17 voedingsmiddelen om pijn en ontsteking bij artritis te voorkomen

Om problemen die verbonden zijn aan artritis te voorkomen, zou je meer voedingsmiddelen moeten eten die helpen om pijn en ontsteking op natuurlijke wijze tegen te gaan. Leer meer over deze voedingsmiddelen in dit artikel!
17 voedingsmiddelen om pijn en ontsteking bij artritis te voorkomen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je last van pijn en ontstekingen? Worden deze symptomen veroorzaakt door artritis?

Artritis is een auto-immuunziekte die ontstekingen veroorzaakt in de gewrichten. Het tast meerdere gewrichten tegelijkertijd aan. En als het niet bijtijds of op een effectieve manier wordt behandeld, kan het ook zeer heftige pijn, verstijving en immobiliteit veroorzaken in dat deel van het lichaam.

Dit soort aandoeningen wekken een reactie op van de lichaamscellen. Deze cellen hebben de taak om de ongunstige aanvallen die de pijn blokkeren, te verdedigen. Daarnaast creëren ze antilichamen die hun eigen lichaamsweefsel aanvallen.

Om dit tegen te kunnen gaan, is het noodzakelijk om medische hulp in te schakelen en om voedingsmiddelen te consumeren die de pijn kunnen blokkeren en ontstekingen kunnen remmen. Hieronder delen we een lijst van voedingsmiddelen die je hierbij kunnen helpen.

17 voedingsmiddelen om pijn en ontsteking bij artritis te voorkomen

1. Gember

De pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen van gember zijn vergelijkbaar met de eigenschappen van medicijnen als ibuprofen en cortisone.

Je kunt van deze werking profiteren door rauwe of hete gember te consumeren, in de vorm van thee of door te kauwen op een stukje gember.

Hoe dan ook zal dit helpen om de pijn te verzachten, op dezelfde manier als wanneer je een pijnstiller zou hebben ingenomen.

2. Cayennepeper

Cayennepeper bevat een stof die ook wel capsaïcine genoemd wordt. Deze stof helpt niet alleen om endorfines te genereren, maar ook om de pijn van kleine letsels te verzachten.

Voeg een beetje cayennepeper toe aan je maaltijden of consumeer een theelepel cayennepeper opgelost in een glas water. Dit zal zeer bevorderend zijn voor je gevoel van welzijn en helpen om de pijn te blokkeren.

3. Kersen

Kersen

De dieprode kleur die kersen hebben, hebben ze te danken aan een chemisch bestanddeel dat ook wel anthocyanine genoemd wordt. Dit bestanddeel kan helpen om pijn te verzachten, net als een ontstekingsremmend medicijn, maar dan zonder de steroïden.

Het dagelijks consumeren van kersen kan de pijn al met 25 procent verminderen.

4. Knoflook

Ook knoflook is een voedingsmiddel dat dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen die het heeft, kan helpen om pijn te verzachten. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je immuunsysteem beter functioneert.

Je kunt het beste van deze voordelen profiteren door knoflook rauw te eten, in een salade of salsa, zolang je de knoflook maar niet bereidt.

5. Rode bieten

Rode bieten hebben een krachtige antioxidante werking en krijgen een heerlijke zoete smaak wanneer je ze bereidt. Bovendien kunnen ze ook helpen om pijn te verzachten en dragen ze bij aan de werking van het immuunsysteem.

Wij raden aan om bieten te eten in salades of om ze te verwerken in natuurlijke sappen.

6. Zalm

Zalm

Aangezien zalm rijk is aan omega 3-vetzuren, kan het helpen om ontstekingen te remmen en pijn en zwelling te verminderen.

Het zou dus ideaal zijn om minstens drie keer per week zalm te eten.

7. Broccoli

Broccoli is vooral bijzonder vanwege de antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen die het heeft.

Daarom is het voor iedereen die last heeft van gewrichtspijn als gevolg van artritis verstandig om regelmatig broccoli te eten.

8. Extra vierge olijfolie

Olijfolie bevat niet alleen gezonde vetten die goed zijn voor je hart, maar het bevat ook bestanddelen die het een van de beste voedingsmiddelen maken om pijn tegen te gaan.

Ook olijfolie heeft een soortgelijk effect op het lichaam als ibuprofen.

9. Cranberry’s

Cranberry's

Cranberry’s zijn rijk aan caroteen, een krachtige ontstekingsremmer.

Ze helpen niet alleen om de pijn van artritis te verzachten, maar worden ook aanbevolen in het geval van andere aandoeningen, zoals:

10. Sinaasappels en grapefruit

Deze twee vruchten zijn beide rijk aan vitamine C en helpen om de kans op het ontwikkelen van artritis te verminderen.

Het is echter beter om de vrucht zelf te eten, aangezien het sap alleen veel te veel suiker bevat.

11. Groene thee

Groene thee staat bekend als geweldige bron van antioxidanten. Dit voordeel wordt ondersteund door een stof die ook wel epiallocatechine gallate genoemd wordt. Deze stof beperkt namelijk de aanmaak van moleculen die ontstekingen veroorzaken in de gewrichten en kraakbeen afbreken.

12. Wortelen

Dankzij het bètacaroteen en het bètacryptoxanthine dat wortelen bevatten, is deze groente ideaal om de ontwikkeling van artritis te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je tussen de drie à vijf keer per week wortelen eet.

13. Spruitjes

Spruitjes kunnen helpen te voorkomen dat kraakbeen achteruitgaat. Als dit echter een groente is die je eigenlijk niet zo graag eet, dan wordt het hoog tijd dat je aan de smaak gewend raakt.

Hoe dan ook, het is verstandig om spruitjes geleidelijk aan steeds vaker te consumeren als je al last hebt van pijn en ontsteking.

14. Kurkuma

Kurkuma is een geweldige wortelsoort. Als de pijn en ontstekingen die je ervaart je problemen bezorgen, dan is het verstandig om kurkuma in je dieet op te nemen.

De meest eenvoudige manier om dit te doen, is door het toe te voegen aan groene smoothies.

15. Ananas

Ananas

Het bromelaïne dat ananas bevat helpt om ontstekingen te remmen en het immuunsysteem te reguleren, wat dus geweldig is om ontstekingen bij voorbaat tegen te gaan.

16. Spinazie

Dankzij de geweldige hoeveelheid flavonoïden die spinazie bevat, is dit een geweldige groente om ontstekingen te remmen.

Daarnaast is spinazie rijk aan vitamine K, een vitamine die de ontstekingsreacties in het lichaam verbetert.

17. Tomaten

In dit geval is lycopeen de stof die kan helpen om pijn die veroorzaakt wordt door ontsteking onder controle te houden.

Om van de voordelen van tomaat te profiteren, kun je deze vrucht het beste gekookt eten. Dit is namelijk de enige manier waarop het lycopeen wordt vrijgelaten.

Waar wacht je nog op? Neem dus deze voedingsmiddelen vandaag nog in je dieet op! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.