De 10 beste voedingsmiddelen tegen veroudering

Wil je er jong uit blijven zien dan is het belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Maar ook zijn er voedingsmiddelen die het verouderingsproces tegen kunnen gaan. Weet jij welke dit zijn?
De 10 beste voedingsmiddelen tegen veroudering

Laatste update: 09 december, 2018

Door een gebalanceerd dieet aan te houden kun je ervoor zorgen dat je lichaam op zijn best functioneert. Bovendien zal het voeden van je lichaam en het consumeren van voedingsmiddelen tegen veroudering een verschil maken, zowel van binnen als van buiten. Je lichaam zal er namelijk frisser en jeugdiger uit gaan zien.

Alle slechte gewoonten zullen je lichaam er veel sneller ouder uit laten zien. Onder andere roken, het drinken van (veel) alcohol en het eten van ongezonde voeding zijn allemaal dingen die je lichaam geleidelijk zullen doen verouderen. Als je er dus langer jonger uit wilt zien, lees dan dit artikel. Je zult leren welke de beste voedingsmiddelen tegen veroudering zijn om dit te bereiken.

Voedingsmiddelen tegen veroudering met antioxiderende eigenschappen zijn hier het belangrijkst. Ze voorkomen namelijk dat vrije radicalen de cellen van ons lichaam beschadigen. Dit betekent dat zo voortijdige veroudering van weefsels kan worden tegengegaan.

Welke voedingsmiddelen tegen veroudering bevatten antioxiderende eigenschappen?

De voedingsmiddelen tegen veroudering die we hier zullen behandelen bevatten grote hoeveelheden antioxidanten en bieden ook nog eens talrijke andere voordelen voor je gezondheid.

Neem ze daarom op in je dieet en geniet van de vele voordelen die zij bieden. Op deze manier zul je een gezond lichaam krijgen, van binnen en van buiten.

Knoflook

Knoflook is een van de voedingsmiddelen tegen veroudering

Knoflook bevat de werkzame stoffen allicine en diallyldisulfide. Deze twee stoffen werken als krachtige antioxidanten en zijn daardoor verantwoordelijk voor de gezondheid van het lichaam.

Naast de antioxiderende eigenschappen helpt knoflook ook het immuunsysteem te versterken en bepaalde soorten kanker te voorkomen.

Broccoli

Deze lekkere groente zit boordevol vitaminen, werkt reinigend en zou ook tegen kanker beschermen.

Tomaten

Tomaat is een van de voedingsmiddelen tegen veroudering

Echte antioxidantenbommetjes. En: hoe roder hoe beter. Ze helpen het cholesterolgehalte te verlagen en infecties te voorkomen.

Groene thee

Nog een geweldige en natuurlijke antioxidant. Deze thee beschermt het hart en helpt lichaamsvet te verminderen.

Cranberries of veenbessen

Ook deze rode besjes hebben antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Druiven

Vooral blauwe druiven zijn rijk aan antioxidanten. Deze vruchten hebben een urineafdrijvende en zuiverende werking. Ook zouden ze tegen tumoren helpen te beschermen.

Kersen

Kersen zijn een van de voedingsmiddelen tegen veroudering

Deze heerlijke zomervrucht bevat veel verschillende vitaminen, werkt mild laxerend en zou sommige soorten kanker helpen te voorkomen.

Kiwi’s

Doordat kiwi’s zo rijk zijn aan vitamine C beschermen ze de gezondheid van de aderen en dus ook het hart.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn een van de voedingsmiddelen tegen veroudering

Een geweldige bron van proteïnes, vezels, vitaminen en mineralen.

Cacao

Cacao is rijk aan magnesium. Dit is goed voor de gesteldheid en verbetert ook het concentratievermogen.

Al deze voedingsmiddelen zijn in staat de degeneratie en het afsterven van cellen te voorkomen. Ze zijn de ultieme beschermers tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Ze kunnen deze verantwoordelijkheid echter niet helemaal alleen dragen. Om de effecten van veroudering echt tegen te gaan, zul je ze dan ook een handje moeten helpen.

Een gebalanceerd dieet zou daarom altijd moeten worden aangevuld met voldoende lichamelijke beweging en goede hydratatie. Alleen dan zal het lichaam optimaal kunnen functioneren en zorg je ervoor dat voedingsstoffen worden opgenomen en afvalstoffen effectief worden afgevoerd.

Dus nu weet je het: wees consequent en deze goede gewoontes zullen resulteren in een gezond lichaam met een jongere uitstraling. En aangezien jeugdigheid het meest gereflecteerd wordt door de huid, volgen hier nog een aantal tips om deze dagelijks te verzorgen.

Enkele tips voor de verzorging van de huid

  • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon. En bescherm je huid altijd, ook op bewolkte dagen. Vraag aan een specialist welke beschermfactor geschikt is voor jouw huidtype.
  • Gebruik altijd een vochtinbrengende crème en ga nooit slapen met je make-up nog op.
  • Zorg ervoor dat de crèmes die je gebruikt geschikt zijn voor jouw huidtype.
  • Maak om je gezicht te reinigen gebruik van specifieke gezichtsreinigers. Deze zijn namelijk speciaal samengesteld om onzuiverheden te verwijderen zonder de huid te beschadigen. Verwijder ook regelmatig de dode huidcellen door je gezichtshuid en lichaam twee keer per maand te exfoliëren.
  • Een andere optie om een gezonde en frisse huid te behouden is met behulp van gelatine. In gelatine zit namelijk veel collageen, dat bijzonder goed is voor de elasticiteit van de huid. Als je gelatine regelmatig consumeert, zullen bovendien ook je haar, nagels, spieren en pezen versterken.
  • Vermijd tabak. Niet alleen beschadigt roken je longen, maar het zorgt er ook voor dat je er ouder uit gaat zien. De huid over je gehele lichaam zal uitdrogen en dit zal het meest opvallen in je gezicht. Dat zal zijn getekend door vroegtijdige rimpels. Een rokershuid kent namelijk een tekort aan zuurstof en wordt daardoor niet goed gevoed.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vialettes, B. (1992). [Mediterranean nutrition: a model for the world?]. Archives Des Maladies Du Coeur et Des Vaisseaux.
  • Shechter, M. (2010). Magnesium and cardiovascular system. Magnesium Research. https://doi.org/10.1684/mrh.2010.0202
  • Badrie, N., Bekele, F., Sikora, E., & Sikora, M. (2015). Cocoa Agronomy, Quality, Nutritional, and Health Aspects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.669428

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.