Te vermijden bij hoge bloeddruk

Verhoogde bloeddruk is een onopvallende aandoening, die niet meteen symptomen geeft. Toch kan verhoogde bloeddruk niet te onderschatten gevolgen hebben. 
Te vermijden bij hoge bloeddruk

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoge bloeddruk is een aandoening die tegenwoordig heel vaak voorkomt. Het kan een aantal factoren hebben, zoals zwaarlijvigheid, genetische aanleg, ongezonde voeding en een zittende levensstijl.

Er zijn veel vervelende gevolgen als de druk te hoog is en de belangrijkste daarvan is het risico op aandoeningen van hart- en bloedvaten. De kans op een hartinfarct vergroot ook bij hypertensie. Goed nieuws is echter dat de bloeddruk verlaagd kan worden door te kiezen voor een gezonde levensstijl, voordat er serieuze problemen ontstaan.

Je kan je bloeddruk onder meer verlagen door je eetgewoonten aan te passen. Ongezond eten is namelijk een van de meest bepalende factoren die hypertensie in de hand werken.

Er zijn vanzelfsprekend nog andere elementen die je bloeddruk kunnen verhogen. Het blijkt echter wel dat goede of slechte eetgewoontes een rechtstreekse invloed uitoefenen op je bloeddruk.

Wil je graag weten wat je zelf kan doen om een verhoogde bloeddruk te vermijden? Lees dan verder in dit artikel welke voeding je beter achterwege laat als je bloeddruk reeds te hoge waarden vertoont.

Te vermijden voeding als je last hebt van een hoge bloeddruk

Zoals reeds gezegd is wat we dagelijks eten van bepalend belang op de waarden van de bloeddruk. Is je bloeddruk te hoog, dan kan je zelf actie ondernemen door de volgende voedingsmiddelen bij voorkeur achterwege te laten:

Gesneden vleeswaren en worst

Gesneden vleeswaren en worst zijn lekker op een broodje, maar staan er ook om bekend dat ze veel te hoge doses zout en ongezonde, dierlijke vetten bevatten. En net te veel zout en dierlijk vet zijn schadelijk voor de gezondheid van de slagaderen en de bloedsomloop in het algemeen. Heb je zin in vlees, dan trakteer je jezelf het beste op een lekker stukje mager vlees, zoals kip,kalkoen, konijn enz.

Kaas

Ook in kaas zit vaak te veel zout, waardoor hypertensie kan ontstaan. Zout laat het lichaam vocht vasthouden, waardoor de druk in de bloedcirculatie stijgt. De klassieke kaassoorten kun je beter vervangen door zoutarme varianten. Ze zijn makkelijk te krijgen in elke supermarkt of bij de kruidenier.

Kaas

Junkfood

Iedereen weet vast en zeker dat junkfood veel te veel zout en vet bevat. Probeer gezond te snacken en vermijd chips, borrelnootjes, frietjes, gefrituurde hapjes, loempia’s en bamischijven.

Boter en margarine

Verzadigd vet in boter en margarine is niet goed, want het verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed, de druk en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Hoe minder verzadigd vet er in je voeding zit, hoe beter.

Het is daarom van belang om magere producten te nemen of producten waar onverzadigd vet inzit. Kies alvast ook voor kleinere hoeveelheden vet. En waarom niet eens koken met olijfolie als alternatief?

Schrap gedroogd en gezouten vlees van het menu

Gedroogde of gezouten vleesproducten zoals rookworst worden bewerkt met zout om ze langer te kunnen bewaren. Beperk je inname ervan of schrap ze volledig van je boodschappenlijst.

Saladedressings en sauzen

Kant-en-klare dressings en sauzen uit de supermarkt, zoals mayonaise en ketchup, bevatten schokkend veel zout. Maak zelf gezonde dressings op basis van yoghurt gecombineerd met verse kruiden en breng hiermee je de druk omlaag. Je kunt yoghurt ook vervangen door olijfolie of andere plantaardige oliën.

Zwarte thee

Zwarte Thee

De hoeveelheid cafeïne is het belangrijkste verschil tussen groene en zwarte thee. Zwarte thee bevat veel meer cafeïne en daarom is het aangeraden om zwarte thee te vermijden als je bloeddruk te hoog is. Cafeïne stimuleert namelijk de productie van cortisol en adrenaline, die de bloeddruk nog meer de hoogte in zullen jagen.

Anijszaad

Mensen met hypertensie worden ook aangeraden het gebruik van anijszaad te vermijden, omdat het een enorm snelle stijging van de waarden kan veroorzaken en zelfs in extreme gevallen tot een hartinfarct kan leiden.

Andere gewoontes die je beter vermijdt

  • Het drinken van alcohol: Te veel alcohol doet de bloeddruk stijgen. Hoewel een aantal onderzoeken suggereren dat een glas rode wijn per dag een positieve invloed kan hebben op hart- en bloedvaten, is overmatig alcohol consumptie over het algemeen slecht voor je bloeddruk.
  • Een zittende levensstijl kan heel wat problemen veroorzaken, zoals zwaarlijvigheid en te hoge cholesterolwaarden in het bloed en de waarden doen stijgen. Voldoende beweging kan het echter verlagen.
    Onthoud echter dat je zelf het initiatief kan nemen om deze waarden te doen dalen. Je kunt dit doen door gezond te eten, voldoende beweging te krijgen, stress in je leven te verminderen en regelmatig je gezondheid door een arts te laten controleren.
  • Gebruik bij voorkeur geen cafeïne: Onderzoek is nog steeds gaande om uit te wijzen welke hoeveelheid cafeïne nu precies schadelijk is voor de bloeddruk. Cijfers hebben aangetoond dat het gebruik van cafeïne de bloeddruk voor een korte periode snel kan verhogen. Onderzoekers zijn er echter nog niet helemaal uit wat nu precies de gevolgen zijn op lange termijn. Daarom houdt men toch beter het advies aan zo weinig mogelijk of helemaal geen cafeïne te gebruiken bij hoge bloeddruk. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.