Sommige mensen hebben heel weinig, alleen geld

Wat heb je eraan om miljoenen op je bankrekening te hebben als je geen dierbaren hebt om al dat geld mee te delen en ervan te genieten? Je moet leren om prioriteiten te stellen en elke prioriteit de juiste plaats te geven.
Sommige mensen hebben heel weinig, alleen geld

Laatste update: 18 februari, 2019

Het is heel goed mogelijk dat deze uitspraak je verbaast. Natuurlijk heb je een zekere mate van financiële zekerheid nodig om te kunnen leven op deze aarde. Vergeet echter niet dat geld niet altijd gelijk staat aan geluk.

Er bestaan namelijk mensen die zo arm zijn op het gebied van emoties, plezier, vriendschap en liefde… het enige dat ze hebben is geld.

Dit is een gegeven waar je goed over na moet denken. Wanneer je namelijk eens goed kijkt, zul je zien dat een groot deel van je dromen waarschijnlijk afhankelijk zijn van een bankrekening met een groot bedrag erop.

Of je nu een persoon bent die ervan overtuigd is dat geld wel degelijk gelukkig maakt of juist een persoon die compleet het tegenovergestelde denkt, we nodigen je uit om even over deze vragen na te denken.

Geld en de twee gezichten van geluk

gelukkige vrouw

Of je het nu leuk vindt of niet, dit is iets waar we het nooit over eens zullen worden. Wij niet en psychologen, sociologen of antropologen ook niet. Het onderscheid is zo groot, dat er zelfs studies zijn die beide benaderingen rechtvaardigen.

Het geld dat gelukkig maakt is niet gebaseerd op de hoeveelheid dingen die je hebt

Dit is de conclusie waar een recente studie uitgevoerd door het National Institute of Statistics in het Verenigd Koninkrijk tot gekomen is. Dit eigenaardige gegeven is het waard om even verder op in te gaan.

  • Volgens deze studie, die meerdere jaren duurde en waar meerdere mensen aan meededen, is geluk verbonden aan het hebben van een goede economische positie.
  • Dit houdt in dat mensen meer tevreden zijn wanneer ze weten dat ze genoeg geld hebben. Geld om de huur of hypotheek te betalen of een flink gevulde bankrekening hebben. Het hebben van meerdere huizen, auto’s, kostbaar antiek of land was volgens de studie daarentegen niet verbonden aan geluk.

Deskundigen geven aan dat deze situatie het gevolg is van de recente economische crisis. Het gevoel van rust dat gepaard gaat met de wetenschap gedekt te zijn, mocht zich een probleem of incident voordoen, geeft mensen een beter gevoel van welzijn dan de verzameling van voorwerpen of eigendommen.

Volgens psychologen maakt geld niet gelukkig

Laten we dan nu eens kijken naar de andere kant van de medaille. Groucho Marx zei ooit eens: “Er zijn een hoop dingen in het leven belangrijker dan geld, maar ze kosten zo veel!”

Hoewel het inderdaad zo is dat een stabiele economische zekerheid gelijk staat aan een gevoel van welzijn en het vermogen om jezelf en je familie te onderhouden, is het geheim -zoals altijd- balans en objectiviteit.

Volgens een studie die gepubliceerd werd door de Universiteit van British Columbia maakt geld niet gelukkig om de volgende redenen:

In het uiterste geval zou geld ervoor kunnen zorgen dat je minder verdrietig bent. Je moet in dit geval echter wel begrijpen dat verdriet niet het tegenovergestelde is van geluk. Dat wil zeggen: wanneer iemand niet verdrietig is, betekent dit niet automatisch dat hij wel gelukkig is.

Een voorbeeld

Laten we om dit wat beter te kunnen begrijpen eens kijken naar een voorbeeld. Denk eens aan een miljardair. Hij wordt elke ochtend wakker met vrij weinig verantwoordelijkheden en als enige doel om plezier te maken en zichzelf af te leiden.

Hij boekt een reisje, geeft een feestje en nodigt allemaal mensen uit die hij misschien niet eens kent. Het zal een drukke dag zijn waarop hij niet te veel hoeft na te denken. Hij zal zich misschien ook niet verdrietig voelen.

Hij zal ongetwijfeld een leuke tijd hebben en meerdere keren aan het lachten worden gemaakt. Dit betekent echter niet per se dat hij werkelijk gelukkig is.

Mensen die elke dag op zoek gaan naar een reden om zichzelf niet verdrietig of eenzaam te voelen, worden hier dus niet per definitie gelukkig van.

Zoals de Universiteit van British Columbia achterhaalde en zoals psychologen ook stellen, komt dit doordat een mooier huis er misschien voor kan zorgen dat je dagelijks minder verdriet ervaart, maar je niet per se gelukkig zal maken. Geluk wordt ontdekt, het wordt niet geconstrueerd.

Een emotioneel gevoel van welzijn is niet afhankelijk van geld

tekening vrouw in de wolken

Geld kan je in staat stellen om goed te eten, jezelf af te leiden en mooie, interessante en geweldige dingen te hebben… maar als je denkt dat dit je hart zal verzorgen, dan heb je het goed mis.

  • Geluk gaat schuil in jezelf en de banden die je opbouwt met anderen, met de mensen van wie je houdt.
  • Genegenheid kan niet gekocht worden. Het gelach van een kind kan namelijk niet worden omgezet in geldstukken. Je dromen of de bijzondere momenten die je deelt met een vriend of je partner stemmen niet overeen met het geld dat je op je bankrekening hebt staan. Dit soort ervaringen komen namelijk voort uit emoties, uit geven en ontvangen, liefde en oprechtheid.

Niemand kan ontkennen dat geld het leven een stuk beter en makkelijker kan maken. Een groot bedrag op je bankrekening zal echter nooit een lege ziel vullen en het plezier en de rust bieden die bescheiden mensen die bijna niets hebben dagelijks vertonen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dittmar H, Bond R, Hurst M, Kasser T. The relationship between materialism and personal well-being: A meta-analysis. J Pers Soc Psychol. 2014;
  • Martos T, Kopp MS. Life Goals and Well-Being: Does Financial Status Matter? Evidence from a Representative Hungarian Sample. Soc Indic Res. 2012;
  • Haworth J, Lewis S. Work, leisure and well-being. Br J Guid Couns. 2005;
  • Kushlev K, Dunn EW, Lucas RE. Higher Income Is Associated With Less Daily Sadness but not More Daily Happiness. Soc Psychol Personal Sci. 2015;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.