Niets is zo troostend als een knuffel

Het geven en ontvangen van een knuffel kan soms het beste geneesmiddel zijn. Knuffels zijn een krachtige manier om de ziel te kalmeren, onzekerheden te overwinnen en verlammende angsten te verdrijven.
Niets is zo troostend als een knuffel
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 03 januari, 2023

Hoe fijn is het om een knuffel te krijgen die je hele lichaam vult, die je verwarmt en ervoor zorgt dat je je ogen dichtdoet en je jezelf helemaal compleet voelt?

Waarom? Omdat een knuffel:

 • Een gebaar is dat angsten kan tegengaan.
 • Je een beter gevoel kan geven.
 • Banden kan versterken.
 • Je kan helpen om te ontspannen en kalm te blijven.

De warmte die wordt overgebracht wanneer we iemand een oprechte knuffel geven, is vergelijkbaar met de warmte die de aarde uitstraalt. Een knuffel zorgt er tenslotte voor dat je je thuis voelt.

Een knuffel, het beste medicijn om de ziel te kalmeren

Knuffel

Wat ons ook overkomt, het is voor ons gevoel van welzijn van essentieel belang om door middel van een knuffel af en toe de warmte te voelen van iemand om wie wij geven.

Daarnaast kan dit ervoor zorgen dat we onszelf in moeilijke tijden een klein beetje beter voelen. Het is een super simpel gebaar, maar kan soms toch moeilijk te vinden zijn.

Een kleine knuffel kan veel tranen drogen, een klein vriendelijk woordje kan je vullen met geluk en een kleine glimlach kan de wereld veranderen. Het zijn de kleine dingen die onze wereld vullen met vrede en liefde

Knuffelen is een superkracht waar we allemaal over bezitten, een geweldig geneesmiddel voor:

 • Hartenzeer
 • Teleurstelling
 • Verlating
 • Bedrog

We moeten dan ook zoveel mogelijk gebruik maken van dit beste medicijn tegen angst, het genot van de liefde, een spreuk, de ontmoeting tussen twee lichamen om genegenheid uit te drukken, gezelschap en warmte.

Knuffels verjagen angst

tekening van knuffelende mensen

Er bestaat een waarheid wanneer twee zielen elkaar omarmen. Die elkaar:

 • De zekerheid bieden om obstakels te overwinnen.
 • Kracht geven om met verschillende problemen in het leven om te gaan.
 • Een stevig fundament geven voor onze glimlachen.

Deze omhelzingen helpen ons eraan te herinneren dat we tegenspoed kunnen overwinnen en dat we niet alleen zijn. Ze vullen ons met blijdschap. Een knuffel kan met zo veel kracht worden gegeven dat het net lijkt of de botten in ons lichaam zullen breken, maar natuurlijk worden we er juist alleen maar sterker van.

Dus een knuffel is zonder twijfel een speciale verbintenis die een helende boodschap overbrengt. Een knuffel is de beste therapie om gevoelens te vernieuwen, onze emoties te kalmeren en om met onszelf en anderen te communiceren.

Wanneer we onze lichamen samen laten smelten in een omhelzing kunnen we meer geduld leren opbrengen, beter ontspannen en een gevoel ontwikkelen dat we gewenst zijn. Al deze voordelen zullen helpen om ons gevoel van eigenwaarde te vergroten, alsook onze liefde voor onszelf en ons vermogen om moeilijkheden en angsten te confronteren.

Jezelf knuffelen is essentieel om te overleven

groepsknuffel

Heb je weleens geprobeerd om jezelf te kalmeren door jezelf een knuffel te geven? Kon je de warmte toen voelen? Heb je jezelf weleens een schouderklopje gegeven voor je prestaties?

Deze intieme omhelzing is essentieel om onder andere:

 • Goed voor jezelf te zorgen.
 • Uit je schulp te kruipen
 • Uit de kou te treden.
 • Te werken aan de kunst van zelfliefde om dichterbij je ware zelf te komen.

Door jezelf te knuffelen stel je jezelf open voor jezelf, verbind je je uiterlijk met je innerlijk en geef je jezelf de kans om je te laten bewegen. Het is eenvoudig: omarm jezelf en omarm je leven.

Wanneer je jezelf knuffelt, houd je van jezelf. En wanneer je van jezelf houdt, ken je jezelf. Til je armen op en gooi je emoties eruit om dichterbij het goede leven te komen.

Dankzij het vermogen om jezelf een knuffel te geven kun je jezelf beschermen tegen onoprechte liefde, afhankelijkheid, overmatige idealisering en alles dat jou arm of zwak maakt of je dapperheid en goedheid onderuit haalt.

Misschien ook interessant om te lezen:
De kracht van een knuffel: gezondheidsvoordelen

Een knuffel zorgt ervoor dat verdriet je lichaam verlaat

tekening moeder en kind knuffelen

Op veel momenten in ons leven kan een knuffel een wereld van verschil maken. Droevige ogen hebben minder vragen en juist meer knuffels nodig en soms is dit dus zelfs het enige wat we nodig hebben.

Wanneer iemand op zijn sterfbed ligt, dan zal hij geen spijt hebben dat hij te veel geknuffeld heeft om zijn energie en genegenheid op anderen over te brengen. Zo iemand zal juist spijt hebben dat hij bijvoorbeeld de mensen van wie hij hield heeft verwaarloosd, te veel heeft gewerkt en niet elke dag zijn genegenheid heeft getoond.

Dit is dus een geweldige les die we kunnen leren. We moeten namelijk leren om onszelf vaker te knuffelen en vervolgens knuffels aan anderen geven en van anderen ontvangen wanneer we deze vitamine nodig hebben om ons lichaam en geest op te wekken. Dit is dus iets waar we nooit spijt van zullen hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dejours, Christophe. “Psicodinámica del trabajo y vínculo social.” Revista Actualidad Psicológica 274 (2000): 2-5.
 • Moreno, Julio. Ser humano: La inconsistencia, los vínculos, la crianza. libros del Zorzal, 2002.
 • Pichon-Rivière, Enrique, and Fernando Taragano. Teoría del vínculo. No. 159.964. 2. Nueva Visión,, 2012.
 • Sanz, Fina. “Los vínculos amorosos (loves bonds).” Cuadernos Mujer y Salud, Cuadernos Mujer y Salud, Cuadernos Mujer y Salud, Nro 5 (1999).
 • Hugging, W. I. A. The Healing Power of Hugs.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.