8 praktische tips voor het voorkomen van zure reflux

Voor het voorkomen van zure reflux kun je het beste wijde kleding dragen die je buik niet beklemt. Strakke kleren kunnen namelijk zorgen voor meer druk in dit gebied.
8 praktische tips voor het voorkomen van zure reflux

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zure reflux komt voor als maagzuren via de slokdarm omhoog komen naar de mond. Het wordt vaak beschreven als een brandend gevoel boven in de buik. Dit gaat gepaard met pijn op de borst, maagzuur en moeite met slikken.

Het wordt veroorzaakt door een zwakke of slecht functionerende sluitspier van de slokdarm. De functie van deze sluitspier is om voedsel en vloeistoffen in de maag te houden.

Hoewel het niet echt een ziekte is, kan het sporadisch voorkomen. Het is belangrijk om bepaalde maatregelen te nemen om zure reflux te voorkomen, zodat je niet aan gerelateerde complicaties gaat lijden.

Er zijn veel dingen die het kunnen veroorzaken. In dit artikel delen we 8 tips voor het voorkomen van zure reflux.

Probeer ze uit!

Tips voor het voorkomen van zure reflux

1. Vermijd prikkelend voedsel

Vermijd prikkelend voedsel

Slechte eetgewoonten zijn de hoofdoorzaak van doorlopende aanvallen van zure reflux.

Te grote porties of een slecht gecombineerde maaltijd zijn een veelvoorkomende bron van maagzuur en een geïrriteerde maag.

Daarom is het het beste om je consumptie van het volgende voedsel te beperken:

 • Bewerkt vlees
 • Geraffineerde bloem
 • Snoep en gebak
 • Kruiden
 • Voedsel uit blik
 • Voedsel met een hoog natriumgehalte

2. Afvallen

Mensen die overgewicht hebben of aan obesitas lijden hebben vaker de neiging om aan zure reflux te lijden.

Overmatig gewicht creëert druk op de maag. Dit veroorzaakt dat maagzuur via de slokdarm omhoog komt.

 • Het behouden van een gezond gewicht helpt bij de spijsvertering en het terugdringen van het voorkomen van zure reflux.

3. Stop met roken

Stop met roken

Rokers moeten stoppen als ze het overmatige zuur in hun maag en slokdarm willen beheersen.

De gifstoffen in tabak zorgen voor een afname van speeksel, een stof die helpt bij het tegengaan van brandend maagzuur.

Ze zorgen er ook voor dat je mond en keel uitgedroogd raken. Dit zorgt voor verdere problemen als je lijdt aan reflux.

4. Draag comfortabele kleren

Hoewel veel mensen het over het hoofd zien, kan het dragen van strakke kleren ook een factor zijn voor mensen die lijden aan zure reflux.

Strakke spijkerbroeken, riemen en sommige shirts zorgen voor een toename van druk op de buik. Na het eten leidt dit tot het ontsnappen van de maagsappen.
 • Een simpele manier voor het voorkomen van zure reflux is het dragen van wijdere kleding of het los doen van een knoopje of twee na het eten.

5. Neem een goede houding aan

Neem een goede houding aan

Je lichaamshouding tijdens het eten en erna, speelt een hele belangrijke rol bij de werking van het spijsverteringssysteem.

Een goede houding helpt om het eten van de mond naar de maag te laten gaan. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de maagzuren daar blijven waar ze horen te zijn.

 • Gaan liggen of het aannemen van een ongeschikte houding na het eten zorgt voor een toename van samentrekkingen in de buik en een toename van de kans dat maagzuur omhoog komt vanuit je maag.

6. Drink infusies

De zuurbestendige en verterende eigenschappen van veel natuurlijke ingrediënten kunnen goed werken ter voorkoming van de symptomen van zure reflux.

Ze reguleren de zuurgraad van de maag en helpen om de sluitspier van de slokdarm juist te laten werken.

Enkele aanbevolen ingrediënten zijn:

 • Munt
 • Kardemom
 • Venkel
 • Kaneel
 • Gember
 • Citroen
 • Mosterdzaad
 • Lijnzaad

7. Voorkom stress

Voorkom stress

Jezelf op regelmatige basis in stressvolle situaties begeven is een belangrijke oorzaak van zure reflux die veel mensen over het hoofd zien.

Sommige mensen denken dat er geen enkele relatie is, maar in werkelijkheid is die heel relevant.

 1. Als we gestrest zijn, kunnen we lijden aan nerveuze reacties die bepaalde lichaamsprocessen laten veranderen. Deze processen vinden plaats in de spijsverteringskanaal, waardoor er moeilijkheden kunnen ontstaan met de spijsvertering.
 2. We kunnen ook een toename ervaren in de uitscheiding van stimulerende stoffen zoals adrenaline. Die toename is gerelateerd aan een hogere uitscheiding van maagzuren.

8. Beperk je alcoholinname

Als je teveel alcohol drinkt, kan dit je maagwand irriteren en dit kan, net zo goed als reflux, andere oncomfortabele symptomen veroorzaken.

De gifstoffen in alcohol zijn moeilijk te verteren en ze blokkeren bovendien de functie van de klep die ervoor zorgt dat maagzuren richting de mond omhoog kunnen komen.

Voel je een sterk brandend gevoel in je buik en keel?  Als je vaak last hebt van dit probleem, volg dan al deze tips om het onder controle te houden.

Als de symptomen aanhouden of ze ontstaan zonder reden, bezoek dan een dokter om er zeker van te zijn dat het niet veroorzaakt wordt door iets ernstigers. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sethi S, Richter JE. Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Curr Opin Gastroenterol. 2017 Mar;33(2):107-111. doi: 10.1097/MOG.0000000000000337. PMID: 28146448.
 • Richter JE, Rubenstein JH. Presentation and Epidemiology of Gastroesophageal Reflux Disease. Gastroenterology. 2018 Jan;154(2):267-276. doi: 10.1053/j.gastro.2017.07.045. Epub 2017 Aug 3. PMID: 28780072; PMCID: PMC5797499.
 • Ness-Jensen E, Lagergren J. Tobacco smoking, alcohol consumption and gastro-oesophageal reflux disease. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2017 Oct;31(5):501-508. doi: 10.1016/j.bpg.2017.09.004. Epub 2017 Sep 7. PMID: 29195669.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.