Je lichaam ontgiften met ananas

Doordat je lichaam tijdens deze ontgiftingskuur een gebrek aan energie heeft, kun je te maken krijgen met gevoelens van angst, algemene malaise en stemmingswisselingen.
Je lichaam ontgiften met ananas

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ananas is een van de bekendste vruchten dankzij de vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen. Deze eigenschappen ondersteunen gewichtsverlies en zijn bovendien zeer gunstig voor het lichaam. Het is perfect om je lichaam te ontgiften met ananas.

Naast de andere bestanddelen bevat ananas een grote hoeveelheid water en antioxidanten. Het is dan ook niet vreemd dat deze vrucht vochtretentie tegen kan gaan, gifstoffen kan elimineren en je tegelijkertijd ook nog eens kan helpen wat extra kilootjes kwijt te raken.

Daarom bestaan er meerdere ontgiftingskuren met ananas, die gebaseerd zijn op de bekende eigenschappen die deze vrucht heeft om je te helpen afvallen en over het algemeen lekkerder in je vel te zitten.

Hoe kun je ontgiften met ananas

Dankzij de vele slechte gewoontes die deel uitmaken van onze moderne leefstijl raakt ons lichaam overbelast. Daardoor kan het moeilijk zijn om gifstoffen die zich in de bloedbaan verzamelen goed uit het lichaam te verwijderen. Deze gifstoffen kunnen vervolgens een negatieve invloed hebben op alle systemen in het lichaam.

Dankzij het hoge gehalte vitamines, mineralen en water dat ananas bevat, is deze vrucht in staat de natuurlijke ontgiftingsprocessen in het lichaam te ondersteunen. Hierdoor zijn de systemen in ons lichaam in staat beter te functioneren en schadelijke afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Daarnaast bevat ananas grote hoeveelheden van het spijsverteringsenzym bekend onder de naam bromelaïne. Dit enzym bevordert een goede spijsvertering en de opname van voedingsstoffen, waardoor de darmen beter functioneren.

Voordat je aan deze ontgiftingskuur met ananas begint

Stukjes ananas

Deze ontgiftingskuur met ananas is een uitstekende manier om overbodig vocht uit het lichaam te drijven en je lever, nieren en alvleesklier te zuiveren.

Toch raden we aan om deze ontgiftingskuur niet te vaak te doen of voor te lange periodes achtereenvolgend. Ananas bevat namelijk zeer weinig calorieën. De kuur kan het lichaam op de lange termijn niet voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te blijven.

Wij raden daarom aan om deze kuur vier dagen achtereenvolgend aan te houden, net lang genoeg om wat kilootjes te verliezen en je hele lichaam te zuiveren.

Wat houdt deze ontgiftingskuur met ananas in?

Ontgiftingskuur met ananas

Vier dagen achtereenvolgend staat voor elke maaltijd deze vrucht op het menu. Dit gaat natuurlijk gepaard met enkele andere caloriearme producten die het effect van de ananas zullen versterken.

Over het algemeen is het de bedoeling om maximaal 400 gram magere dierlijke proteïnen te combineren met wat groente en natuurlijke een gezonde portie ananas.

Dag 1

  • Ontbijt: Begin je dag door twee schijfjes biologische ananas te eten. Vermijd ananas uit blik die overgoten is met siroop. Combineer je portie ananas met een sneetje geroosterd volkorenbrood met suikervrije jam.
  • Lunch: Wederom twee schijfjes ananas. Dit keer echter gecombineerd met 200 gram gegrilde tonijn die op smaak is gebracht met wat peper en zout en een beetje olijfolie.
  • Avondeten: Twee schijfjes ananas gecombineerd met 200 gram gegrilde kipfilet met wat kropsla besprenkeld met olijfolie en azijn.

Het is slim om een sapje te maken van de ananas die je overhoudt. Dit kan je drinken als je honger hebt tussen je maaltijden in.

Dag 2

  • Ontbijt: Twee schijfjes ananas met brood en magere smeerkaas.
  • Lunch: Bereid een gegrild stukje biefstuk, op smaak gebracht met een eetlepel olijfolie en neem als toetje twee schijfjes ananas.
  • Avondeten: Maak een lichte, romige soep van groenten als selderij, asperges en artisjokken. Sluit de maaltijd af met twee schijfjes ananas.

Dag 3 en 4

Herhaal nog minstens twee dagen simpelweg de menu’s van dag één en twee.

Door dit eenvoudige dieet aan te houden en alle verleidingen te weerstaan, kun je tussen de twee à vijf kilo afvallen in slechts vier dagen. Pas het dieet echter pas na minstens twee maanden nog een keer toe.

Contra-indicaties

Je goed voelen

Doordat dit dieet zo weinig calorieën bevat, kun je last krijgen van hevige gevoelens van angst, honger, algemeen malaise en een gebrek aan energie.

Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk, diabetes of nieraandoeningen zouden deze kuur dan ook moeten vermijden.

Bepaalde bestanddelen in ananas kunnen een negatieve invloed hebben op de werking van bepaalde medicijnen. De bijwerkingen van deze medicijnen kunnen hierdoor sterker worden. Als je reguliere medicijnen slikt, kun je het beste even je dokter raadplegen voordat je deze ontgiftingskuur probeert.

Omdat ananas rijk is aan zuren en bromelaïne kan het eten van grote hoeveelheden ervoor zorgen dat je kleine zweertjes krijgt op je tong of in je mond.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Engwerda, C. R., Andrew, D., Ladhams, A., & Mynott, T. L. (2001). Bromelain modulates T cell and B cell immune responses in vitro and in vivo. Cellular immunology, 210(1), 66-75.
  • Pavan, R., Jain, S., & Kumar, A. (2012). Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnology research international, 2012.
  • Rathnavelu, V., Alitheen, N. B., Sohila, S., Kanagesan, S., & Ramesh, R. (2016). Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomedical reports, 5(3), 283-288.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.