De duistere pijn van depressie

· 17 augustus 2016
Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat depressieve mensen de hele dag door in bed liggen te huilen. Het kan van buitenaf lijken of ze een compleet normaal leven leiden, terwijl ze in werkelijkheid geen plezier beleven aan de dingen die ze doen en alles overweldigend voor ze is.

Depressie, de duistere pijn die iedereen die er last van heeft geheel in zich opslokt. Het is net een gigantische, verstikkende sjaal die jou gevangen zet, je blind maakt voor je leven en een deken van duisterheid op je afstuurt om jou en de mensen om je heen te verstikken.

Droefheid, prikkelbaarheid, apathie, geen interesse voor je omgeving, niet in staat zijn om genot te ervaren, geen eetlust, schuldgevoelens, moeite om na te denken, je te concentreren of beslissingen te nemen; steeds terugkerende gedachten over de dood of zelfmoord…

Dit soort gevoelens kunnen een zeer lange tijd aan blijven houden en dit zijn de dingen die iemand die depressief is vrijwel elk moment van de dag ervaart. Het is een immense pijn die elk lichtpuntje in het leven van degene die er last van heeft verduistert.

Verdriet

Depressief zijn betekent niet dat je alleen maar in bed ligt te huilen

We hebben allemaal de neiging om bij depressie te denken aan iemand die de hele dag in bed ligt te huilen. Intense en steeds terugkerende droefheid is echter slechts een kleine manier waarop depressie zich manifesteert.

Sommige depressieve mensen ervaren zelfs helemaal geen droefheid. In plaats daarvan zal de depressie zich bij deze mensen manifesteren in de vorm van autoritaire houdingen, overmatige prikkelbaarheid, ongevoeligheid, agressiviteit etc. In sommige gevallen manifesteert depressie zich in constante en intense zwaarmoedigheid.

Volgens de DSM-5 en de ICD-10 handleidingen voor mentale stoornissen kunnen we pas spreken van een ernstige depressieve stoornis wanneer iemand last heeft van meer symptomen dan alleen droefheid of prikkelbaarheid. Dit houdt in dat hoewel één of beide van deze symptomen wel aanwezig moeten zijn, dit op zichzelf niet genoeg is om een depressie vast te stellen.

Wij raden aan: Wat gebeurt er in je hersenen wanneer je depressief bent

Duisternis

Niemand is vrijgesteld van deze verschrikkelijke aandoening

Het kan ons allemaal overkomen

Op een dag realiseer je je misschien dat je moeite hebt om ’s ochtends uit bed te komen, dat je leven niet meer hetzelfde voelt, dat niets je nog opwindt en dat je je van binnen gekweld voelt.

Dan begin je jezelf overweldigd te voelen, alles om je heen lijkt te veel en je uit te putten. Je moet jezelf dwingen om andere dingen te voelen naast de innerlijke pijn die jou achtervolgt als een schaduw.

Op sommige dagen voel je je slechter en op andere juist iets beter. Emotionele instabiliteit is de naam die bij jou hoort. Je begrijpt het niet, het enige wat je voelt is een enorme angst die jou nog verder omlaag duwt in de duisternis.

Je hebt geen idee wat er aan de hand is, je kan je niet meer herinneren wanneer je je voor het laatst goed hebt gevoeld, je bent leeg van binnen. Wanneer je de deur uitgaat, wanneer iemand om jouw hulp vraagt of wanneer je aan een nieuw project moet beginnen op je werk, zorgt dit er alleen maar voor dat je jezelf nog slechter voelt.

Depressie

Toch zal de pijn overgaan. Je hebt een deskundige nodig die jou kan helpen om de situatie waar je je in bevindt te begrijpen en deze te overwinnen. Psychologische hulp is een krachtig middel om jezelf en je geest te genezen.

Comorbide angst en depressie

We weten dat depressie zich manifesteert in combinatie met angst en daardoor een angstige depressieve gemoedstoestand opwekt die zelfs nog pijnlijker en verwarrender kan zijn voor de mensen die er last van hebben. Angst word gekenmerkt door zorgen, paniek, nervositeit, vermijding, instabiliteit, overstimulatie, gespannen spieren, hypervigilantie en het gevoel van directe bedreiging of gevaar.

Zowel depressie als angst gaat gepaard met symptomen als prikkelbaarheid, zorgen, slechte concentratie, slapeloosheid, vermoeidheid, psychomotorische agitatie, huilbuien, gevoelens van minderwaardigheid, schuldgevoelens en weinig zelfvertrouwen.

Lees ook: Verhoog je zelfvertrouwen

Metafoor om de pijn van depressie te begrijpen

Een van de handigste metaforen voor een depressie is een zwarte hond. In het onderstaande filmpje kun je zien hoe depressie gesymboliseerd wordt door een zwarte hond die alsmaar groter blijft worden, tot het een schaduw wordt die de levens van mensen die pijn hebben geheel opslokt.

Dit filmpje werd gemaakt door de Wereldgezondheidsorganisatie om te laten zien hoe een dagelijkse situatie eruit kan zien door de ogen van iemand die last heeft van depressie.

Als je jezelf kunt herkennen in de dingen die we in dit artikel besproken hebben of als je denkt dat je zelf depressief bent, raadpleeg dan je dokter en deel je zorgen met de mensen die van je houden.

Ga op zoek naar een manier om je depressie te behandelen die je zal helpen om je gedachten en omgeving in kaart te brengen, zodat je jezelf beetje bij beetje weer beter zult voelen.

Het behandelen van depressie zal een begin- en eindpunt aangeven in je leven.