Liefkozingen verzorgen het hart

Liefkozingen kunnen banden versterken en gevoelens overbrengen. We tonen dit geweldige gebaar van genegenheid echter lang niet zo vaak als we zouden moeten doen.
Liefkozingen verzorgen het hart

Laatste update: 18 februari, 2019

Liefkozingen zijn een manier om genegenheid te tonen en relaties sterker te maken, om gevoelens, emoties en simpele vormen van genot te ontwaken. Onze huid bevat talloze receptoren die angst verzachten, gevoelens van geluk versterken en banden herbevestigen.

Natuurlijk zijn we er ons van bewust dat niet alle liefkozingen altijd welkom zijn. Dat niet elke vorm van lichamelijk contact aangenaam en gewenst is. Liefkozingen zijn alleen bedoeld voor de mensen die een bijzonder plekje in ons hart hebben. Geloof het of niet, maar ze zijn bijna een essentiële vorm van ‘voeding’.

Een baby heeft liefkozingen nodig om zich geliefd te voelen en om ervoor te zorgen dat zijn hersenen goed ontwikkelen. Tegelijkertijd is een partner die de wijze kunst van de aanraking niet begrijpt niet in staat om een relaties volledig te waarderen.

Deze simpele gebaren en liefdevolle woorden kunnen werkelijk wonderen verrichten voor twee mensen die een relatie met elkaar hebben.

In dit artikel gaan we verder in op de gezondheidsvoordelen die verbonden zijn aan liefkozingen en simpele gebaren van genegenheid.

Liefkozen met de zintuigen en het hart

Je huid bevat meer dan vijf miljoen zenuwuiteinden die de gevoelens en sensaties die je uit je omgeving oppikt overbrengen. De huid brengt sensaties over als:

 • Kou
 • Warmte
 • Afkeer
 • Genot
 • Gemoedstoestanden
 • En vele soorten emoties

Denk aan de helende liefkozing van een moeder aan haar kind, die van een vriend die steun biedt of die van je partner aan jou om te laten zien dat hij werkelijk van je houdt en om je geeft.

We kunnen ook dit overduidelijke gegeven niet vergeten: alle levende wezens zoeken naar en genieten van de aanraking van anderen. Wilde dieren strelen elkaar en ook onze huisdieren tonen genegenheid naar ons.

Het is een vorm van taal die direct afkomstig is uit het emotionele brein, die begrijpt welke voordelen een aanraking kan bieden.

Liefkozingen zijn de kunst van empathie

magisch lichtje doorgeven

Iemand die liefkozingen biedt, begrijpt dat dit een aangenaam gebaar is. Het voelen van de huid van degene van wie je houdt kan namelijk helpen om een positieve en gezonde relatie op te bouwen.

 • We moeten hierbij aangeven dat sommige mensen de neiging hebben om liefkozingen alleen te associëren met voorspel of de eerste fasen van seksuele stimulatie en opwinding.
 • De kunst van liefkozingen is niet uitsluitend bedoeld voor seks. Het is een essentieel onderdeel van menselijke communicatie. Het is een manier om een band met elkaar te delen, of dit nu met een familielid is, een goede vriend of een geliefde.
 • Ik streel jou, omdat ik weet dat je dit nodig hebt. Ik weet namelijk dat het jou zal helpen om je gesteund, geliefd en gewaardeerd te voelen. Dit is allemaal een weerspiegeling van de empathie van iemand die jou alleen wil helpen om ervoor te zorgen dat je jezelf beter zult voelen. We moeten echter niet vergeten dat sommige mensen liefkozingen en knuffels op een subtiele egoïstische manier gebruiken die erg zorgwekkend kan zijn.

Oxytocine, de lijm voor de relaties van levende wezens

Oxytocine is niet alleen een hormoon, maar ook een neurotransmitter. Het kan worden omschreven als de ‘lijm’ die levende wezens met elkaar verbindt door liefde, genegenheid en zorg te stimuleren. Het kan stress verminderen en zo de band tussen twee mensen en tussen moeder en kind sterker te maken.

 • Oxytocine wordt geproduceerd in de hypothalamus en wordt uitgescheden door de hypofyse, voordat het door het hele lichaam verspreid wordt.
 • Deze fascinerende chemische stof bevordert gedrag als empathie, verzorging, genegenheid, alsook seksueel verlangen en zelfs de melkproductie bij moeders die borstvoeding geven.
 • Hoe meer oxytocine er in ons lichaam aanwezig is, des te minder agressief ons gedrag is. Het is dus werkelijk geweldig.

Misschien ook interessant:
Het belang van een zorgzame aanraking

Laat de angst om degenen van wie je houdt aan te raken los

tekening knuffelende mensen

Sommige mensen zijn verlegen, onzeker en dus niet gewend aan lichamelijk contact. Hierdoor is het moeilijk voor hen om verrijkende relaties met anderen op te bouwen, wanneer ze deze vorm van communicatie vermijden.

Liefde die niet wordt uitgedrukt door middel van aanrakingen, liefkozingen, knuffels of zoenen is een halflege vorm van liefde die vaak veel slachtoffers veroorzaakt. Deze mensen lopen een hoop mis.

Aarzel dus niet om deze vorm van communicatie zonder woorden toe te passen. Geef deze dagelijkse gebaren eens een kans. Een aai over de wang, een knuffel in de ochtend of bij het gedag zeggen of een onverwachte zoen zijn de kleine dingen die ons bij elkaar houden.

Vergeet niet om een speciale band met je kinderen op te bouwen door ervoor te zorgen dat ze als baby genoeg huid-op-huid aanraking voelen met hun vader en moeder en voldoende knuffels en liefkozingen krijgen naarmate ze ouder worden.

We weten dat er op een gegeven moment een periode komt waarin kinderen deze uitingen van liefde uit trots het liefst vermijden, maar stiekem houdt iedereen ervan om gestreeld te worden door een dierbare.

Het is namelijk een gebaar dat laat zien dat je iemand steunt. Alsof je zegt ‘ik zal er altijd voor je zijn’ of ‘jij maakt een belangrijk deel uit van mijn leven’.  Ook interessant voor jou

De positieve effecten van knuffels voor jouw gezondheid
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
De positieve effecten van knuffels voor jouw gezondheid

Knuffels zijn een uiting van onze gevoelens. Ze verbinden ons en bieden ons troost. In dit artikel bespreken we de vele positieve effecten van knuffels.