Goede gewoontes voor de bestrijding van slapeloosheid

Volg een vast schema want dat helpt het lichaam om zich aan te passen aan dit ritme. Op die manier voorkomen we slapeloosheid en kunnen we genieten van de slaap die we nodig hebben.
Goede gewoontes voor de bestrijding van slapeloosheid
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Slapeloosheid is één van de kwalen van de moderne tijd. Maar vele mensen negeren het. Het heeft echter ook te maken met het optreden van andere lichamelijke en emotionele gezondheidsstoornissen. Gelukkig zijn er goede gewoonten en natuurlijke middelen voor de bestrijding van slapeloosheid.

Slapeloosheid treedt op wanneer een persoon het moeilijk heeft om in te slapen of wanneer de slaap gedurende de nacht onderbroken wordt.

Het lichaam slaagt er dan niet in om tijdens de rustperiode op een optimale manier zijn taken uit te voeren. Dit leidt dan tot bepaalde reacties die beetje bij beetje onze levenskwaliteit verminderen.

Het meest zorgwekkende is dat vele mensen de negatieve effecten negeren. Zelfs als het regelmatig gebeurt, nemen ze geen maatregelen om het onder controle te krijgen. Ze reageren pas wanneer ze last krijgen van een aanzienlijke consequentie.

Het is waar dat vele gevallen mild zijn en slechts nu en dan optreden. Toch is het essentieel dat je aandacht schenkt aan dit probleem. Want je moet vermijden dat het de bovenhand krijgt.

Gelukkig kan je slapeloosheid op een natuurlijke manier bestrijden. Want tenslotte kan het dagelijks beoefenen van bepaalde gewoonten een positieve invloed hebben op onze slaapkwaliteit.

Ontdek ze hier in dit artikel!

1. Eet een lichte avondmaaltijd

Bestrijding van slapeloosheid met een licht avondmaal

Eet één of twee uren vóór je gaat slapen een lichte avondmaaltijd. Dit is erg belangrijk om tijdens de nacht onderbrekingen van de slaap te voorkomen.

 • Wanneer je deze hoofdmaaltijd overslaat, dan kan dit verteringsproblemen en honger veroorzaken. Deze effecten tasten onze slaap aan.
 • Anderzijds zorgen erg zware of uitgebreide avondmaaltijden voor maagzuur en zure reflux. Ook die zullen je weerhouden om goed te slapen.

2. Vermijd het gebruik van cafeïne of stimulerende middelen

Stimulerende dranken, zoals energiedrankjes of koffie, bevatten cafeïne of andere chemische bestanddelen. Die kunnen voor moeilijkheden zorgen om op een normaal tijdstip de slaap te vatten.

 • Deze elementen houden namelijk de hersenen actief. Op die manier verhinderen ze het effect van de neurotransmitters die ons in staat stellen om te rusten.
 • Het is essentieel dat je het gebruik van deze bestanddelen zo veel mogelijk beperkt en dan vooral ‘s avonds.
 • Je kan daarentegen beter natuurlijke sappen, thee of warme melk drinken.

3. Volg een regelmatig schema

Bestrijding van slapeloosheid

Zorg voor een vast schema om te gaan slapen. Want dat is één van de gewoonten voor de bestrijding van slapeloosheid. Het zal je vooral helpen in het geval dat dit probleem vaak optreedt.

Op die manier raakt ons lichaam gewend aan het behouden van zijn circadiaan ritme. Zo zullen we ook elke dag op hetzelfde moment het verlangen voelen om te slapen.

 • Je schema moet ervoor zorgen dat je voldoende slaapt (minstens zeven uren zonder onderbreking).
 • Dit houdt ook in dat je plotse veranderingen moet vermijden tijdens de vakantie of in het weekend.

4. Regelmatig bewegen helpt de bestrijding van slapeloosheid

Doe regelmatig aan lichamelijke beweging. Dit helpt ons om voldoende serotonine te blijven produceren. Deze neurotransmitter beïnvloedt onze slaapkwaliteit.

 • We bevelen aan dat je drie of vier dagen per week minstens dertig minuten besteedt aan beweging.
 • Je kan gaan wandelen of cardiovasculaire oefeningen doen.
 • Wanneer je trainingen met een hoge impact beoefent dan is ook dit gunstig voor de slaap.

5. Creëer een gepaste omgeving om te slapen

Bestrijding van slapeloosheid met een gepaste omgeving

De omgeving waarin we slapen, heeft een grote invloed op de slaapkwaliteit. We zijn gewend om in de slaapkamer diverse activiteiten uit te voeren. Maar de ideale manier is dat je deze ruimte uitsluitend gebruikt om te slapen.

We bedoelen hiermee dat als je vaak in deze kamer werkt of andere activiteiten uitvoert dan kan je beter andere alternatieven zoeken.

 • Computers, televisies en andere dingen kunnen afleiding veroorzaken. Je kunt ze beter op andere plaatsen in het huis neerzetten.
 • Het is ook belangrijk dat je de toestand van de slaapruimte controleert. Zorg voor een regelmatige temperatuur en dat de kamer rustig en donker is.
 • Een ander belangrijk punt is dat je het bed schoon en comfortabel houdt.

6. Mediteren

Mediteren vóór je gaat slapen is een  reflectieve oefening die angstgevoelens en stress onder controle houdt. Maar het draagt ook bij tot een betere slaapkwaliteit en tot de bestrijding van slapeloosheid.

We raden deze therapie vooral aan wanneer slapeloosheid te maken heeft met emotionele stoornissen en zenuwproblemen.

 • Om te mediteren heb je een kalme en rustige omgeving nodig, ver van mogelijke afleidingen.
 • De ideale manier is de combinatie met ademhalingsoefeningen. Want op die manier haal je meer voordelen uit de meditatie.

Dit is ook een boeiend artikel: 2 minuten mediteren voor een betere gezondheid

7. Drink theesoorten die je helpen slapen

Bestrijding van slapeloosheid met bepaalde theesoorten

Er bestaat een ruime variëteit aan planten die dankzij hun eigenschappen helpen om het lichaam en de geest te ontspannen. Ze vormen zo een garantie op een diepe en herstellende slaap.

In het algemeen maken we deze planten klaar als een aftreksel. Het is een alternatieve behandeling die je in plaats van medicatie kan gebruiken voor de bestrijding van slapeloosheid.

Dit zijn enkele voorbeelden van aanbevolen planten:

 • Valeriaan
 • Kamille
 • Lindebloesem
 • Citroenmelisse
 • Marjolein
 • Boldo
 • Munt
 • Lavendel

Heb je last van slaapproblemen? Is het moeilijk om voldoende uren te rusten? De laatste tijd woel je in je bed en kan je de slaap niet vatten. Pas dan deze gewoonten toe die we hier aanbevolen hebben, en neem afscheid van dit probleem.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.