Zeven geweldige voordelen van middenrifademhaling

Middenrifademhaling is een geweldige gewoonte. Het helpt je niet alleen om je te ontspannen, maar het is ook een geweldige manier om gifstoffen vrij te laten en zelfs om de gezondheid van je spijsverteringsysteem te verbeteren.
Zeven geweldige voordelen van middenrifademhaling

Laatste update: 24 november, 2018

Middenrifademhaling, ook wel buikademhaling of rustig ademhalen, biedt rust en een gevoel van welzijn aan de persoon die het regelmatig beoefent.

Deze ademhalingstechniek komt zeer vaak voor bij verschillende vormen van yoga of bij mindfulness. Echter, het spreekt voor zich dat, los van deze gebruiken die intrinsiek verbonden zijn aan het boeddhisme en meditatie, we middenrifademhaling niet vaak toepassen in ons dagelijkse leven.

Het is zelfs vrij zeldzaam dat we bewust nadenken over de manier waarop we ademen.

Toch hebben wetenschappers aan de Stanford Universiteit, interessant genoeg, een zeer intrigerend onderzoek ontwikkeld waaruit blijkt hoe we kunnen profiteren van deze manier van ademhalen.

Mark Krasnow, biochemicus en tweede auteur van dit werk, legt zelfs uit dat ze een kleine groep neuronen hebben weten te identificeren die middenrifademhaling in verband brengt met:

  • ontspanning
  • het aandachtsvermogen
  • efficiëntie als het gaat om het reguleren van emoties en het verminderen van angst

Waar we hier ongetwijfeld mee te maken hebben is een eenvoudige en toegankelijke strategie. Een strategie die we allemaal in praktijk zouden moeten brengen. Het enige wat je hoeft te doen is je mond openen en diep, rustig en langzaam ademhalen.

Doe je dit al lang? Geweldig! Dan zullen we je nu laten zien hoe je van deze ademhalingstechniek kunt profiteren.

1. Middenrifademhaling reguleert stress en angst

Middenrifademhaling

Ademen is een handeling die we zowel bewust als onbewust uitvoeren.

  • We inhaleren zuurstof om op cellulair niveau energie te verkrijgen en te creëren.
  • Vervolgens inhaleren we kooldioxide, een bijproduct dat voortkomt uit cellulaire ademhaling.

Dit proces is bijna magisch en biedt op uitzonderlijke manieren voordelen wanneer het langzaam, ritmisch en diep wordt uitgevoerd.

Eén ding dat de meesten van ons wel minstens één keer in hun leven hebben ervaren, is echter dat onze ademhaling hapert en heel snel wordt wanneer we bang of in paniek zijn. Met andere woorden, het ademhalingsproces wordt verbroken en aangepast, waardoor we last krijgen van zuurstoftekort.

Gelukkig kan middenrifademhaling helpen om het parasympathisch zenuwstelsel te reguleren om een staat van ontspanning te bevorderen. Dit zorgt ervoor dat zowel het hart als de geest rustig wordt.

Door ons lichaam langzamer, gestager en gelijkmatiger van zuurstof te voorzien, zullen onze spieren minder gespannen zijn. Wanneer dit gebeurt zal ons sympathisch zenuwstelsel niet langer hoge cortisol- en adrenalinepieken naar ons lichaam sturen. Ons hele lichaam en geest zullen in een staat van rust terechtkomen.

2. Zorgt ervoor dat gifstoffen geëlimineerd worden

Dit is een interessant gegeven: ons lichaam is gemaakt om een deel van de gifstoffen die het bevat uit het lichaam te drijven bij het uitademen.

Kooldioxide is een natuurlijke afvalstof die voortkomt uit de metabole processen van ons lichaam en daardoor regelmatig uit het lichaam moet worden verwijderd. Wanneer onze longen er echter aan gewend raken om snel en kort te ademen, is ons lichaam niet in staat om al deze afvalstoffen te verwijderen.

