen verdelen: werk, rust en vrije tijd.
 • Indien mogelijk moeten de drie delen even lang duren. De gezondste manier is om 8 uur aan elk deel te besteden.

Een positieve mentale kijk op problemen op het werk

Man zit met handen voor zijn gezicht
Een obsessie voor het werk heeft negatieve gevolgen. Extra uren zorgen uiteindelijk voor kosten op het gebied van gezondheidszorg.

Vergeet vooral niet dat je gezondheid op de eerste plaats komt. Dit gaat voor werk in uitvoering, problemen met collega’s of verantwoordelijkheden.

Dit alles is verweven met de belangrijke kwestie van het loskoppelen. Het is ook erg belangrijk om problemen van het werk niet mee naar huis te nemen.

Om los te kunnen koppelen, kunnen fysieke activiteiten en ontspanning enorm goed helpen.

Een goede wandeling van een half uur, een sport, de sportschool of een dansles zijn allemaal goede opties om je hoofd leeg te kunnen maken. Ook zijn er andere soortgelijke activiteiten zoals muziek, meditatie, hobby’s, etc.

Zorg goed voor jezelf en je lichaam zal je dankbaar zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.