Havermout: een natuurlijk middel tegen angst

17 maart 2016
Als aanvulling op het verlichten van angst, helpt havermout bij het in evenwicht brengen en stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Het is ideaal voor het vermijden van stemmingswisselingen.

Angst is een negatieve emotionele toestand en kan soms invaliderend zijn. Er zijn miljoenen mensen over de hele wereld die eraan lijden, zowel tijdelijk als chronisch. Wat is de beste manier om ermee om te gaan? Medicijnen zijn, zoals je al weet, een erkend middel tegen angst.

Medicatie is echter niet altijd de beste optie. Ieder individu is uniek, met verschillende karakteristieke eigenschappen, en chemische verbindingen zullen niet altijd in staat zijn om het probleem op te lossen.

Het grootste geheim van het omgaan met angst is om iedere dag goed emotioneel management toe te passen. Weten hoe je kunt prioriteren, hoe je grenzen kunt stellen en de hoofdrolspeler in je eigen leven worden is van vitaal belang, zodat je een beetje gelukkiger kunt zijn en van je persoonlijke ruimte kunt genieten.

Een goede psychologische aanpak en steun van de natuurlijke middelen die we tot onze beschikking hebben, zullen altijd de beste keuze zijn. Maar als het probleem aanhoudt, moet je professionele hulp zoeken en de voorgeschreven richtlijnen volgen.

Je dagelijkse fysieke en emotionele gezondheid is erg belangrijk en dat is waarom we graag met je willen praten over hoe havermout kan helpen bij de behandeling van angst. Laten we samen een kijkje nemen.

Havermout voor de behandeling van de lichamelijke symptomen van angst

Duizeligheid

Volgens de American Society of Depression and Anxiety lijden veel mensen in stilte aan angst en zoeken zij nooit professionele hulp. In de meeste gevallen is deze emotionele toestand tijdelijk en kan worden behandeld door het toepassen van veranderingen of door dingen anders te benaderen.

Wanneer de angst van een tijdelijke toestand veranderd in een chronische, wordt het een gezondheidsrisico. Je gezondheid begint te lijden onder de karakteristieke hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag en duizeligheid – dat zijn allemaal potentieel gevaarlijke omstandigheden.

Of je nu medicijnen neemt of psychologische middelen gebruikt om de angst beheersen, koolhydraten uit volkoren granen kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen, volgens de Mayo Clinic in Minnesota.

Havervlokken

 • De koolhydraten in havermout helpen de niveaus van serotonine (een neurotransmitter) in de hersenen verhogen.
 • Serotonine heeft een kalmerend effect op de hersenen en het lichaam en zal gevoelens van angst, nervositeit en zelfs slapeloosheid verlichten.
 • We moeten geraffineerde koolhydraten, zoals wit brood, witte suiker en witte rijst vermijden (volkoren granen zijn altijd beter voor de bestrijding van angst). Deze voedingsmiddelen leiden tot een piek in de bloedsuikerspiegel, waardoor je tijdelijk meer energie hebt, maar je daarna moe zult voelen.
 • Dankzij de voedingsvezels in havermout krijgt het lichaam een constant energieniveau, vanwege de langzame absorptie.
 • Havermout helpt ook bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Geen ups en downs, waardoor het lichaam in balans komt.
 • Havermout reguleert het zenuwstelsel door de hersenen te helpen bij het afscheiden van de juiste niveaus van serotonine, wat ideaal is voor ontspanning en het vermijden van stemmingswisselingen.
 • Het is belangrijk dat de havermout die je eet volledig biologisch en natuurlijk is en niet verrijkt is met suiker, want dan verlies je de vele voordelen. Je kunt biologische havermout in reformwinkels kopen en hoewel het een beetje meer zou kunnen kosten, is de investering de moeite waard.

Een gezonde manier om havermout te eten om angst te verminderen

Havermout-Peer-Smoothie

Dit is een frisse en heerlijke manier om van havermout te genieten en is een geweldig middel tegen angst. Je kunt het elke ochtend eten als ontbijt.

Houd er echter rekening mee dat, hoewel havermout een aanvulling is voor het omgaan met angst en het niveau van serotonine in het bloed verhoogt, je nog steeds een aantal fundamentele psychologische strategieën moet toepassen, zoals ontspanning en beweging. Je moet je leven prioriteren. Jij bent het belangrijkst!

Gebruik dit natuurlijke recept om angst te behandelen met havermout.

Natuurlijke havermout-peer-smoothie

Wat heb ik nodig?

 • 1 rijpe peer
 • ½ kopje biologische havermout
 • 1 kopje water
 • 1 eetlepel honing

Instructies

 • Het is echt makkelijk. Schil eerst de peren en snijd ze in kleine stukken om in de blender te doen.
 • Doe het water, de stukken peer en de havermout in de blender en maak het vloeibaar.
 • Besprenkel het met een eetlepel honing. Als je wilt kun je het koud serveren met twee ijsblokjes. Het is heerlijk!
Bekijk Ook