De 10 beste voedingsmiddelen tegen veroudering

2 augustus 2015

Door een gebalanceerd dieet aan te houden zorg je ervoor dat je lichaam functioneert op zijn best. Daarbij zullen de juiste voedingsstoffen niet alleen verschil uitmaken voor de binnenkant van je lichaam, je zult er ook nog eens jonger uitzien. Vooral als jij je dieet verrijkt met zogenaamde superfoods.

Veel slechte gewoontes zijn funest voor een jong uiterlijk. Roken, het drinken van (veel) alcohol en het eten van ongezonde voeding, zijn allemaal dingen die je lichaam geleidelijk zullen doen verouderen. Wil jij dus je jeugdige schoonheid zo lang mogelijk behouden? Lees dan in dit artikel alvast welke eetgewoontes je jezelf zou moeten aanmeten om dit te bereiken. Het draait hier voornamelijk om antioxidanten. Deze beschermende stoffen bestrijden vrije radicalen en helpen zo celbeschadigingen te voorkomen, waardoor veroudering wordt tegengegaan.

Welke voedingsmiddelen bevatten antioxidanten?

De volgende voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden antioxidanten en bieden ook nog eens talrijke andere voordelen voor je gezondheid. Eet ze regelmatig en geniet van hun positieve werking op zowel je innerlijke als je uiterlijke gestel.

Knoflook

knoflook

Knoflook bevat de werkzame stoffen allicine en diallyl-disulfide. Deze twee stoffen werken als krachtige antioxidanten en zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van het lichaam.

Daarbij helpt knoflook het immuunsysteem te versterken en bepaalde soorten kanker te voorkomen.

Broccoli

Deze lekkere groente zit boordevol vitaminen, werkt reinigend en beschermt tegen kanker.

Tomaten

tomaten

Echte antioxidantenbommetjes. En: hoe roder hoe beter. Ze helpen het cholesterolgehalte te verlagen en infecties te voorkomen.

Groene thee

Nog een geweldige en natuurlijke antioxidant. Beschermt het hart en vermindert lichaamsvet.

Cranberries of veenbessen

Ook deze rode besjes hebben antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen.

Druiven

Vooral blauwe druiven zijn rijk aan antioxidanten. De besvruchten hebben een urineafdrijvende en zuiverende werking en beschermen tegen tumoren.

Kersen

kersen

Deze heerlijke zomervrucht bevat veel verschillende vitaminen, werkt mild laxerend en voorkomt sommige soorten kanker.

Kiwi’s

Doordat kiwi’s zo rijk zijn aan vitamine C, beschermen ze de gezondheid van de aderen en dus het hart.

Peulvruchten

peulvruchten

Een geweldige bron van proteïnes, vezels, vitaminen en mineralen.

Cacao

Rijk aan magnesium, goed voor de gesteldheid en verbetert het concentratievermogen.

Al deze voedingsmiddelen zijn in staat de degeneratie en het afsterven van cellen te voorkomen. Ze zijn de ultieme beschermers tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Ze kunnen deze verantwoordelijkheid echter niet helemaal alleen dragen. Om de effecten van veroudering echt tegen te gaan, zul je ze dan ook een handje moeten helpen.

Een gebalanceerd dieet zou altijd moeten worden aangevuld met voldoende lichamelijke beweging en goede hydratatie. Alleen dan zal het lichaam optimaal kunnen functioneren en zorg je ervoor dat voedingsstoffen worden opgenomen en afvalstoffen effectief worden afgevoerd. Dus nu weet je het: wees consistent en deze goede gewoontes zullen resulteren in een gezond lichaam met een jongere uitstraling. En aangezien jeugdigheid het meest gereflecteerd wordt door de huid, volgen hier een aantal tips om deze dagelijks te verzorgen.

Vermijd overmatige blootstelling aan de zon. En bescherm je huid altijd, ook op bewolkte dagen. Vraag aan je huisarts welke beschermfactor geschikt is voor jouw huidtype.

Gebruik altijd een vochtinbrengende crème en ga nooit slapen met je make-up nog op. Zorg ervoor dat de crèmes die je gebruikt geschikt zijn voor jouw huidtype. Maak om je gezicht te reinigen gebruik van specifieke gezichtsreinigers. Deze zijn speciaal samengesteld om onzuiverheden te verwijderen zonder de huid te beschadigen. Verwijder ook regelmatig de dode huidcellen door je gezichtshuid en lichaam twee keer per maand te exfoliëren.

Andere tips

Een andere optie om een gezonde en frisse huid te behouden is gelatine. In gelatine zit veel collageen, dat bijzonder goed is voor de elasticiteit van de huid. Als je gelatine regelmatig consumeert, zullen bovendien ook je haar, nagels, spieren en pezen versterken.

Vermijd tabak. Niet alleen beschadigt roken je longen, maar het zorgt er ook voor dat je er ouder uit gaat zien. De huid over je gehele lichaam zal uitdrogen en dit zal het meest opvallen in je gezicht. Dat zal zijn getekend door vroegtijdige rimpels. Een rokershuid kent een tekort aan zuurstof en is daardoor niet goed gevoed.

Bekijk Ook