Het zou daarom voor ons allemaal heel gunstig zijn als we ons hiervan bewust zouden zijn. Al met al zou het verstandig zijn om minstens twee à drie keer per dag tien minuutjes diep te ademen.

3. Middenrifademhaling vermindert pijn

Pijnpunten

Iets wat we vaak onbewust doen wanneer we pijn ervaren, is onze adem inhouden. Dit is een natuurlijk mechanisme in de hersenen dat opgewekt wordt wanneer we een klap ontvangen of gewond raken.

Als je echter last hebt van chronische en regelmatige pijn, als gevolg van bijvoorbeeld artritis, lupus of fibromyalgie, dan is het verstandiger om juist diep te ademen, in plaats van je adem in te houden.

Probeer je adem eens eerst een paar seconden in te houden en vervolgens langzaam en diep in en uit te ademen. Op deze manier zul je endorfines aanmaken. Dat zijn natuurlijke pijnstillers die het lichaam zelf creëert.

4. Helpt om je lichaamshouding te verbeteren

Zoiets simpels als middenrifademhaling kan je helpen om je lichaamshouding te verbeteren en vooral om je as sterker en rechter te maken. Door je longen te vullen met lucht stimuleer je je ruggengraat om een harmonieuze, evenwichtige en correcte houding aan te nemen. Probeer het eens!

5. Middenrifademhaling stimuleert het lymfestelsel

Lymfestelsel

Het lymfevatenstelsel maakt een essentieel deel uit van het lichamelijke immuunsysteem en bestaat uit een complex netwerk van:

  • lymfevaten
  • weefsels
  • organen
  • lymfeklieren

Die voeren allerlei verschillende functies uit.

Een van de functies die het lymfevloeistof uitvoert, is het uit het lichaam verwijderen van dode cellen en andere afvalstoffen.

Middenrifademhaling zal ons helpen dit voor elkaar te krijgen door ervoor te zorgen dat het lymfevocht naar behoren door ons lichaam kan stromen. Zo kan ons lichaam efficiënter functioneren.

6. Verzorgt ons hart

Het is misschien interessant om te weten dat middenrifademhaling ook een soort cardiotraining is, waarbij vet wordt gebruikt als energie. Bij krachttraining wordt daarentegen juist glucose gebruikt als energie. Als je er echter gewend aan zou raken om dagelijks te ademen vanuit je middenrif, dan zou je hiermee een geweldige cardioroutine uitvoeren.

Hierdoor zal je cardiovasculaire gezondheid enorm verbeteren en zal je lichaam meer vet verbranden.

7. Middenrifademhaling verbetert de spijsvertering

Betere spijsvertering door middenrifademhaling

Middenrifademhaling kan zelfs helpen om je spijsvertering te verbeteren. Het is super simpel. Door je lichaam evenrediger van meer zuurstof te voorzien, voorzie je ook je spijsverteringsorganen van meer zuurstof. Dit stelt deze organen in staat om hun taken efficiënter uit te voeren.

Daarnaast kan deze techniek helpen om de bloedsomloop te bevorderen en de stoelgang te stimuleren.

Maar we mogen tevens niet vergeten dat deze ademhalingstechniek ook het zenuwstelsel reguleert. Hierdoor zul je rustiger worden en kan je spijsvertering op een rustigere en efficiëntere manier uit worden gevoerd. Je lichaam zal zelfs beter in staat zijn om voedingsstoffen in zich op te nemen!

Hebben we je weten te overtuigen van de geweldige voordelen die deze ademhalingstechniek biedt? Begin er vandaag nog mee en je zult zien dat je je met de dag beter zult voelen!

Uitgelichte afbeelding met dank aan ©wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • A. Fuente. Respiración anaerobia. Solid Converter. 2008
  • L. Barrios, M. Puente, A. Castillo et al. Hábito de respiración bucal en niños. Revista Cubana Ortodoncia.
  • E. García-Garu, A. Fusté Esclano, A. Bados López. Manual de Entrenamiento en respiración. Universidad de Barcelona. 2008

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.