Zeven dingen die je nog niet wist over angst

26 mei 2016
Vrouwen gaan op een effectievere manier met stress en angst om dan mannen, omdat ze beter zijn in het herkennen van hun gevoelens en het makkelijker vinden erover te praten.

Moeilijkheden met ademhalen, hartkloppingen, extreme nervositeit, mentale blokkades, spierspanning… Wie heeft er nou niet eens last gehad van een angstaanval op een bepaald moment in het leven? Het dagelijkse leven brengt ons soms in situaties waarvan we niet weten hoe we ermee om moeten gaan en daardoor voelen we ons overweldigd.

Het soort angst dat we ervaren als we voor een groot aantal mensen moeten spreken of wanneer we het vliegtuig instappen is geen levensveranderende ervaring en het brengt niet onze dagelijkse balans in de war. Maar wat gebeurt er als de angst in ons leven zich ontwikkelt en we ons iedere dag slachtoffer van de angst en obsessieve gedachten voelen?

Het is een gezondheidsrisico, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom is het belangrijk dat je leert hoe je je dagelijkse angstgevoelens onder controle kunt houden en alle aspecten van dit ellendige gevoel herkent. Blijf lezen om meer over angst te leren en hoe je kunt weten of je hieraan lijdt.

Het vermijden van emoties of niet weten hoe je ze herkent resulteert in angst

Depressie

Hier is een voorbeeld: je bent op een familiereünie en vanwege een misverstand en het meningsverschil dat daarop volgt, krijg je problemen met een bepaald familielid. Je probeert er niet aan te denken, maar als gevolg vermijd je familiebijeenkomsten en je kunt zelf negatieve gedachten en een ongemakkelijk gevoel ontwikkelen naar een aantal familieleden toe.

Wat je had moeten doen, was het probleem dat je met die persoon had erkennen. Praat met diegene, zonder andere familieleden erbij te halen, zodat je niet teveel emotionele spanning en angst creëert. Het vermijden of weglopen van de situatie maakt het probleem alleen maar erger.

Verschillen in hersenchemicaliën

Hersenen

Je weet waarschijnlijk dat mensen zich angstig voelen met een reden. Rustige personen maken zich zelden zorgen en confronteren hun problemen met emotionele balans. Maar sommige mensen ontwikkelen een ernstige vorm van angst, negatieve gedachten en gaan al bij het kleinste probleem dingen vermijden.

Waarom gebeurt dit? Waarom zijn sommige mensen zo anders dan anderen? Dopamine en serotonine zijn neurotransmitters die deze angstprocessen genereren en sommige mensen lijden aan overstimulatie in de hersenschakelingen, waardoor ze heftiger reageren in vergelijking met anderen.

Waarschuwingstekens

Hoofdpijn

Sommige mensen zijn zich misschien niet bewust van de mate waarop angst zich geleidelijk aan in hun leven ontwikkelt en dat kan gevaarlijk zijn. Wat zijn de eerste waarschuwingstekens?

  • Hoofdpijn
  • Migraine
  • Slaapproblemen
  • Irritatie
  • Vermoeidheid
  • Problemen met de spijsvertering
  • Spierkrampen
  • Trillende handen

De relatie tussen angst en andere problemen

Verdriet

In de meeste gevallen komt angst niet alleen. Het is zelfs direct gerelateerd aan andere problemen waar we ons bewust van moeten zijn:

  • Sommige emotionele problemen, verraad, verlies etc.: Al deze dingen kunnen het moeilijk maken om de dag te beginnen en kunnen ervoor zorgen dat alles een bron van angst wordt.
  • Depressie: Het is niet altijd makkelijk te diagnosticeren en vaak ontwikkelen mensen andere problemen zonder te weten dat depressie daar de grondlegger van is.

De kracht van beweging

Beweging

Je zult er versteld van staan, maar volgens veel artsen en psychiaters is er geen beter middel tegen angst dan een beetje fysieke beweging iedere dag. Een stuk wandelen versnelt je hartslag, waardoor je gifstoffen uitspoelt die voor chemische veranderingen in je lichaam kunnen zorgen en waardoor je op een geschikte manier met dit probleem om gaat.

Iedereen krijgt wel een keer te maken met angst in zijn leven

Angst

Angst maakt deel uit van het mens-zijn. We maken allemaal fouten, we zijn allemaal voor iets bang en nog belangrijker – het leven plaatst ons soms in situaties waar we niet mee om kunnen gaan, waardoor angst ontstaat.

We moeten het echter zien als een waarschuwings- of verdedigingsmechanisme, zoals een waarschuwingssignaal dat ons laten weten dat we iets moeten doen, iets moeten veranderen of confronteren. Als je overgeeft aan het vluchtgedrag, zal het probleem alleen maar groter worden, dus je moet de stressvolle situatie aangaan en het oplossen.

Angst treft meer vrouwen dan mannen

Angstige Vrouw

Volgens onderzoek door de Nationale Universiteit van Mexico hebben meer vrouwen dan mannen last van stress en angst, vooral tussen de leeftijd van 15 en 50. De reden hiervan? Vrouwen hebben meestal meer verantwoordelijkheden en meer dingen om zich zorgen over te maken. Vrouwen hebben ook de neiging om anderen boven zichzelf te plaatsen. Dit alles leidt tot plotselinge angstaanvallen en stress die jarenlang kan duren.

Er is ook iets in het voordeel van vrouwen, dat anders is dan bij mannen: ze kunnen beter met stress en angst omgaan, omdat het voor vrouwen makkelijker is om over hun gevoelens te praten. Ze weten hoe ze emoties kunnen herkennen en kunnen er makkelijker iets mee doen.

Vergeet deze informatie niet en ga de confrontatie met je angst aan!

Bekijk Ook