Voedingsmiddelen die je bloeddruk verhogen

Hoewel sommige voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je bloeddruk omhoogschiet, kan het eten van voldoende groente en fruit juist erg behulpzaam zijn om je bloeddruk onder controle te houden.
Voedingsmiddelen die je bloeddruk verhogen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb je weleens gehoord van voedingsmiddelen die je bloeddruk verhogen?

De bloeddruk is de kracht waarmee je bloed door je lichaam gepompt wordt. Je bloeddruk verandert continu. Soms kun je hoge waarden zien, ook wel bekend als hypertensie, en lage waarden, ook wel hypotensie.

  • Als de bovendruk hoger is dan 140 en de onderdruk hoger dan 90, dan spreekt men van hypertensie.
  • Als de bovendruk lager is dan 100 en de onderdruk lager dan 60, dan is er sprake van hypotensie.

Mensen die last hebben van hypertensie, moeten hiervoor meestal medicijnen innemen, terwijl dit bij mensen die last hebben van hypotensie, doorgaans niet het geval is. Beide uitersten zijn schadelijk voor het hart en het juiste dieet is onmisbaar om je bloeddruk weer normaal te krijgen.

Als je bloeddruk aan de hoge kant is of je juist op zoek bent naar manieren om je bloeddruk op natuurlijke wijze te verhogen, delen wij in dit artikel acht voedingsmiddelen die je bloeddruk verhogen, zodat je er gebruik van kunt maken of ze in het vervolg juist kunt vermijden.

Voedingsmiddelen die je bloeddruk verhogen

1. Zout

Zout is een van de voedingsmiddelen die je bloeddruk verhogen

Sommige voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je bloeddruk stijgt, en zout is hiervan een van de voornaamste.

Als je last hebt van hypertensie, dan raden wij aan om vanaf nu minder zout te gaan eten. Als je daarentegen last hebt van hypotensie, dan zou het misschien goed zijn om juist iets meer zout te gaan eten, maar je hoeft natuurlijk ook weer niet te overdrijven.

Vleeswaren zijn een geweldige bron van zout op momenten dat je bloeddruk plotseling daalt.

2. Noten

Noten, zoals walnoten, amandelen en hazelnoten, zijn een geweldige bron van vitamine B, en dit is een essentiële voedingsstof om je bloeddruk in balans te houden. Wanneer je niet voldoende dingen eet die vitamine B bevatten, dan zorgt dit ervoor dat je veel vaker last krijgt van plotselinge dalingen in je bloeddruk.

Vitamine B zit ook veel in eieren, granen en zuivelproducten.

3. Vleeswaren

Vleeswaren zijn voedingsmiddelen die je bloeddruk verhogen

Vleeswaren en worstjes als hotdogs en ham staan vooral bekend om de grote hoeveelheid zout die ze bevatten, waardoor dit soort voedsel zeer handig kan zijn voor mensen die last hebben van hypotensie.

Als je echter last hebt van hypertensie, dan zou het juist verstandig zijn om dit soort voedsel zo veel mogelijk te vermijden en zodoende plotselinge stijgingen in je bloeddruk te voorkomen.

Onthoud dat het hoe dan ook niet de bedoeling is om er te veel van te eten. Deze producten bevatten namelijk niet alleen veel zout, maar ook veel vet.

4. Je bloeddruk verhogen met koffie of thee

Cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee en zelfs frisdrank, zorgen ervoor dat je hartslag stijgt, en als resultaat dus ook dat je bloeddruk omhooggaat.

Voor mensen die last hebben van hypotensie is het aangeraden om dagelijks één of twee kopjes koffie of thee te drinken om hun bloeddruk stabiel te houden. Mensen die last hebben van hypertensie zouden hun consumptie van dit soort dranken helaas echter moeten verminderen.

Het is echter ook in het geval van hypotensie niet de bedoeling dat je te veel van dit soort dranken consumeert, met name koffie, om tachycardie te voorkomen.

5. Chocola

Chocola is een van de voedingsmiddelen die je bloeddruk verhogen

Vanwege het theobromine dat chocola bevat, is dit een geweldig middel om je hartslag te doen stijgen.

Het beste is om ’s ochtends vroeg één of twee blokjes pure chocola te eten die 70% of meer cacao bevatten. Pure chocola bevat namelijk minder vet dan melkchocola en is zeer goed voor je. Wederom zouden mensen die last hebben van hypertensie er juist voor moeten zorgen dat ze minder vaak chocola eten.

6. Vlees

Ook vlees is een geschikte optie als je een ernstige aanval van hypotensie hebt gehad. Het is het beste om voor rood vlees te kiezen dat veel vet bevat.

Het is echter zeer belangrijk om niet te overdrijven, hoe hoog of laag je bloeddruk ook is, om nog ernstigere problemen, zoals een hoog cholesterol- of triglyceridengehalte, te kunnen voorkomen.

Mensen die last hebben van hypertensie, kunnen het beste mager vlees eten. Bovendien is het verstandig om sowieso maar één of twee keer per week vlees te eten.

7. Energiedranken of dranken die elektrolyten bevatten

Je bloeddruk verlagen met energiedranken

Je bloeddruk verhogen met deze drankjes kan heel goed. Vanwege het hoge gehalte kalium, magnesium en natrium dat ze bevatten, zijn dit soort drankjes ideaal voor mensen die last hebben van hypotensie maar juist verschrikkelijk voor mensen die last hebben van hypertensie.

8. Alcohol (wijn)

Met alcohol hebben we het met name over wijn. Aangetoond is dat het goed is voor je gezondheid om dagelijks een glas rode wijn te drinken.

Als je dus last hebt van hypotensie, dan is het beslist aan te raden om hier een gewoonte van te maken. Als je last hebt van hypertensie, dan is het echter verstandig om alcoholische dranken in het algemeen zo veel mogelijk te vermijden.

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ndanuko RN, Tapsell LC, Charlton KE, Neale EP, Batterham MJ. Dietary Patterns and Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2016;7(1):76–89. Published 2016 Jan 15. doi:10.3945/an.115.009753
  • Simonds, S. E., Pryor, J. T., Ravussin, E., Greenway, F. L., Dileone, R., Allen, A. M., … Cowley, M. A. (2014). Leptin mediates the increase in blood pressure associated with obesity. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2014.10.058
  • Ha SK. Dietary salt intake and hypertension. Electrolyte Blood Press. 2014;12(1):7–18. doi:10.5049/EBP.2014.12.1.7 https://doi.org/10.3109/19390210903535035
  • Wu PY, Yang SH, Wong TC, et al. Association of Processed Meat Intake with Hypertension Risk in Hemodialysis Patients: A Cross-Sectional Study. PLoS One. 2015;10(10):e0141917. Published 2015 Oct 30. doi:10.1371/journal.pone.0141917
  • Penn State. “Eating lean beef daily can help lower blood pressure, study suggests.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 July 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140717142049.htm>
  • Tzoulaki I, Brown IJ, Chan Q, et al. Relation of iron and red meat intake to blood pressure: cross sectional epidemiological study. BMJ. 2008;337:a258. Published 2008 Jul 15. doi:10.1136/bmj.a258
  • Saleem TS, Basha SD. Red wine: A drink to your heart. J Cardiovasc Dis Res. 2010;1(4):171–176. doi:10.4103/0975-3583.74259

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.