6 kenmerken van emotionele intelligentie

Het is heel belangrijk om jezelf te kennen en jezelf te accepteren, maar het is evenzeer van belang om begrip op te brengen voor anderen en te leren om empathie voor degenen rondom je heen te ontwikkelen.
6 kenmerken van emotionele intelligentie
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 04 januari, 2023

Waarschijnlijk lees jij ook al jaren dat het belangrijk is om het beste te halen uit je emotionele intelligentie. Bovendien vertelt iedereen ons dat we alles uit de kast moeten halen om deze eigenschap zo goed mogelijk aan te scherpen.

Iedereen kan kwaad worden. Het is heel makkelijk. Niet zo makkelijk is kwaad zijn op de juiste persoon, op het juiste moment, om de juiste reden en in de juiste mate.

– Aristoteles

Zie jij op den duur ook de bomen door het bos niet meer? Je hebt enkel het gevoel dat je heel wat nieuwe vaardigheden moet aanleren en ontwikkelen. Maar je hebt echter geen idee hoe je deze vaardigheden moet ontdekken en of je al op het juiste pad bent.

Mensen met een hoog emotioneel intelligentieniveau zijn in staat om heel goed met hun gevoelens en de gevoelens van anderen om te gaan. Ze lijken altijd de juiste woorden en reacties klaar te hebben. Daarnaast trappen ze niet in de val van eindeloze en oeverloze discussies.

De realiteit toont echter aan dat het bewust worden van je emoties en die tegelijkertijd in goede banen leiden vaak een ingewikkeld proces is. Stel dus je eigen doelstellingen voorop. Dat is immers een productieve levenshouding.

Iedereen, zonder uitzondering, bezit namelijk de mogelijkheid om emoties te ervaren. Je kunt ze ook leren controleren en grenzen te stellen om gezonde, emotionele ervaringen te ontdekken en te delen.

Dit artikel beschrijft enkele eenvoudige levenshoudingen die emotioneel intelligente mensen vaak gemeen hebben. Je kunt ze jezelf bovendien aanleren om emotioneel sterker in je schoenen te staan.

Vriendschap

1. Emotioneel intelligente mensen bezitten zelfkennis

Emotioneel intelligente mensen begrijpen waar hun gevoelens vandaan komen. Ze begrijpen eveneens waarom ze zich goed of een keer iets minder goed voelen. Ze zijn daarnaast goed in staat de oorzaak van bepaalde emoties te begrijpen. Dat maakt het dan ook makkelijker om met conflict om te gaan en om zich te handhaven in moeilijkere situaties.

Het is geen makkelijke opgave, omdat je emotionele leven vrij ingewikkeld in elkaar steekt. Het is niet altijd makkelijk om te weten te komen wat voor jou de triggers zijn voor sterke emoties als woede, angst of vrolijkheid. Het vraagt een open geest en heel wat inspanning om te ontdekken hoe jouw emtionele pad precies in elkaar steekt.

2. Emotioneel intelligente mensen nemen beslissingen

Mensen met een hoge emotionele intelligentie zijn ook wel eens bang. Maar ze maken geen overhaaste beslissingen. In plaats daarvan nemen ze voldoende tijd om alle voordelen en nadelen tegenover elkaar af te wegen.

Je emotionele intelligentie ontwikkelen zal je vast en zeker helpen om jouw eigen verantwoordelijkheden voor je toekomst te ontdekken en te aanvaarden. Het wordt heel wat duidelijker welke beslissingen je zullen helpen bij het plannen van je eigen levenspad.

3. Emotioneel intelligente mensen zijn uitstekende managers van hun gevoelens

Volgens Daniel Goleman en andere onderzoekers die dit onderwerp reeds uitvoering bestudeerden, is zelfbewustzijn een van de hoekstenen van emotionele intelligentie. Het stelt je in staat je eigen gevoelens, stemmingen en emoties te herkennen en te plaatsen.

Bovendien laat deze eigenschap je ook toe het effect van jouw stemmingen op degenen in je omgeving te zien. Controle over je emoties is dan ook een tweede belangrijk onderdeel van emotioneel goed omgaan met je dierbaren en iedereen in je omgeving.

