5 onverwachte gevolgen van diabetes

Wist je dat diabetes je gehoor kan aantasten? Wanneer je opmerkt dat je gehoorproblemen krijgt, ga dan naar een specialist om een diagnose te krijgen.
5 onverwachte gevolgen van diabetes

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 07 november, 2022

Voorkomen is beter dan genezen, en dit geldt vooral als je niet goed weet wat de consequenties zijn. Er zijn veel onverwachte gevolgen van diabetes die je misschien niet wist. Daarom zetten we er hier een aantal op een rijtje.

Diabetes is een groot gezondheidsprobleem dat meer dan zes miljoen mensen van alle leeftijden teistert over de hele wereld.

Het is een chronisch, ingewikkeld metabolisch probleem dat wordt gekenmerkt door onjuist handelen van het lichaam als het aankomt op de verwerking van suiker, eiwitten en vetten in voedsel dat je eet. Een overschot aan glucose in het bloed brengt schade toe aan weefsels en organen van mensen met diabetes.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende campagnes geweest om bewustzijn te creëren voor de risico’s van diabetes en hoe deze problemen te voorkomen. Zowel de overheid als de medische instellingen werken samen, maar veel mensen komen voor onverwachte gevolgen van diabetes te staan.

Leer er meer over in dit artikel.

5 onverwachte gevolgen van diabetes

1. Mondproblemen

Mondproblemen door diabetes

Mensen met onbeheerste diabetes hebben een groter risico om orale gezondheidsproblemen te ontwikkelen dan degene met normale glucoseniveau’s, waaronder tandvleesproblemen.

Als je diabetes, pre-diabetes, of metaboolsyndroom hebt, dan moet je extra aandacht besteden aan je orale hygiëne en regelmatig de tandarts bezoeken. 

Het is niet ongewoon voor mensen om hun eerste onverwachte probleem te ontdekken in hun mond. Misschien merk je plotseling gaatjes of tandvleesproblemen op, of misschien vertelt je tandarts dit.

De meest voorkomende problemen zijn:

 • Parodontitis: Deze zieke kan de botten aantasten die je tanden vasthouden. Het is belangrijk om de behandeling die je tandarts heeft voorgeschreven te volgen om te voorkomen dat je tanden verliest.
 • Gaatjes: Naast dat het er slecht uitziet, kunnen ze je ook problemen geven zoals gevoeligheid voor koude of hete voedingsmiddelen. Houd dus je glucoselevels onder controle en wees er zeker van dat je je tanden grondig ontdoet van eten en suikerresten.
 • Problemen met je gehemelte.
 • Slechte of fruitig ruikende adem: Soms is een slechte adem het eerste teken dat zichtbaar is bij mensen met diabetes. Wanneer je achter dit probleem komt, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een medische check krijgt om je bloedsuikerwaarden te controleren.

Zie ook dit artikel:
Mythes over diabetes die je moet vergeten

2. Gehoorverlies

Een hoger aantal gevallen van gehoorverlies wordt opgemerkt bij mensen met diabetes in vergelijking met mensen met normale bloedsuikerwaarden. Dit kan worden ontdekt door verschillende tests die het gehoor testen door middel van lage, gemiddelde en hoge frequenties in beide oren.

Degenen die lijden aan dit tweede onverwachte gevolg van diabetes, hebben misschien ook deze symptomen opgemerkt:

Slechte bloedsuikerwaarden kunnen namelijk resulteren in sclerose van de interne auditieve slagader, slijtage van de spiraalganglion en de demyelinisatie van de achtste craniale zenuw.

Wanneer je ouder bent dan 40 jaar, stijgt het risico.

Let op: als je opmerkt dat je de laatste tijd minder goed hoort of dat mensen harder tegen je moeten praten om ze goed te kunnen verstaan, is het belangrijk om je huisarts te bezoeken.

3. Huidinfecties

Huidinfecties zijn ook een gevolg van diabetes. De voorkomende problemen kunnen worden verdeeld in vier groepen:

 • Letsel
 • Huidinfecties
 • Slechte bijwerking van medicatie
 • Diabetische voet

Mensen met diabetes zijn vooral vatbaar voor een droge huid als de glucosewaarden erg verhoogd zijn. Je lichaam probeert namelijk de suiker uit te scheiden door de urine.

Wanneer je glucosewaarden niet omlaag gaan naar de normale waarden, moet je vaker urineren en zal je lichaam meer vocht kwijt raken. Als je dit niet aanvult door water te drinken, dan raak je gedehydrateerd.

In ernstige gevallen kun je jeuk of rood uitziende letsels ontwikkelen. Onthoud dat acht glazen water het aanbevolen minimum is.

Je kan een vochtinbrengende crème aanbrengen op een droge huid, maar als je lichaam dorst heeft, zal de crème slechts een paar minuten tot maximaal een paar uren werken.

4. