De kracht van een knuffel: gezondheidsvoordelen

Niet alleen degene die geknuffeld wordt, maar ook degene die de knuffel geeft kan hier veel van profiteren. En vergeet niet... knuffelen biedt meer voordelen dan alleen lichamelijk contact.
De kracht van een knuffel: gezondheidsvoordelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wie houdt er nu niet van knuffelen? In onze optiek zijn knuffels werkelijk waar fantastisch en velen van jullie lezers zullen het waarschijnlijk met ons eens zijn als we het hebben over het geweldige gevoel dat een knuffel je kan geven. De kracht van een knuffel is gewoon geweldig.

Waarom vinden we knuffelen zo fijn? In dit artikel vertellen we je hoeveel een knuffel kan betekenen. We leggen ook uit welke gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan zowel het krijgen als het geven van een knuffel.

Knuffels kunnen we krijgen van en geven aan allerlei soorten mensen, of het nu een vriend is, een familielid, iemand van wie je houdt, je partner of simpelweg iemand die met je meeleeft. Deze omhelzing wordt gezien als een van de primaire manieren waarop mensen affectie tonen.

Lees verder om erachter te komen welke kracht en gezondheidsvoordelen knuffels hebben.

Emotionele voordelen van een knuffel

Studies tonen aan dat de hersenen tijdens het knuffelen endorfines aanmaken. Deze endorfines zorgen ervoor dat er in het hele lichaam heling plaats vindt. Daarnaast is knuffelen een vorm van therapie die een gevoel van welzijn kan genereren, de bloeddruk kan verlagen en soms zelf menstruatiekrampen kan verlichten.

Een knuffel kan echter ook :

 • Hoofdpijn verlichten
 • Angst, stress of depressie verminderen
 • Een gevoel van eigenwaarde geven
 • De zenuwen kalmeren
 • Je eraan herinneren dat je niet alleen bent
 • Slapeloosheid behandelen
 • De zintuigen stimuleren
 • Je een gelukzalig gevoel geven
 • De ziel kalmeren

Sommige mensen zijn zelfs van mening dat knuffelen het verouderingsproces kan vertragen en je eetlust onder controle kan houden. Vraag je je na het lezen van al deze voordelen nog steeds af wat het nut is van een knuffel?

Kinderen die Knuffelen

Knuffelen brengt ook fysiologische voordelen met zich mee. De secretie van oxytocine is hier één van. Oxytocine wordt ook wel gezien als het ‘knuffelhormoon’. Het is niet alleen van belang voor kinderen. Oxytocine kan de leefkwaliteit van iedereen verbeteren, ongeacht de leeftijd.

Er zijn zoveel voordelen verbonden aan knuffelen, dat ‘knuffeltherapie’ zelfs wordt gebruikt om depressie en andere psychologische stoornissen te behandelen.

Tijdens een omhelzing komen ook andere hormonen vrij als serotonine en dopamine, die een verdovende invloed hebben op het lichaam en gevoelens van rust, welzijn en kalmte creëren.

Het meest interessante aan knuffelen is echter, dat deze gevoelens niet alleen merkbaar zijn tijdens het knuffelen zelf. Het blijft echter tot nog lang daarna gevoeld worden.

Opvallend is dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat knuffels en liefkozingen een grotere invloed hebben op vrouwen dan op mannen, maar dat het voor beiden voordelen biedt.

Het belang van knuffelen

Naar aanleiding van het boek ‘Hug Therapy’, geschreven door Kathleen Keating, kunnen we je vertellen dat knuffels ons niet alleen een goed gevoel bezorgen.

Knuffels zijn namelijk tevens van essentieel belang voor de mentale en intellectuele ontwikkeling van kinderen. Ze kunnen kinderen helpen hun angsten te overwinnen. Hierdoor kan knuffelen ook het verouderingsproces tegengaan.

In haar boek schrijft Keating dat fysiek contact niet alleen aangenaam is, maar ook noodzakelijk voor ons psychologische, emotionele en lichamelijke welzijn.

Knuffelen zou de vreugde en gezondheid van het individu binnen de maatschappij verbeteren. Ook stelt Keating dat een knuffel een speciale manier van aanraking is, die ervoor zorgt dat je jezelf meer accepteert en je jezelf beter geaccepteerd voelt door anderen.

Misschien ook interessant om te lezen: De 10 beste voedingsmiddelen tegen veroudering

Wat zijn dus de voordelen van knuffelen?

 • Bescherming: Mensen zijn vrij kwetsbaar en hebben daarom vaak behoefte aan bescherming. Niets kan dit beter bieden dan een knuffel.
 • Zelfverzekerdheid: Wanneer je zelfverzekerd bent, ben je niet bang om uitdagingen die zich gedurende de dag voor kunnen doen aan te gaan. Na een goede knuffel staat niets je meer in de weg.
 • Zekerheid: Een gevoel van zekerheid is noodzakelijk in het dagelijks leven. Je kunt zelfs zeggen dat zekerheid de brandstof is die je de zelfverzekerdheid geeft die je nodig hebt om je doelen te bereiken.
 • Kracht: Als je innerlijke kracht bezit, dan breng je deze energie over op de mensen die je knuffelt en anderen in jouw omgeving.

Tot slot

Los gezien van de achterliggende betekenis van een knuffel weet iedereen zelf wat voor soort knuffel hij of zij geeft of ontvangt en welke fysiologische voordelen deze knuffel biedt. Gekregen van een vriend kan een knuffel gewoon verblijdend zijn, maar een knuffel van een partner kan wat speelser of opwindender zijn.

Hoe dan ook, sla een knuffel nooit af! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cohen S, et al. (2014). Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness.
 • Denison B. (2004). Touch the pain away: New research on therapeutic touch and persons with fibromyalgia syndrome.
 • Waring B. (2006). A cuddle a day keeps the doctor away.
 • Ellen Connolly, “Hugs and smiles, but not everyone embraces the trend” Sydney Morning Herald, 1 de diciembre de 2004
 • Kathleen Keating, Abrázame, 1983

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.