Werk om te leven, leef niet om te werken

Mensen zeggen vaak dat ze een baan willen vinden waar ze echt plezier in hebben, omdat ze dan in principe nooit echt hoeven te werken. Is dit zo simpel?
Werk om te leven, leef niet om te werken

Laatste update: 03 december, 2018

Dankzij de technologische vooruitgang zijn er tegenwoordig een hoop verschillende manieren om kennis op te doen en deze kennis op elk willekeurig moment toe te passen. Vaak hoor je mensen zeggen dat ze een baan willen vinden waar ze echt plezier in hebben. Zodat ze dan in principe nooit echt hoeven te werken.

We weten echter allemaal dat dit helemaal niet zo eenvoudig is. Om rond te kunnen komen, worden sommige mensen gedwongen een baan aan te nemen die eigenlijk helemaal niet past bij wat ze echt leuk vinden of zelfs bij de waarden die ze zelf na proberen te streven.

Zo zou het echter helemaal niet moeten zijn. Als je een groot deel van je dag moet doorbrengen in een onvriendelijke omgeving die jouw principes in de weg staat, dan zal dit vroeg of laat invloed hebben op je emotionele gezondheid. En uiteindelijk zal dit als gevolg ook je lichamelijke gezondheid beïnvloeden.

Het leven is te kort om het verkeerde werk te moeten doen.

Daarom zou je, in zoverre dit mogelijk is, activiteiten moeten uitvoeren die aansluiten op de talenten die je hebt. En vooral dingen moeten doen die ervoor zorgen dat je tevreden met jezelf kunt zijn, omdat je iets doet waar je goed in bent en waar je je goed bij voelt.

Laten we hier eens dieper op ingaan.

Tijd om te werken en tijd om te leven

Als je bekend bent met de ‘theorie van de drie achten’, dan weet je al dat een werkdag van acht uur ideaal gezien acht uur vrijlaat om de dingen te doen waar je zelf zin in hebt en acht uur om te slapen.

Je weet echter zelf ook wel dat de dag meestal niet zo gemakkelijk in te delen is. Soms moet je overwerken of op tijden werken die eigenlijk je hele dag in beslag nemen.

Deskundigen op het gebied van werkpsychologie geven aan dat mensen hun werk en werkomgeving op drie verschillende manieren kunnen ervaren.

Een baan hebben waar je een hekel aan hebt

vrouw met stress

In eerste instantie kijken we naar mensen die, om wat voor reden dan ook, een hekel hebben gekregen aan hun baan.

Dit gevoel kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals:

  • Slechte leiding.
  • Een werkgever die zijn werknemers niet waardeert.
  • Een werkgever die zijn werknemers uitbuit.
  • Zeer competitieve of gedreven werkomgeving waarin bepaalde collega’s ervoor zorgen dat je je baan steeds minder leuk vindt en een hoop stress of ongemak veroorzaken.

Slechts doen wat er nu eenmaal gedaan moet worden

De meeste mensen behoren ongetwijfeld tot deze groep. Als puntje bij paaltje komt, is werken nu eenmaal noodzakelijk en een verplichting die we vrijwel allemaal hebben.

Daarom proberen we over het algemeen ons best te doen om het beste werk te leveren dat we kunnen. Dit zorgt er echter voor dat je in een bepaald soort staat belandt waarin je nooit meer droomt van een beter leven of dat je op een dag de loterij zult winnen.

  • Als er geen sprake is van werkelijk ongemak of een echte afkeer, zoals in het vorige geval, dan komen sommige mensen vast te zitten in een routine of krijgen ze last van een gebrek aan motivatie. Deze mensen verliezen uiteindelijk al hun energie.
  • Ze komen langzaamaan in een steeds apathischere en verstikkendere routine terecht. Dit kan uiteindelijk een hoop stress en angst veroorzaken doordat er sprake is van een gebrek aan persoonlijke tevredenheid. De persoon is zelf innerlijk niet meer in balans.
  • Hun werk wordt in dit geval een procedure, niet iets dat hen definieert of hen het gevoel geeft dat ze nuttig zijn of trots op zichzelf kunnen zijn. Hoewel iedereen natuurlijk anders is, krijgen veel mensen hierdoor uiteindelijk last van depressie.

Juist van je baan houden

vrouw maakt foto

Als je tot deze groep behoort, dan heb je je ware doel in het leven gevonden. Het doel dat jou maakt wie je werkelijk bent. Mensen in deze groep kunnen zichzelf met hun baan identificeren. Ze zien werken niet als een verplichting, maar eerder als iets dat hun leven betekenis geeft.

  • Hun werk bevordert niet alleen hun tevredenheid, maar ook hun leefkwaliteit.
  • Dit zijn mensen die doen waar ze van houden. Die de mazzel hebben gehad om iets te vinden waar ze werkelijk goed in zijn, hun roeping.
  • We zouden allemaal onze eigen roeping moeten vinden en op zoek moeten gaan naar de juiste middelen om deze roeping tot uitvoering te brengen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zorg voor meer positieve energie in je leven

De ‘knowmads’, werklui van de toekomst

vrouw zit tussen vlinders

In deze alsmaar veranderende en steeds ingewikkeldere maatschappij is er een nieuwe soort werknemer naar voren gekomen die super interessant en bovendien hartstikke nuttig is. Deze werkers worden ook wel ‘knowmads’ genoemd en hebben de volgende karakteristieken.

  • Een ‘knowmad’ kan een jonger of ouder persoon zijn die van zichzelf weet dat hij over vaardigheden beschikt die nuttig kunnen zijn voor anderen en deze vaardigheden met hen wil delen.
  • De knowmad begrijpt dat zijn werk tevens zijn passie is, maar voert dit werk onafhankelijk uit, zonder de behoefte aan instructies of begeleiding.
  • Deze mensen vinden het leuk om ofwel persoonlijk ofwel technologisch met andere dingen en andere mensen in contact te komen. Deze contacten helpen hen doorgaans om hun werk te ontwikkelen.
  • De knowmad hecht veel waarde aan zijn vrijheid. Hij zet informatie om in kennis en is erg veelzijdig. Is voortdurend aan het leren, hij is rusteloos en helemaal niet bang om te falen. Hij ziet falen namelijk tegelijkertijd als een kans om iets te leren.

Een interessant gegeven is dat knowmads vaak boeken schrijven of lesgeven. Ze gaan op een ingewikkelde manier op zoek naar nieuwe werkmogelijkheden en proberen vooral een baan te vinden waar ze gelukkig mee zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.