Helende woorden: probeer ze eens!

Het is belangrijk om deze woorden hardop te zeggen, zodat je ze zelf hoort. Zo ga je erin geloven en word je je bewuster van de betekenis.
Helende woorden: probeer ze eens!
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 18 februari, 2019

Er wordt gezegd dat de kracht die woorden hebben voor vijftig procent bij de persoon die ze uitspreekt ligt. De andere vijftig procent ligt bij de persoon die ze hoort. In dit artikel gaan we het echter niet hebben over communicatie met anderen, maar over helende woorden.

Hier geven we je vijf uitspraken die je iedere dag kracht kunnen geven. Ze zullen je motiveren en in staat stellen om problemen op te lossen die ons geluk en onze gezondheid zo vaak in de weg staan. We raden je aan hier vandaag nog mee te beginnen. Ze zijn erg makkelijk te onthouden!

Vijf voorbeelden van helende woorden

1. Het gaat goed met me

Gelukkig Gevoel

Misschien lijkt dit enigszins tegenstrijdig. Hoe kun je immers tegen jezelf zeggen dat het goed met je gaat als dit in niet waar is? Hoe kan je positiviteit uitstralen als je eigenlijk gefrustreerd en gestrest ben of last hebt van pijn?

De helende woorden ‘het gaat goed met me’ en ‘ik kan het aan’ zijn echter erg belangrijk:

 • Positieve gedachten zijn een basisbehoeften voor ons dagelijkse leven. Positief denken betekent niet dat je je problemen ontkent of dat je moeilijkheden ontwijkt. Het is gewoonweg een manier om de realiteit met motivatie en energie tegemoet te komen.
 • Als je altijd een negatieve kijk op jezelf hebt en deze kijk bevestigt met woorden als ‘ik ben slecht’, ‘ik maak mijn leven onmogelijk’, dan zullen deze problemen alleen groter worden. Het is daarom altijd beter om diep in te ademen en tegen jezelf te zeggen: ‘Het gaat goed met me. Ik kan dit aan’.

Probeer het eens uit. Zeg hardop en met kracht tegen jezelf dat het goed met je gaat. Zeg het met overtuiging en energie. Je zult meteen een innerlijke kracht voelen die je de zet zal geven die je nodig hebt om je problemen op te lossen. Het kan zijn dat de dingen om je heen niet helemaal lekker lopen, maar je zal nu bereid zijn om deze problemen te confronteren.

2. Ik kan het

Stress

Vergeet nooit om het persoonlijk voornaamwoord ‘ik’ aan het begin van deze helende woorden te zetten. Jij hebt de leiding over je eigen leven. Om de wereld aan te kunnen moet je dan ook verantwoordelijkheid nemen voor je eigen problemen. Als je de motivatie niet uit jezelf kunt halen, kan niemand je helpen. Niemand zal je zo goed kunnen helpen als jij zelf.

Focus je niet op je beperkingen en ga ook niet op zoek naar excuses zoals:

 • ‘Ik ga dit nooit kunnen doen, want het is al te laat om de dingen te veranderen.’
 • ‘Andere mensen zijn veel beter dus waarom zou ik mezelf voor de gek houden?’

Probeer geen aandacht aan deze moedeloze gedachten te besteden Kijk naar jezelf in de spiegel en overtuig jezelf dat je de kracht in je hebt om dit aan te kunnen. Een ‘ik kan het’-houding zou je kunnen helen. Deze houding zouden we dagelijks in de praktijk moeten proberen te brengen.

3. Ik verdien het

Communiceren

Waarom zou je het niet verdienen? Waarom verdien je het niet om een paar uur per dag voor jezelf te nemen om van dingen te genieten? Als je denkt dat je dit niet verdient, ben jij waarschijnlijk iemand die de behoeften van anderen voor je eigen behoeften plaatst. 

Wees in dit geval voorzichtig. Dit kan namelijk zorgen voor uitputting. In sommige gevallen herinneren andere mensen zich niet eens wat jij voor ze aan de kant hebt gezet. Bewaar de balans in je leven:

 • Geef aandacht aan anderen en zorg voor ze.
 • Laat anderen ook voor jou zorgen.
 • Erken alle moeite die je in anderen steekt.
 • Leg de prioriteit eens in de zoveel tijd bij jezelf.

4. Het gaat voorbij

Wandelen

Misschien heb je momenteel een probleem waardoor je niet in staat bent om ten volle van het leven te genieten. Je bent geobsedeerd door dit probleem:

 • Het bezorgt je veel stress en je begint de lichamelijke gevolgen ervan al te merken.
 • Je merkt dat je vermoeider bent dan normaal.
 • Je krijgt de negatieve gedachten niet meer uit je hoofd.
 • Het bezorgt je zelfs migraineaanvallen.

Laat alles even liggen en denk na, ga zitten en haal vervolgens diep adem. Het is belangrijk om je te realiseren dat alles weer voorbij gaat. Niets is immers permanent.

Hoe meer je je vast blijft houden aan deze problemen, hoe meer je eronder zult lijden. Als iets aan je relatie je stoort, praat hier dan over met je partner. Als iets op je werk niet helemaal lekker loopt, probeer het dan op te lossen. Laat het zich niet opstapelen!

Probeer niet alles in te houden. Het leven gaat snel voorbij en het is belangrijk om je bewust te zijn van het hier en nu. Probeer te begrijpen dat niet alles hetzelfde blijft. De meeste dingen in het leven zijn immers relatief. Probeer je wat meer te ontspannen en blijf de volgende eenvoudige helende woorden te herhalen: ‘het gaat voorbij, alles gaat voorbij.’

5. Ik hou van mezelf

Liefde

Liefde geneest, omringt, beschermt en is tegelijkertijd bevrijdend. Wanneer we het woord ‘liefde’ echter gebruiken als een helend woord, dan hebben we het niet over de vorm van liefde die je uitstraalt naar de mensen om je heen. We hebben het dan over liefde voor jezelf.

Deze vorm van liefde:

 • maakt je gevoel van eigenwaarden sterker
 • spoort je aan om iedere dag naar geluk te zoeken
 • geeft je een goed gevoel over jezelf

Heb je lichaam lief en houd van jezelf zoals je bent. Houd van je karakter en je persoonlijkheid. Als je een probleem hebt, wees je er dan van bewust dat jij aangewezen persoon bent om hier een oplossing voor te vinden.

Heb vertrouwen in jezelf, houd van jezelf, ken jezelf en weet dat je veel goede eigenschappen hebt. Als iemand namelijk niet van zichzelf houdt, is het ook moeilijker om liefde aan anderen te geven. Zorg er daarom voor dat je deze helende woorden nooit vergeet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.