Zes zeldzame gevolgen van angst

Omdat iedereen angst op een andere manier ervaart, verschillen de zeldzamere gevolgen vaak ook van persoon tot persoon en zijn er verschillende technieken nodig om de angst te verminderen.
Zes zeldzame gevolgen van angst

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is onmogelijk dat iemand door het leven gaat zonder ooit de gevolgen van angst of nervositeit te ervaren.

Of het nu gaat om spreken in het openbaar of het vragen om financiële hulp (dit zijn slechts twee voorbeelden), angst en zorgen kunnen grote gevolgen hebben voor de mentale en lichamelijke gezondheid van degenen die er last van hebben.

Ze kunnen zelfs vreemde symptomen veroorzaken die een stuk verder gaan dan een beetje hoofdpijn of overmatig zweten.

Hoe weet je of de mate van angst die jij ervaart verdergaat dan wat normaal is? In dit artikel behandelen we een paar zeldzame gevolgen van angst waar je misschien nog nooit bij stil hebt gestaan.

Gevolgen van angst

Kom erachter wat deze gevolgen zijn. En mocht je een van deze gevolgen herkennen uit je eigen leven, dan is het tijd om op zoek te gaan naar hulp.

1. Verwarring of veranderingen in je waarneming

Verwarring

Hallucinaties kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn, afhankelijk van hoeveel stress ze dagelijks ervaren.

Sommige mensen geven aan alleen zo nu en dan een paar gekleurde vlekken te zien. Anderen zien een schaduwachtig figuur dat hen aanzienlijk veel angst bezorgt.

Als je veel stress ervaart, dan kun je misschien moeite hebben met het herkennen van dimensies in je omgeving, zoals hoogte en ruimte of moeite jezelf te verbinden met je leefomgeving. Misschien is je perceptie van tijd en ruimte verstoord, met name tijdens ernstige angstaanvallen.

Ongewenste gevolgen

Angst kan primitieve reacties op stimuli van vrees of zorgen opwekken. Zoals bijvoorbeeld het verwijden van de pupillen om meer licht binnen te laten.

Als iemand last heeft van deze zeldzame gevolgen, dan kan dit zijn visie veranderen en ervoor zorgen dat hij moeite heeft zich te concentreren en dit meestal op de meest ongeschikte momenten.

2. Angst veroorzaakt darmgas of een opgeblazen buik

Opgeblazen Buik

Waarschijnlijk ben je hier al lang van op de hoogte. Het hebben van lucht in je darmen is ongetwijfeld een van de ongemakkelijkste en gênantste gevoelens die je kunt ervaren. Daarnaast is het ook een van de meest zeldzame gevolgen van angst.

Hoewel een opgeblazen buik of darmgas natuurlijk niet altijd wordt veroorzaakt door angst, heeft het er in veel gevallen wel mee te maken.

Dit zijn problemen die vaak geassocieerd worden met een slechte spijsvertering en ademhaling die veroorzaakt worden door angst. Het komt vrij vaak voor dat mensen die voortdurend last hebben van angstaanvallen deze symptomen ervaren.

3. Hormonale problemen

Angst kan invloed hebben op verscheidene systemen in het lichaam. Eén daarvan is het endocrien systeem, een systeem dat verantwoordelijk is voor het in balans houden van de klieren die hormonen produceren.

Storingen in de boodschappen die de hersenen uitzenden tijdens het ervaren van stress en angst kunnen onregelmatigheden veroorzaken in het zenuwstelsel en de uitscheiding van deze hormonen aantasten.

4. Uitslag

Acne

Uitslag of acne zijn veelvoorkomende symptomen van angst. Je kunt last krijgen van uitslag of puistjes rond je neus, voorhoofd of op je wangen.

Het probleem zal vanzelf wegtrekken wanneer je je weer beter voelt en weer opnieuw op komen zetten wanneer je gestrest bent. Wanneer je stressniveau nog hoger wordt, kun je allergieën ontwikkelen en last krijgen van andere vormen van huidirritatie.

Geen van de beschikbare behandelingen tegen uitslag of acne die er bestaan op de wereld zal ook maar een beetje verschil uitmaken tot je leert om de angst en stress die je ervaart te verminderen.

5. Angst kan haaruitval veroorzaken

Geloof het of niet, maar angst kan ook invloed hebben op je uitstraling. Hoewel haaruitval niet per se een typische aanwijzing is, is het wel een van de zeldzamere gevolgen van angst.

Wanneer je last hebt van angstige gedachten, beginnen de lymfeklieren proteïnen om te zetten in suiker om onmiddellijk energie aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam nieuwe voedingsstoffen gaat genereren ter compensatie van de voedingsstoffen die inmiddels verbrand zijn.

Tijdens dit proces worden er vrije radicalen vrijgelaten, waar veel energie voor nodig is om deze weer tegen te gaan. Dit zorgt er allemaal voor dat het aantal beschikbare voedingsstoffen om een gezonde haargroei te bevorderen afneemt.

6. Slaapproblemen als gevolg van angst

Slapeloosheid

Moeite met in slaap vallen en met slapen zelf kan worden geassocieerd met een breed scala aan zowel lichamelijke als psychologische gezondheidsaandoeningen.

Misschien heb je zelf ook weleens een hele nacht liggen woelen omdat je de volgende dag een sollicitatiegesprek had of een toespraak moest houden. Als je echter merkt dat je geregeld hele nachten wakker ligt omdat je je zorgen maakt over of geïrriteerd bent door een bepaald probleem of gewoon in het algemeen, dan kan dit een teken zijn van een angststoornis.

Deze stoornis zou verbonden kunnen zijn aan een bepaalde angst of iets irrationeels dat zich gedurende de nacht voordoet. Vaak gaat de stoornis gepaard met gespannen spieren in de vuisten, kaak en andere delen van het lichaam.

Kom erachter hoe je op angst reageert en leer er mee om te gaan

Iedereen reageert op een andere manier op angst. Misschien lijkt het alsof sommige mensen helemaal geen moeite hebben om met hoge gehaltes angst om te gaan. Terwijl anderen juist al helemaal in elkaar storten bij de eerste tekenen van stress.

Daarom kan dezelfde mate van bezorgdheid bij iedereen andere zeldzame gevolgen opwekken. Als je deze vreemde symptomen nog nooit hebt ervaren, dan betekent dit niet meteen dat je nooit eens last hebt van angst.

Alternatieve aanpak

Als je echter wel regelmatig last hebt van deze gevolgen, dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar alternatieve manieren om je angst tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld therapie proberen of ontspannende bezigheden of oefeningen in je dagelijkse routine opnemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.