Longontsteking: symptomen en remedies

Longontsteking: symptomen en remedies
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 04 oktober, 2018

Heb je weleens een longontsteking gehad? Zo ja, dan weet je hoe ernstig dit kan zijn. Daarnaast weet je dan waarschijnlijk ook hoe belangrijk het is om de symptomen die met deze aandoening gepaard gaan te kunnen herkennen. We moeten zelfs nog voorzichtiger zijn als het gaat om kinderen en ouderen. De consequenties van deze ziekte kunnen bij deze groepen namelijk zeer ernstig zijn.

Zoals we in andere artikelen ook al aangeven, is je dokter de meest aangewezen persoon om een gepaste behandeling voor te schrijven. Wij kunnen je wel helpen door een paar eenvoudige en natuurlijke tips met je te delen die je zelf thuis kunt proberen om het herstelproces te versnellen. Je gezondheid verdient niets minder.

Wat veroorzaakt longontsteking?

Longontsteking is een vrij veelvoorkomende ziekte. Waarschijnlijk ken je wel een of meer mensen die er op een bepaald punt in hun leven mee te maken hebben gekregen. Deze ziekte komt vooral vaak voor bij ouderen.

Voor deze demografische groep zijn er meer risico’s verbonden aan een longontsteking omdat hun immuunsysteem vaak zwakker en kwetsbaarder is. Probeer dit dus niet te vergeten.

Bij een longontsteking is er sprake van een infectie in de longen die ontstaat doordat bepaalde micro-organismen de longblaasjes aanvallen, waardoor deze blaasjes opzwellen.

Dit kunnen virussen, bacteriën of schimmels zijn. De meest voorkomende bacterie die longontsteking veroorzaakt is pneumokok. We geven even een voorbeeld om het wat duidelijker te maken:

  • Onze luchtwegen hebben natuurlijke verdedigingsmechanismen. Die zorgen ervoor dat bacteriën niet de hele dag in onze longen terecht komen. De eerste reactie die ons lichaam geeft om deze bacteriën tegen te houden, is hoesten. Daarnaast zorgen bepaalde lichaamscellen ervoor dat we immuun raken tegen deze bacteriën. Deze cellen beschermen ons continu tegen deze vijanden.
  • Maar wat gebeurt er dan als we last krijgen van longontsteking? In de meeste gevallen is ons immuunsysteem dan al wat zwakker dan normaal. De bacterie maakt hier natuurlijk gebruik van om gemakkelijker bij onze longblaasjes te komen en ons dus ziek te maken.
  • Enkele andere mogelijke bijdragende factoren van een longontsteking zijn roken, diabetes en nier- of leverproblemen. In deze gevallen kan je immuunsysteem zelfs nog zwakker worden, waardoor je vatbaarder bent voor allerlei soorten bacteriën.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van longontsteking?

Koorts

Als eerste moeten we aangeven dat de symptomen van longontsteking erg verschillend kunnen zijn. Er bestaan twee voornaamste vormen van longontsteking:

  • Typische longontsteking: Bij deze vorm van longontsteking kunnen zich gelijk symptomen voordoen of binnen twee à drie dagen. Hoe voel je je dan? Je zult erg moe zijn, wat gepaard gaat met pijn op de borst. Het voelt alsof iets van buiten heel hard tegen je borst drukt, waardoor je niet goed kunt ademhalen. Daarnaast zul je last hebben van extreme hoest, waarbij je soms zelfs slijm op kunt hoesten. Je zult ook last hebben van lichte koorts en rillingen.
  • Atypische longontsteking: Deze vorm van longontsteking is iets ingewikkelder, waardoor het vaak verward wordt met andere ziektes. Bij atypische longontsteking heb je last van hoofdpijn, gewrichtspijn, koorts, spierpijn en/of een droge hoest (zonder slijm, in tegenstelling tot de typische variant). Ook bij deze vorm van longontsteking zul je erg vermoeid zijn, maar je zult minder last hebben van borstpijn.

