6 gezonde avondmaaltijden voor een betere nachtrust

· 18 april 2016

Heb je ’s avonds moeite om in slaap te vallen en ’s ochtends wanneer je wakker wordt het gevoel dat je helemaal niet goed geslapen hebt? Wij raden aan om in dit geval niet meteen naar natuurlijke remedies of medicijnen te grijpen, maar om eerst eens te proberen wat voedingswaren aan je avondmaaltijd toe te voegen die ontspannende eigenschappen hebben.

In dit artikel delen we een aantal eenvoudige, heerlijke en gezonde gerechten voor bij het avondeten die je zullen helpen slapeloosheid op natuurlijke en gezonde wijze tegen te gaan en een betere nachtrust te hebben.

Slasoep

Sla, een product dat vaak gegeten wordt als onderdeel van een gezond dieet, heeft een belangrijke ontspannende werking op het lichaam. Vaak kiezen mensen er echter voor om sla liever niet ’s avonds te eten, omdat sla indigestie kan veroorzaken wanneer het niet goed gekauwd wordt.

Om toch te kunnen profiteren van sla tijdens het avondeten en problemen met de spijsvertering te voorkomen, raden we een enigszins ongewoon recept aan: slasoep. Maak de soep op dezelfde manier als  je zou doen met andere groene bladgroenten, zoals algen of spinazie. Om de soep een romige textuur te geven kun je er wat aardappelen of haver aan toevoegen.

Nog een interessant weetje is dat je van sla ook infusies kunt maken die je vlak voor het slapengaan kunt drinken.

Slasoep

Haver-pompoensoep

In bovenstaand recept stelden we al voor om haver aan je soep toe te voegen. Deze graansoort is niet alleen super voedzaam, maar kan ook helpen je zenuwstelsel te reguleren. Haver bevat een bestanddeel dat avenine genoemd wordt, dat verdovende eigenschappen heeft. Daarnaast is haver rijk aan B-vitamines, magnesium en omega 3-vetzuren.

In dit eenvoudige recept raden we aan haver te combineren met pompoen, een groente die zal helpen het glucosegehalte in je bloed meerdere uren stabiel te houden, wat weer bijdraagt aan een betere nachtrust.

Roerbak eerst de stukjes pompoen samen met een paar andere groenten naar keuze. Vervolgens voeg je de havermout toe samen met wat water en laat je het geheel vijftien minuten koken.

Gebakken appel met kaneel en walnoten

Het Engelse gezegde luidt: ‘an apple a day, keeps the doctor away’. Het eten van appels is echt super gezond. Als je gedurende de dag geen geschikt moment vindt om een appeltje te eten, dan kun je deze vrucht ook goed ’s avonds eten. Andere fruitsoorten kun je beter niet ’s avonds eten, daar ze de nachtrust juist bemoeilijken door de zuren en suikers die ze bevatten. Appel is een neutrale en gunstige vrucht voor de lever en daarom kun je appels op elk moment van de dag eten.

Wij raden aan dit traditionele recept te serveren bij het avondeten:

  • Schil de appel (als de appel biologisch is kun je de schil eraan laten) en doop deze in wat kaneel. Kaneel is een specerij die goed verteerd kan worden en een ontspannende werking heeft.
  • Je kunt er ook een beetje rietsuiker of bijenhoning overheen sprenkelen.
  • Bak de appel vervolgens twintig minuten in de koekenpan.
  • Wanneer de appel zacht is, haal je hem uit de pan en sprenkel je er wat stukjes walnoot overheen of serveer je hem samen met wat yoghurt.
Geschilde Appel

Salade van veldsla en geitenkaas

Veldsla wordt steeds populairder en kan goed gegeten worden in combinatie met of als alternatief voor gewone sla. Veldsla is een zeer bloedzuiverende en kalmerende groente, met een milde kruidige smaak, waardoor je salade ook een andere smaak krijgt.

Deze sla gaat goed samen met verse geitenkaas. Zuivelproducten zorgen ervoor dat je sneller slaperig wordt en geitenkaas is lichter verteerbaar dan koeienkaas.

Je kunt ook een paar pompoenpitten toevoegen aan deze salade. Pompoenpitten zijn namelijk rijk aan zink, een mineraal dat stress vermindert.

Salade met Geitenkaas

Wilde asperges en kalkoen

Dit is een heerlijk en snel recept dat er, dankzij het gehalte tryptofaan in beide ingrediënten, voor zal zorgen dat je een betere nachtrust zult krijgen. Tryptofaan is een aminozuur dat stress tegengaat en ervoor zorgt dat je ontspannen en goed gehumeurd bent.

Bak een paar asperges in een grillpan en wikkel ze vervolgens in kalkoen, een licht ingrediënt dat rijk is aan proteïnen.

Gebakken banaan en kwark

Ook deze avondmaaltijd is zeer ontspannend, maar we raden aan dit gerecht alleen te eten wanneer je vroeg je avondeten nuttigt of veel beweegt, aangezien het wat rijker is dan bovenstaande gerechten.

Bananen bevatten melatonine, tryptofaan en magnesium, drie essentiële voedingsstoffen voor een goede nachtrust. Daarbij is kwark rijk aan calcium, proteïnen en tryptofaan.

Bak de banaan twintig minuten in een koekenpan en voeg dan de kwark toe. Je kunt dit gerecht zoeter maken door wat honing toe te voegen.