Longkanker is nu dodelijker voor vrouwen dan andere kankersoorten

Tegenwoordig roken er veel meer vrouwen dan mannen en meer dan 80% van alle gevallen van longkanker is verbonden aan tabaksconsumptie.
Longkanker is nu dodelijker voor vrouwen dan andere kankersoorten

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Longkanker is vandaag de dag een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen. Het  is zelfs verantwoordelijk voor meer sterfgevallen dan borst- of baarmoederkanker.

Vrouwen worden steeds meer blootgesteld aan gifstoffen in hun omgeving. Triest genoeg is ook het aantal vrouwen dat rookt toegenomen.

Statistieken tonen aan dat vrouwen die langer dan tien jaar roken meer dan vijftig procent kans hebben om deze ziekte te ontwikkelen. Daarnaast gaan de longen van deze vrouwen vroegtijdig achteruit, waardoor ze ook vatbaarder worden voor een reeks andere ademhalingsproblemen.

Hoewel veel mensen zich hier misschien niet van bewust zijn, is longkanker een van de voornaamste doodsoorzaken bij zowel mannen als vrouwen. Dit komt deels doordat mensen erg onwetend zijn over de pathologie van deze ziekte en de risicofactoren die de ontwikkeling van longkanker vergemakkelijken.

Longkanker onder vrouwen

Longkanker onder vrouwen

De American Cancer Society en het International Agency for Research on Cancer (IARC) bracht een verslag naar voren dat aantoont dat longkanker in ontwikkelde landen de dodelijkste vorm van kanker is bij vrouwen. De auteurs van dit verslag waren het erover eens dat de toenemende rookgewoontes van vrouwen hier de voornaamste oorzaak van zijn.

Deze ‘wereldwijde epidemie’, zoals men het ook wel noemt, blijft zich alsmaar verspreiden. Tegenwoordig is het zelfs zo dat er meer vrouwen roken dan mannen.

Geschat wordt dat ongeveer 80% van alle gevallen van longkanker bij vrouwen het gevolg is van deze ‘epidemie’. De overige gevallen zijn het gevolg van longaandoeningen, blootstelling aan gifstoffen en genetische problemen.

Hoe ontwikkelt longkanker zich?

Je longen zijn de ademhalingsorganen die de rest van je lichaam moeten voorzien van zuurstof. Ook moeten ze  koolstofdioxide uit het lichaam verwijderen.

Kanker ontwikkelt zich wanneer een bepaalde stimulus ervoor zorgt dat er sprake is van een te sterke groei van cellen. En als dit probleem niet bijtijds wordt opgespoord, kan de kanker zich ook verspreiden naar andere organen en weefsels in het lichaam.

Dit proces noemt men ook wel metastasen of uitzaaiingen. Deze nieuwvorming die zich voor kan doen in de longen nadat zich ergens anders in het lichaam een tumor heeft ontwikkeld, wordt niet gezien als longkanker.

Wat zijn de symptomen van longkanker?

Wat zijn de symptomen van longkanker

Een van de redenen waarom deze vorm van kanker zo dodelijk is, is dat de eerste symptomen vaak vrij lastig te herkennen zijn. In eerste instantie lijkt het misschien op een longontsteking of infectie. Patiënten proberen de symptomen te verzachten door medicijnen te slikken die gewoon verkrijgbaar zijn bij de apotheek.

De tekenen worden vaak pas duidelijker wanneer de ziekte al een ingewikkeld stadium heeft bereikt. Zelfs dan vertonen sommige mensen nog altijd zeer subtiele symptomen die zelfs deskundigen verkeerd kunnen interpreteren.

Wat vooral verontrustend is, is dat de kans dat longkanker een ongeneesbaar stadium bereikt steeds groter wordt naarmate de longen langere tijd ononderzocht blijven. Daarom is het van essentieel belang om te weten op welke symptomen je moet letten en op welk moment je er op moet staan om goed onderzocht te worden.

  • Je slap of vermoeid voelen
  • Hoest of irritatie in de keel
  • Plotseling gewichtsverlies
  • Moeite met slikken of ademen
  • Piepende ademhaling of borstpijn
  • Slijm of uitscheidingen
  • Bloed ophoesten
  • Verstopping in de vena cava superior
  • Regelmatige koorts of vatbaarheid voor longontsteking

De symptomen van longkanker kunnen verschillen afhankelijk van het lichaam van de patiënt en de ernst van de ziekte. Soms komt het zelfs voor dat mensen helemaal geen symptomen vertonen. Het probleem kan dan alleen opgespoord wordt doordat er om andere redenen een röntgenfoto wordt gemaakt van hun borst.

Hoe je longkanker kunt helpen voorkomen

Hoe je longkanker kunt helpen voorkomen door te stoppen met roken

Hoewel je kanker natuurlijk nooit volledig tegen kunt gaan, bestaan er wel bepaalde gezonde gewoontes die de kans op kanker kunnen verkleinen.

Rokers zijn zich bewust van de gevaren die deze gewoonte met zich meedraagt. De kans dat deze mensen dus op latere leeftijd kanker ontwikkelen, hebben ze bijna geheel in eigen handen.

De beste manier om deze ziekte te voorkomen is door te stoppen met roken. Na tien tot vijftien jaar gestopt te zijn, hebben deze mensen evenveel kans op het ontwikkelen van longkanker als mensen die nooit hebben gerookt.

Een dieet aanhouden dat rijk is aan antioxidanten, vitamines en mineralen, alsook het regelmatig doen aan lichaamsbeweging,  zijn enkele andere goede gewoontes die kunnen helpen om de kans op longkanker te verkleinen.

Zorg goed voor jezelf!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.