Wat er in je lichaam gebeurt wanneer je stopt met roken

Probeer je te stoppen met roken? Leer dan wat er in je lichaam gebeurt wanneer je bent gestopt en welke gezondheidsvoordelen stoppen allemaal biedt.
Wat er in je lichaam gebeurt wanneer je stopt met roken
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 01 november, 2022

Stoppen met roken is een zeer groot en gezond doel voor de mensen die verslaafd zijn aan tabak. Tot deze groep horen echter ook een paar sceptici die denken dat het lichaam er helemaal niet van profiteert wanneer je stopt met roken.

Of je gewoontes nu goed of slecht zijn, ze afleren kan enorm lastig zijn. En dit geldt vooral voor de gewoonte om te roken. Mensen die hieraan gewend zijn, zijn vaak zeer koppig en gaan zelden op zoek naar professionele hulp.

Roken is wereldwijd een van de voornaamste doodsoorzaken, waardoor het dus uiterst belangrijk is om deze gewoonte te vermijden. Dit argument is echter niet altijd voldoende voor mensen die verslaafd zijn aan tabaksproducten.

Wat er in je lichaam gebeurt wanneer je stopt met roken

De schadelijke gevolgen van het roken van sigaretten zijn meestal niet genoeg om de voornaamste voorstanders van deze gewoonte af te schrikken. Door deze mensen in chronologische volgorde te laten zien van welke voordelen ze allemaal kunnen profiteren wanneer ze stoppen met roken, kun je veel overtuigender zijn.

Als je zelf een roker bent of iemand kent die rookt, kijk dan eens naar de onderstaande argumenten. Dit is namelijk wat er in je lichaam gebeurt wanneer je stopt met roken.

Twaalf uur na je laatste sigaret

Laatste sigaret uitdrukken

Je kunt al na twaalf uur niet te hebben gerookt profiteren van enkele voordelen. Dit betekent dat je deze voordelen kunt gebruiken als uitgangspunt voor je betoog om mensen ervan te overtuigen deze slechte gewoonte af te leren.

 • Na twaalf uur niet roken, begint je lichaam zichzelf te ontdoen van de gifstoffen die verbonden zijn aan sigarettenrook.
 • Het zuurstofgehalte in je bloed gaat omhoog en het gehalte koolstofmonoxide in je bloed neemt af.

Twee dagen zonder sigaret

Na twee dagen beginnen je lichamelijke zintuigen weer naar behoren te functioneren. Iets waar je dit duidelijk aan kunt merken, is je reuk– en smaakvermogen. Na 48 uur is je lichaam beter in staat om verschillende geuren en smaken waar te nemen.

Sigaretten zijn een van de voornaamste oorzaken van de aftakeling van zenuwuiteindes die verbonden zijn aan de zintuigen.

Een maand nadat je stopt met roken

Meisje dat frisse lucht inademt

In het algemeen, zijn kortademigheid en hoesten problemen die vaak geassocieerd kunnen worden met roken.

 • Maar na ongeveer dertig dagen zonder sigaret, beginnen je longen weer te verbeteren.
 • De fysieke staat van je longen zal langzaamaan steeds beter worden en je hoest zal volledig verdwijnen.

Negen maanden zonder sigaret

De voordelen die niet roken biedt voor je ademhalingssysteem zijn eindeloos, aangezien je bronchiën en trilharen (delen van je ademhalingssysteem) alsmaar schoner worden.

 • Na ongeveer negen maanden, zal ook je bloedsomloop een stuk beter functioneren.
 • Zuurstofrijk bloed kan beter door de aderen stromen en zo gemakkelijk bij de voornaamste organen van je lichaam terechtkomen.

Vijf jaar nadat je stopt met roken

Zoals we zojuist ook al aangaven, hebben tabaksproducten een zeer negatieve invloed op je bloedsomloop. Daarom is het normaal dat het langer duurt voordat je bloedsomloop weer volledig hersteld is.

 • Na vijf jaar niet te hebben gerookt, functioneert je bloedsomloop echter weer bijna geheel naar behoren.
 • Je slagaderen en aderen zullen hun normale grootte weer terughebben en het risico op hartziekte zal aanzienlijk zijn afgenomen.

Tien jaar zonder sigaret

Wanneer je dit punt eenmaal bereikt, is de kans groot dat je het zelfs vrij onaangenaam zal vinden als iemand anders naast jou rookt. En je lichaam blijft het herstelproces geleidelijk voortzetten.

De schade die deze gewoonte aanricht is enorm en zelfs na tien jaar is je lichaam nog steeds niet volledig hersteld.

 • Desalniettemin, wordt het risico op longkanker bijna nihil.
 • Ook het risico op andere soorten kanker, zoals mondkanker of alvleesklierkanker, zal een stuk kleiner worden.

Twintig jaar nadat je volledig bent gestopt met roken

Meisje dat straalt van gezondheid

Afhankelijk van hoe je het bekijkt, kan twintig jaar enorm lang of misschien juist vrij kort lijken. Voor de meeste mensen is twintig jaar echter een zeer groot deel van hun leven.

Het duurt misschien even, maar wanneer je dit punt bereikt, zullen er in je lichaam geen sporen meer te vinden zijn van je rookverleden. Het zal zijn alsof je nooit een sigaret hebt aangeraakt.

Het risico op ziektes die verbonden zijn aan tabaksconsumptie zal vrijwel helemaal verdwenen zijn en de kans dat je andere gezondheidsproblemen ontwikkelt zal hetzelfde zijn als voor mensen die nooit hebben gerookt.

Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog van deze gezondheidsvoordelen te profiteren! Onthoud: je lichaam begint wanneer je stopt met roken al van deze voordelen te profiteren nadat je een uur niet hebt gerookt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Beco, E. (2013). Dejar de Fumar. Sanitas.Es. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(12)70071-7
 • Díaz-Maroto Muñoz, J.-L., & Jiménez –Ruiz Neumólogo Coordinador, C. A. (2008). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Inf Ter Sist Nac Salud. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/S1575-0973(01)70005-0
 • Consejería de Sanidad Murcia. (2005). Guía para dejar de fumar. Programa de Información Sobre El Tabaquismo. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(12)70071-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.