Slapeloosheid verslaan met deze vier tips

Als je slapeloosheid wilt verslaan, is het erg belangrijk om niet geobsedeerd te zijn en in plaats daarvan wat ontspanning- en meditatietechnieken te proberen. Deze helpen je om te ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen.
Slapeloosheid verslaan met deze vier tips
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Slapeloosheid kan aan het einde van de dag één van de meest frustrerende problemen zijn. Na een lange dag op het werk wil iedereen goed kunnen slapen. Dit is echter vaak niet het geval. Als dit probleem je bekent voorkomt, let dan op de volgende tips om slapeloosheid te verslaan.

De oorzaken van slapeloosheid

Slapeloosheid kan worden veroorzaakt door veel verschillende factoren, van zich niet lekker lichamelijk voelen, tot dingen die verband houden met je levensstijl of omgeving.

Hieronder hebben we deze factoren in vier categorieën ingedeeld:

 • Emotionele problemen: depressieve gedachten en angst kunnen vaak slapeloosheid en slaapproblemen veroorzaken.
 • Slecht dieet: ongezonde gewoonten zoals roken of te veel koolzuurhoudende of cafeïnehoudende dranken drinken, kunnen je ervan weerhouden in slaap te vallen.
 • Te veel werk: de hele dag werken betekent normaal gesproken veel stress. Als je lange werkdagen maakt en je werk mee naar huis neemt, kan dit je weerhouden om goed te slapen.
 • Sociale problemen: als je een conflict hebt met iemand die belangrijk voor je is, kan dit ook slapeloosheid veroorzaken.
Overgewicht

Vaak zijn de oorzaken een beetje ingewikkelder dan dit. Hieronder hebben we vijf manieren weergegeven om je te helpen om slapeloosheid te verslaan.

Verbeter je slaapgewoonten

Het is erg belangrijk om voor je slaapgewoonten te zorgen. Hoe graag je ook wakker wilt blijven, je moet je slaappatroon respecteren. Stel een vaste routine in en hou je daar vervolgens aan.

Een goede manier om je slaapgewoonten te verbeteren, is om alle soorten afleiding te vermijden net voordat je naar bed gaat. Schakel alle virtuele media en de televisie uit. Kom tot rust en maak je rustig klaar om naar bed te gaan.

Vergeet niet dat je cicadiaan ritme ook afhangt van je slaapgewoonten. Zorg dat je lichaamsklok is afgesteld op de specifieke tijden wanneer je naar bed gaat en wanneer je wakker moet worden.

Slapeloosheid verslaan met deze 4 tips

1. Ga niet naar bed zonder avondmaaltijd

Het is belangrijk dat je elke avond een gezonde maaltijd eet, omdat maagproblemen één van de oorzaken van slapeloosheid kunnen zijn. Je moet altijd een avondmaaltijd eten. Probeer echter om een lichte maaltijd te eten, want voedingsmiddelen die veel vet bevatten, kunnen andere problemen veroorzaken.

eten

Je voedingspatroon is een belangrijk onderdeel van het leven. Op de juiste momenten ontbijten, lunchen en dineren is een manier om je aan een normale routine te houden en de biologische ritmes van je lichaam niet te verstoren.

Als je alles op het juiste moment doet, wordt je lichaam gezonder en slaap je beter.

2. Mediteer voordat je naar bed gaat

Een goede manier om te ontspannen voor het slapengaan is meditatie. Verbind je met je rustige kant, met je innerlijke rust en de stilte om je heen.

Je kunt muziek gebruiken om je meditatie aan te vullen en een vredige omgeving in je slaapkamer te creëren.
Stilte is belangrijk, maar het geluid van muziek kan ook het effect van meditatie versterken.

Meditatie draagt bij aan emotionele stabiliteit en helpt je om je gedachten te beheersen. Dit helpt niet alleen om slapeloosheid te verslaan. Meditatie kan daarnaast ook helpen bij:

 • het aanpakken van angst en depressie
 • het verbeteren van alle aspecten van uw dagelijks leven

3. Verbeter je eetgewoonten

Als je last hebt van slapeloosheid moet je alle koolzuurhoudende en cafeïnehoudende dranken uit je dieet verwijderen, evenals het roken van sigaretten, sigaren en pijp.

Je moet ook minder koffie drinken. Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel waardoor je je nerveuzer en angstiger kunt voelen. Het is het beste om dit te vermijden als je slapeloosheid wilt verslaan.

Tegelijkertijd moet je, als je een roker bent, je realiseren dat dit ook van invloed is op je nachtrust. Alle aspecten van je gezondheid zijn met elkaar verbonden. Dat betekent dat veranderingen in één aspect van je leven je voordelen kunnen opleveren op een ander gebied. Verbeter dus je ongezonde gewoontes als je slapeloosheid wilt verslaan.

4. Ontspan!

Probeer jezelf kalm te houden en grenzen te stellen voor jezelf:

 • laat het werk achter op kantoor
 • laat problemen buiten de slaapkamer achter
 • vergeet alles dat je rust kan verstoren

Je kunt ook eens een massage proberen. Masseer je rug in cirkelvormige bewegingen om de spanning die overdag is opgebouwd te verminderen. Of laat je heerlijk masseren door je partner.

Ontspan

We hopen dat deze tips je helpen om slapeloosheid te verslaan. Het is echter belangrijk om te onthouden dat slapeloosheid niet het einde van de wereld is. Wanhoop niet. Probeer je in plaats daarvan te ontspannen.
Als je al heel lang last hebt van slapeloosheid, moet je naar een specialist gaan. Laat het je leven niet verstoren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Varkevisser, M., van Dongen, H. P. A., van Amsterdam, J. G. C., & Kerkhof, G. A. (2007). Chronic insomnia and daytime functioning: An ambulatory assessment. Behavioral Sleep Medicine. https://doi.org/10.1080/15402000701557425
 • Krakow, B., Ulibarri, V., Melendrez, D., Kikta, S., Togami, L., & Haynes, P. (2008). A daytime, abbreviated cardio-respiratory sleep study (CPT 95807-52) to acclimate insomnia patients with sleep disordered breathing to positive airway pressure (PAP-NAP). Journal of Clinical Sleep Medicine.
 • S. D., S. (2012). Stress management through ‘yoga practices’ in the corporate sector. AFRICAN JOURNAL OF BUSINESS MANAGEMENT. https://doi.org/10.5897/AJBM11.314
 • Insomnio | National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). Retrieved 5 July 2020, from https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/espanol/insomnio
 • Ong, J. C., Manber, R., Segal, Z., Xia, Y., Shapiro, S., & Wyatt, J. K. (2014). A randomized controlled trial of mindfulness meditation for chronic insomnia. Sleep, 37(9), 1553-1563.
 • Insomnio – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2016). Retrieved 5 July 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.