Te vermijden bij hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk is een aandoening die tegenwoordig heel vaak voorkomt en veroorzaakt wordt door verschillende factoren, zoals zwaarlijvigheid, genetische aanleg, ongezonde voedingsgewoontes en een zittende levensstijl. Verhoogde bloeddruk is een onopvallende aandoening, die niet meteen symptomen geeft. Toch kan verhoogde bloeddruk niet te onderschatten gevolgen hebben. De belangrijkste daarvan is het risico op aandoeningen van hart- en bloedvaten. De kans op een hartinfarct vergroot bij hoge bloeddruk. Goed nieuws is echter dat de bloeddruk verlaagd kan worden door te kiezen voor een gezonde levensstijl, voordat er serieuze gezondheidsproblemen ontstaan.

Je kan je bloeddruk onder meer verlagen door je eetgewoonten aan te passen. Ongezond eten is namelijk een van de meest bepalende factoren die hypertensie in de hand werken. Er zijn vanzelfsprekend nog andere elementen die hoge bloeddruk veroorzaken, maar het blijkt dat goede of slechte eetgewoontes een rechtstreekse invloed uitoefenen op de waarden van de bloeddruk. Wil je graag weten wat je zelf kan doen om een verhoogde bloeddruk te vermijden, lees dan verder in dit artikel welke voeding je beter achterwege laat als je bloeddruk reeds te hoge waarden vertoont.

Te vermijden voeding als je lijdt aan hypertensie

Zoals reeds gezegd is wat we dagelijks eten van bepalend belang op de waarden van de bloeddruk. Is je bloeddruk te hoog, dan kan je zelf actie ondernemen door de volgende voedingsmiddelen bij voorkeur achterwege te laten:

Gesneden vleeswaren en worst

Gesneden vleeswaren en worst zijn lekker op een broodje, maar staan er ook om bekend dat ze veel te hoge doses zout en ongezonde, dierlijke vetten bevatten. En net te veel zout en dierlijk vet zijn schadelijk voor de gezondheid van de slagaderen en de bloedsomloop in het algemeen. Heb je zin in vlees, dan trakteer je jezelf het beste op een lekker stukje mager vlees, zoals kip,kalkoen, konijn enz.

Kaas

Ook in kaas zit vaak te veel zout, waardoor een hoge bloeddruk kan ontstaan. Zout laat het lichaam vocht vasthouden, waardoor de druk in de bloedcirculatie stijgt. De klassieke kaassoorten worden beter vervangen door zoutarme varianten, die nu makkelijk te verkrijgen zijn in elke supermarkt of bij de kruidenier.

Kaas

Junkfood

Iedereen weet vast en zeker dat junkfood veel te veel zout en vet bevat. Probeer gezond te snacken en vermijd chips, borrelnootjes, frietjes, gefrituurde hapjes, loempia’s en bamischijven.

Boter en margarine

Verzadigd vet in boter en margarine is niet goed, want het verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed, de bloeddruk en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Hoe minder verzadigd vet er in je voeding zit, hoe beter. Het is daarom van belang om magere producten te nemen of producten waar onverzadigd vet inzit. Kies alvast ook voor kleinere hoeveelheden vet. En waarom niet eens koken met olijfolie als alternatief?

Schrap gedroogd en gezouten vlees van het menu

Gedroogde of gezouten vleesproducten zoals rookworst worden bewerkt met zout om ze langer te kunnen bewaren. Beperk je inname ervan of schrap ze volledig van je boodschappenlijst.

Saladedressings en sauzen

Kant-en-klare dressings en sauzen uit de supermarkt, zoals mayonaise en ketchup, bevatten schokkend veel zout. Maak zelf gezonde dressings op basis van yoghurt gecombineerd met verse kruiden en breng hiermee je te hoge bloeddruk omlaag. Yoghurt kan ook vervangen worden door olijfolie of andere plantaardige oliën.

Zwarte thee

Zwarte Thee

De hoeveelheid cafeïne is het belangrijkste verschil tussen groene en zwarte thee. Zwarte thee bevat veel meer cafeïne en daarom wordt het aangeraden om zwarte thee bij hoge bloeddruk te vermijden. Cafeïne stimuleert namelijk de productie van cortisol en adrenaline, die de bloeddruk nog meer de hoogte in zullen jagen.

Anijszaad

Mensen met een hoge bloeddruk worden ook aangeraden het gebruik van anijszaad te vermijden, omdat het een enorm snelle stijging van de bloeddruk kan veroorzaken en zelfs in extreme gevallen tot een hartinfarct kan leiden.

Andere gewoontes die je beter vermijdt

  • Het drinken van alcohol: Te veel alcohol doet de bloeddruk stijgen. Onderzoek toonde wel aan dat een glas rode wijn per dag een positieve invloed kan hebben op hart- en bloedvaten en de bloeddruk in balans kan houden.
  • Voldoende beweging kan de bloeddruk verlagen: Een zittende levensstijl kan heel wat problemen veroorzaken, zoals zwaarlijvigheid en te hoge cholesterolwaarden in het bloed en de waarden van de bloeddruk doen stijgen. Onthoud echter dat je zelf het initiatief kan nemen om deze waarden te doen dalen door gezond te eten, voldoende beweging te krijgen, stress in je leven te verminderen en regelmatig je gezondheid door een arts te laten controleren.
  • Gebruik bij voorkeur geen cafeïne: Onderzoek is nog steeds gaande om uit te wijzen welke hoeveelheid cafeïne nu precies schadelijk is voor de bloeddruk. Cijfers hebben aangetoond dat het gebruik van cafeïne de bloeddruk heel snel de hoogte in kan jagen, maar onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit wat nu precies de gevolgen zijn op lange termijn. Daarom houdt men toch beter het advies aan zo weinig mogelijk of helemaal geen cafeïne te gebruiken bij hoge bloeddruk.