8 dingen die sociaal intelligente mensen nooit doen

Mensen met sociale intelligentie weten wat ze willen en weten ook hoe ze zich moeten gedragen in het bijzijn van anderen, zodat ze begrepen worden en de relatie zo hartelijk mogelijk verloopt.
8 dingen die sociaal intelligente mensen nooit doen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Echte sociale intelligentie ontstaat uit het vertrouwen in jezelf en zelfbewustzijn. Hierdoor kan je op een volwassen manier omgaan met andere mensen om je heen. Er zijn bepaalde dingen die sociaal intelligente mensen wel doen en andere mensen met vervelende gewoontes dus niet.

Zij worden meestal als storend ervaren ten opzichte van anderen.

Hieronder bespreken we enkele van de karaktertrekken van deze sociaal intelligente mensen. Je zal zelf merken dat je ze gemakkelijk kan opnemen in je dagelijkse leven.

Sociaal intelligente mensen onderbreken nooit

Sociaal intelligente mensen zijn meestal de ideale gesprekspartner. Ze zullen bijvoorbeeld perfect kunnen wachten om te zeggen wat ze willen zeggen en de andere persoon nooit onderbreken.

En ze hebben er helemaal geen probleem mee om te wachten op hun beurt om te kunnen praten. Ze worden niet zenuwachtig of nerveus om meteen hun visie te geven, doordat ze zo zelfverzekerd zijn over hetgeen ze te vertellen hebben. Zij begrijpen dat het niet nodig is om hun mening uit te drukken om meer waarde te krijgen.

Ze focussen zich niet altijd op zichzelf

Sociaal intelligente mensen weten wat ze waard zijn en werken constant om zichzelf nog waardevoller te maken.

Ze weten ook dat het opbouwen van een relatie tijd en aandacht vraagt. Ze bouwen gewoontes en gebruiken op met hun vrienden, partners en familie en voor zichzelf.

Sociaal intelligente mensen begrijpen dat ze niet altijd in de belangstelling hoeven te staan om hun belangrijkheid niet verliezen. Ze zijn bovendien ook de rots in de branding voor wanneer je steun nodig hebt bij iets, maar ze kunnen ook perfect ‘nee’ zeggen tegen dingen.

Ze veroordelen anderen niet om aan te tonen dat zij gelijk hebben

Niet Luisteren

Een duidelijk teken van emotionele en intellectuele intelligentie is het begrijpen van verschillen tussen mensen.

Wanneer je anderen veroordeelt om zo je eigen ideeën of mening door te drijven, zal dit er op lange termijn enkel toe leiden dat anderen hun mening niet meer delen met jou. Door je meer open en toegankelijk op te stellen, krijg je een gezondere situatie, zonder dat je hierbij de mening van anderen automatisch moet overnemen.

Ze proberen de mening van de ander niet te veranderen

Dit is een fantastische eigenschap van sociaal intelligente mensen. Anderen mensen laten zich alleen leiden door gevoelens. Daarom is het zo belangrijk om met elkaar te praten op een respectvolle manier en geduld te tonen.

Door op een volwassen manier naar de mening van anderen te luisteren kan je gezondere, respectvollere, productievere en meer harmonieuze relaties opbouwen. Je hoeft anderen niet minderwaardig te doen voelen door je eigen mening naar voor te schuiven.

Ze zijn kalm en weten op een beheerste manier te praten

De beste manier om problemen te benaderen, is met assertiviteit. Woede en agressiviteit die verborgen gaat achter assertiviteit zullen het probleem alleen maar erger maken en het vinden van een oplossing verhinderen.

Sociaal intelligente mensen weten wat ze willen. Ze weten hoe ze moeten luisteren naar anderen en hoe ze op een zelfverzekerde manier deel kunnen nemen aan een gesprek.

Ze zijn minder kritisch

Vrouw met Vogel

Vele mensen vinden zichzelf ‘asociaal’ en uiten vaak kritiek op zichzelf en de mensen om hen heen.

Sociaal intelligente mensen zien niet enkel het negatieve in mensen, maar zien ook de vele positieve eigenschappen die anderen te bieden hebben.

Mensen die goed met anderen om weten te gaan, zien sneller hun positieve eigenschappen en die van anderen. Dit komt doordat ze over een hogere dosis zelfvertrouwen beschikken en van elke situatie het beste proberen te maken, hoe moeilijk dit ook is.

Ze overdenken niet hoe anderen zich gedragen

Door te veel na te denken over relaties, kan je niet te volle van ze genieten. Daarom is het zo belangrijk om vooroordelen over je relaties met anderen uit te schakelen. Probeer dus te vermijden dat je blijft nadenken over elke interactie die hebt gehad.

Je kan deze slechte gewoonte loslaten door je op een positieve manier te focussen op de relatie, in plaats van je te focussen op de negatieve resultaten die je al bereikt hebt. Je zal dan zien dat dit zelfs werkt voor relaties die steeds mislukten.

Ze hebben een goede lichaamstaal

Gesprek

Wanneer je in sociale interactie bent, kan verkeerde lichaamstaal een slecht signaal uitzenden naar je gesprekspartner. Sociaal intelligente personen zorgen er steeds voor dat hun lichaam een positieve boodschap uitzendt.

Wanneer je visueel contact maakt met anderen of naar iemand glimlacht, toon je hem of haar dat je een vriendelijke en open persoon bent. Als je daarbij rechtop staat, zullen mensen je als zelfverzekerde persoon zien.

Ze starten een interactie in plaats van te wachten

Wachten tot anderen contact met je zoeken en je uitnodigen is pure tijdverspilling. Sociaal intelligente personen weten dat een sociale interactie inspanning vereist van twee kanten.

Als je anderen duidelijk wil maken dat ze belangrijk voor je zijn, neem dan het initiatief en ga een interactie aan. Je kan dit gemakkelijk doen door bijvoorbeeld:

  • In contact te blijven via telefoon of berichtjes.
  • Je vrienden te bezoeken.
  • Af te spreken met elkaar.

Sommige mensen zijn geboren met een meer ontwikkelde sociale intelligentie dan anderen, maar iedereen kan dit verbeteren door gewoon beter op je gedrag te letten. Je hoeft dus enkel een beetje te oefenen op de hierboven aangehaalde gewoontes. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.