Zoals je kunt zien zijn deze symptomen vrij kenmerkend. Ze kunnen ook wijzen op ernstigere aandoeningen, zoals bij een verhoogde hartslag, het gevoel hebben te verdrinken en concentratieverlies.

Extreem hoge koorts kan ook gevaarlijk zijn. Als je dus bezorgd bent of met vragen zit, ga dan vooral langs bij de dokter. En nogmaals: let extra goed op bij kinderen en ouderen.

Welke natuurlijke behandeling kan ik thuis zelf toepassen?

Gemberthee tegen longontsteking

Zoals we aan het begin van dit artikel al aangeven, kun je jezelf altijd het beste laten adviseren door je dokter. In sommige gevallen kan een simpel medicijn al genoeg zijn om je longontsteking te genezen.

In andere, ernstigere gevallen, moet je worden opgenomen in het ziekenhuis. Maak je ook dan niet al te veel zorgen, want doorgaans loopt dit goed af. Pas als je heel erg jong of juist hoogbejaard bent, kunnen extra complicaties de kop opsteken.

Ondertussen kun je zelf thuis deze tips opvolgen:

Zuurstofbad

Waarom is dit behulpzaam? Een zuurstofbad is in principe bedoeld om je longen schoon te maken en zwelling te verminderen. De hete stoom zal ervoor zorgen dat het slijm op de longblaasjes opbreekt en de luchtwegen weer geopend worden. Dit zal het ongemak dat je ervaart sterk verminderen.

Om een zuurstofbad te nemen laat je je badkuip vollopen met heet water. Voeg aan dit water een kop (200 gram) steenzout en twee glazen (400 ml) waterstofperoxide toe.

Ga in het bad liggen en probeer te ontspannen. Haal normaal adem, zodat je de stoom goed tot je kunt nemen. Blijf ongeveer twintig minuten in bad liggen en herhaal dit proces één keer per dag.

Gemberthee

We zijn er bijna zeker van dat je wel wat gemberwortel in huis hebt en dat je op de hoogte bent van de geneeskrachtige eigenschappen die deze plant heeft. Gember kan ervoor zorgen dat de zwelling vermindert kan bijdragen aan de genezing van allerlei ziektes.

Ook kun je gember gebruiken als natuurlijk antibioticum en kalmeringsmiddel, waar geen bijwerkingen aan verbonden zitten. Wij raden je aan twee koppen gemberthee per dag te drinken.

Middel van knoflook en ui

Dit middel zal misschien niet zo lekker smaken en zal ook je adem niet echt veel goeds doen, maar we kunnen je wel met zekerheid zeggen dat de combinatie ui en knoflook uiterst effectief is om longontsteking te behandelen. Het vermindert zwelling en bevordert het genezingsproces. Samen zijn knoflook en ui een natuurlijk antibioticum dat iedereen tot zijn beschikking heeft.

Hoe maak je dit middel? Het is erg eenvoudig. Snijd twee tenen knoflook en snipper ongeveer 50 gram ui. Snijd alles heel fijn en voeg hier dan een kop mineraalwater aan toe.

Je kunt ook een eetlepel honing toevoegen. Meng alles met elkaar en drink dit mengsel vervolgens in de ochtend. Je zult verbaasd zijn over de uitstekende resultaten van dit middel.

Wortelsap

Probeer eens om voor het avondeten dit simpele wortelsap te drinken. Waarom wortelsap? Omdat deze groente in staat is de longen sterker te maken.

Tegelijkertijd biedt het antioxidanten die je lichaam nodig heeft om beschadigd weefsel te herstellen. Bovendien zijn wortels rijk aan vitamine A, calcium, ijzer, magnesium, kalium, fosfor en verschillende B-vitamines. Maak een smoothie van twee wortels en een glas water. Super simpel!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.