Als je in staat bent je emoties te herkennen en controleren, dan merk je meteen dat je relatie met jezelf en met degenen rondom je heen gezond wordt en blijft. Je bent niet meer de speelbal van die heftige gevoelens, maar jij bent degene die het emotionele heft in handen houdt.

Hart

4. Emotioneel intelligente mensen kennen empathie

Iedereen weet uit eigen ervaring dat emoties aanstekelijk zijn. Na een leuke koffiedate met een goede vriend voel je je gelijk beter. Een nare ervaring met een winkelbediende kan je hele dag vergallen.

– Daniel Goleman

Ook empathie of jezelf kunnen verplaatsen in iemand anders zijn schoenen maakt een belangrijk onderdeel uit van emotionele intelligentie. Zien hoe de ander zich voelt, maakt relaties een heel stuk makkelijker en kan je helpen beter met meningsverschillen en conflicten om te gaan.

Misschien nam je vroeger de gewoonte aan je zintuigen en gevoelens te verdoven, maar je hebt vast wel opgemerkt dat je nooit echt kan ontsnappen aan je eigen gevoelens of die van je geliefden, vrienden en kennissen.

Empathie en controle over je reacties zorgt ervoor dat je heel wat beter in staat bent om goed te functioneren in verschillende sociale situaties.

5. Emotioneel intelligente mensen leven vanuit een open hart

Vertrouwen en een open hart zijn de twee kenmerken eigen aan het leven vanuit hoge emotionele intelligentie. Jezelf openstellen en je vooroordelen aan de kant zetten, zorgt ervoor dat relaties gezond en prettig blijven.

Emotionele intelligentie bevordert niet enkel dat je prima met je eigen gevoelens en die van anderen omgaat, maar stelt je eveneens in staat helder en duidelijk te communiceren. En is dat nu net niet hetgene dat zowel het leven thuis als jouw handelen op het werk zo veel aangenamer maakt?

6. Emotioneel intelligente mensen tonen motivatie om hun doel te bereiken

Zelfkennis en zelfvertrouwen zijn jouw bondgenoten als je graag iets van je leven wil maken. Het betekent je bewust worden van je eigen verantwoordelijkheid over je geluk en falen. Jij alleen bent nu verantwoordelijk voor het nemen van de hindernissen. Jij moet problemen oplossen om je doel te bereiken.

Vlinder

Tips om je emotionele intelligentie te verhogen

Er is geen enkel verband tussen je IQ en je emotionele intelligentie. Ze worden bestuurd door twee totaal verschillende gedeeltes van hersenen.

– Daniel Goleman

Er is inderdaad totaal geen verband tussen academische intelligentie en emotionele intelligentie. Iemand kan een hoge functie uitoefenen en perfect geschoold zijn, maar absoluut laag scoren op levenservaring en omgaan met naasten.

Balanceren

Er zijn tal van tips die je zelf elke dag kan toepassen om je gevoelens beter te leren begrijpen en hanteren:

  • Leer jezelf beter kennen: stel jezelf vragen en onderzoek je eigen handelen en waarden. Sta elke dag een kort moment stil bij jezelf. Zo ontdek je hoe het je helpt inzicht te krijgen in je eigen emotionele evolutie.
  • Beheers je emoties: geen makkelijke taak, maar zeker de moeite waard. Merk je dat het innerlijke kind de boventoon voert? Neem dan enkele minuutjes de tijd om tot rust te komen. Bedenk daarnaast dat enkel jij verantwoordelijk bent voor hoe je handelt en reageert.
  • Toon empathie: plaats jezelf in andermans schoenen, zelfs als dit pijnlijk of ongemakkelijk aanvoelt. Je zal begrijpen dat iedereen zijn eigen verhaal heeft. Je zal ook merken dat je beter met moeilijke situaties zal omgaan.
  • Ontdek je dagelijkse motivatie: wordt elke dag wakker met het doel je eigen emotionele intelligentie te verbeteren. Vergeet niet dat grote successen groeien vanuit kleine acties.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.