Een verkeerde ademhaling kan de gezondheid aantasten

Wist je dat een verkeerde manier van ademen effect kan hebben op je gezondheid? Lees in dit artikel hoe dit gebeurt. Je vindt hier ook inspiratie om correcte ademhalingstechnieken te leren gebruiken.
Een verkeerde ademhaling kan de gezondheid aantasten

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

De gezondheid van de lichaamsweefsels hangt af van de zuurstofvoorziening. Daarom heeft een verkeerde ademhaling negatieve gevolgen voor je mentale en lichamelijke gezondheid.

Het is duidelijk wat de doelstelling is van de ademhaling: het brengt zuurstof in het bloed. Dit is noodzakelijk om onze vitale organen te ondersteunen.

Hoewel het een automatische handeling is van het lichaam en dus schijnbaar eenvoudig, ademen we in vele gevallen op de verkeerde manier. Soms kan het gebeuren dat we verkeerd ademen als gevolg van een afwijkend nasaal septum, maar het gebeurt ook vaak dat we op een incorrecte manier ademen uit gewoonte of zelfs als gevolg van een stressvol leven.

Hoe kun je een verkeerde ademhaling krijgen?

Mediteren

Er bestaan twee soorten ademhaling: de middenrifademhaling (of buikademhaling), en het ademen langs de tussenribspieren (borstademhaling). In de praktijk gebruiken we meestal een combinatie van deze twee.

We moeten hier ook melden dat via de neus ademhalen beter is dan via de mond. De reden is dat onze neus de lucht filtert. Als gevolg komen er minder schadelijke organismen het lichaam binnen.

Wat zijn de gevolgen van een verkeerde ademhaling?

1. Slecht slapen

Als we tijdens het slapen niet goed ademen, dan krijgen de hersenen niet genoeg zuurstof. We zullen daardoor niet diep kunnen slapen. Het is in feite zo dat je vermoeid wakker kan worden door een verkeerde ademhaling tijdens je slaap.

Je zal naast dit gevoel van zwakte ook last hebben van hoofdpijn in de ochtend. Soms kan dit duren tot in de namiddag of tot ‘s avonds. Dit deel van de dag wordt dan ook een strijd tegen de hoofdpijn. Afhankelijk van de intensiteit van de pijn zal dit je tegenhouden om je normale activiteiten uit te voeren.

2. Vermoeidheid

Vermoeidheid door verkeerde ademhaling

Stel je dus voor dat zuurstof onze brandstof is. Als de kwaliteit van de zuurstof slecht is, dan wordt het moeilijker voor onze lichaamsweefsels en spieren om te functioneren. Het gevolg is dat we op het einde van de dag zo moe zijn, dat het gevoel van vermoeidheid niet meer te stoppen is.

3. Depressie

Wanneer je je voortdurend uitgeput voelt, dan zal dit uiteraard alle aspecten van je leven beïnvloeden.

Aan de ene kant zal je moeite hebben om te concentreren. En dat kan voor problemen zorgen op je werk. Aan de andere kant zal je geen zin hebben om tijd door te brengen met vrienden en familie, want het enige wat je wil, is rusten.

Slechte prestaties op het werk en een gebrekkig sociaal leven hebben een negatieve invloed op je zelfbeeld. Dat kan er dan weer toe leiden dat je min of meer voortdurend in een depressieve stemming verkeert. En al deze verschijnselen kunnen te wijten zijn aan een verkeerde ademhaling.

4. Aftakeling van het immuunsysteem: je bent kwetsbaarder

Een verzwakte geestelijke gezondheid heeft negatieve effecten op de verdedigingsmechanismen van het lichaam. Maar verkeerd ademen tast bovendien rechtstreeks het immuunsysteem aan. De slechte kwaliteit van en het tekort aan zuurstof zijn hiervan de oorzaak.

Dat betekent dus dat je vatbaarder zal zijn voor virussen, ontstekingen of ziekten. Je zal daardoor beperkt worden in het consequent uitvoeren van je dagelijkse opdrachten.

5. Cardiovasculaire risico’s

Hartproblemen

Als je slecht ademt, dan spant het hart zich te veel in omdat het onvoldoende energie heeft. Tegelijkertijd bevat het bloed dat het hart doet werken ongewenste elementen. Ook die zullen het hart op een schadelijke manier aantasten.

Dat is precies de reden waarom een slechte ademhaling ook negatieve effecten heeft op de bloedsomloop . Het bloed in de slagaders en aders zal in dit geval dikker worden. Daardoor ontstaan er verstoppingen, die kunnen leiden tot de ontwikkeling van spataderen en andere verschijnselen.

Maag- en darmproblemen

Het is de taak van het verteringssysteem om de voedzame bestanddelen te scheiden van de niet-voedzame. Als je niet juist ademt, dan zal dit systeem onvoldoende presteren. Dat komt omdat het moet werken met bloed dat al in een slechte staat is.

Door dit effect zal je een grotere kans hebben om een hiatale breuk, aerofagie of chronische gastritis op te lopen.

Zoals je ziet, is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan een verkeerde ademhaling en actie onderneemt om je manier van ademen te verbeteren.

Het is anders dan in het geval van andere problemen in het leven, want dit kan je gemakkelijk oplossen. Tegenwoordig zijn vele vormen van meditatie en cursussen voor alternatieve therapie gebaseerd op dit principe: het lichaam voorzien van zuurstof door middel van claviculaire ademhaling


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • F. Susanibar. (2013). Fisiología de la respiración. In Fisiología de la respiración e insuficiencia respiratoria aguda. https://doi.org/jbiol226 [pii]n10.1186/jbiol226.
  • García Río, F. (2004). Control de la respiración. Archivos de Bronconeumología. https://doi.org/10.1157/13077883.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.