7 complicaties van hypertensie

Sommige mensen noemen het 'de stille moordenaar'. Hypertensie, of een hoge bloeddruk, is een gevaarlijke ziekte, die kan leiden tot veel levensbedreigende complicaties. Leer hier meer over in dit artikel.
7 complicaties van hypertensie

Laatste update: 05 november, 2018

In dit artikel willen we je meer leren over deze ‘stille moordenaar’. We zullen daarom 7 complicaties van hypertensie met je delen.

Hypertensie of hoge bloeddruk is een hart- en vaatziekte. De aandoening kan veroorzaakt worden door een vernauwing of een blokkade in je slagaderen.

Als het probleem aanhoudt, moet je hart veel harder werken om je bloed door je lichaam te pompen. Je hart stuwt het bloed door de nauwe aderen, waardoor de druk op de aderwanden dan ook toeneemt.

Sommige mensen noemen deze ziekte de ‘stille moordenaar’. Dat komt omdat er in de eerste fase meestal geen symptomen zijn en de meeste mensen ze ook negeren.

Dan wachten ze totdat de aandoening veel erger wordt. In eerste instantie brengt een hoge bloeddruk geen ernstige schade toe. Na een tijdje bedreigen de complicaties van hypertensie echter je hele lichaam. Hypertensie kan zelfs levensbedreigende situaties tot gevolg hebben.

Dit zijn 7 frequente complicaties van hypertensie

1. Hartaanval

Hartaanval

Een hartaanval komt voor wanneer een deel van de hartspier afsterft doordat de bloedtoevoer door de kransslagaderen wordt onderbroken.

Hartaanvallen zijn een van de meest verschrikkelijke ziekten die worden geassocieerd met een te hoge bloeddruk. Een hartaanval kan natuurlijk ook dodelijk zijn.

2. Beroerte

Een beroerte kan voorkomen wanneer de bloedtoevoer naar een van de bloedvaten in je hersenen wordt onderbroken. De aders kunnen vernauwd raken, of er kan een bloeding plaatsvinden.

Een hogere bloeddruk leidt namelijk tot een verhoogde wandspanning. Daarom lopen mensen met een hoge bloeddruk meer risico om hiermee te maken te krijgen.

3. Hartfalen

Hartklachten

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed te pompen. Dat kan gebeuren omdat je hart al harder moet werken om het bloed door de vernauwde bloedvaten te pompen. Soms lukt het je hart echter niet om aan de behoefte van je lichaam te voldoen.

De symptomen omvatten onder andere:

  • Problemen en moeilijkheden met ademen
  • Ernstige ontstekingen
  • Opgezette buik
  • Problemen met slapen
  • Urine-incontinentie
  • Flauw vallen en zwak voelen

4. Diabetes

Mensen met een hoge bloeddruk lopen meer risico om diabetes te ontwikkelen. Diabetes en een hoge bloeddruk zijn bovendien beide risicofactoren die de kans op andere hart- en vaatziekten vergroten.

Soms kan diabetes erger ervaren worden door mensen met hypertensie. Een hoge bloeddruk tast namelijk de organen aan waar een diabetespatiënt vaak al last aan heeft.

5. Aderverkalking

Aderverkalking

Bij aderverkalking is er sprake is van een constante, hoge bloeddruk. Er ontstaat een laagje plaque van vetten en suikers op de aderwanden, waardoor de doorgang steeds vernauwd blijft. Dit kan bloedproppen en gevaarlijke ziekten zoals coronaire hartziekte veroorzaken. 

6. Nierziekten

Je nieren zijn organen die aan beide kanten van je onderrug zitten. Hun functie is om afvalstoffen uit je bloed te filteren. Ook verwijderen ze overtollige vloeistoffen via de urine.

Een van de complicaties van hypertensie is dat je nierfunctie aangetast wordt. Zo krijgen je nieren niet de bloedtoevoer die ze nodig hebben om optimaal te kunnen werken. Na een tijdje kan dat nierschade tot gevolg hebben. Dat komt omdat deze organen niet de nodige zuurstof en voedingsstoffen ontvangen.

Ook kunnen de aderen die er omheen liggen gaan vernauwen. Dat vermindert hun vermogen om afvalstoffen te verwijderen en veroorzaakt onomkeerbare schade.

7. Oogziekte

Zere Ogen

De meesten hebben geen idee hoeveel schade een hoge bloeddruk toebrengt aan de gezondheid van hun ogen. Het lijkt wellicht alsof deze zaken niet aan elkaar gerelateerd zijn. Een verminderde doorbloeding in elk deel van het lichaam kan echter schade toebrengen aan de aderen van je netvlies.

Patiënten die gediagnosticeerd zijn met hypertensie ontwikkelen vaak langzaam oogziekten. Deze ziekten starten meestal met gebruikelijke symptomen, waaronder bijvoorbeeld ontstekingen en wazig zicht.

Houd hypertensie onder controle

Gelukkig bestaan er medicijnen om hypertensie onder controle te houden en de symptomen van de complicaties van hypertensie te bestrijden.

Bezoek regelmatig je huisarts en laat de juiste onderzoeken doen. Zo kan de arts namelijk abnormale verschijnselen in je bloeddruk vroegtijdig achterhalen.

Het is belangrijk om aandacht te schenken aan klachten, vooral wanneer ze zich beginnen op te stapelen en je overal aan je lichaam problemen ervaart. Let op je lichaam en zorg goed voor jezelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González Albarrán, O., & Ramírez, L. (2017). Management of diabetes in patients with hypertension. Hipertension y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/S1889-1837(18)30073-4
  • Albaladejo Blanco, C., Guiriguet Capdevila, C., Martín García, J. A., & Montellà Jordana, N. (2010). Eventos cardiovasculares y renales tras una crisis hipertensiva. Hipertension y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/j.hipert.2009.11.003
  • Mortensen, R. M. (2014). Hypertension. In Pathobiology of Human Disease: A Dynamic Encyclopedia of Disease Mechanisms. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386456-7.05503-9
  • Landsberg, L., Aronne, L. J., Beilin, L. J., Burke, V., Igel, L. I., Lloyd-Jones, D., & Sowers, J. (2013). Obesity-related hypertension: Pathogenesis, cardiovascular risk, and treatment-a position paper of the the obesity society and the American society of hypertension. Obesity. https://doi.org/10.1002/oby.20181
  • Ha, S. K. (2014). Dietary salt intake and hypertension. Electrolyte and Blood Pressure. https://doi.org/10.5049/EBP.2014.12.1.7
  • Worl Health Organization. (2013). A Global Brief on Hypertension. A Global Brief on Hypertension. https://doi.org/10.1136/bmj.1.4815.882-a
  • Amine, E. K., Baba, N. H., Belhadj, M., Deurenberg-Yap, M., Djazayery, A., Forrestre, T., … Yach, D. (2003). Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. World Health Organization – Technical Report Series. https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2011.08.002
  • Dr. Marcos Galán Morillo, Dra. Marisa Campos Moraes Amato & Dra. Sônia Pérez Cendon Filha. Efectos del tabaquismo sobre la presión arterial de 24 h – evaluación mediante monitoreo ambulatorio de presión arterial. Rev. Cubana. Med. v.43 n.5-6 Ciudad de la Habana sep.-dic. 2004.
    http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232004000500009

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.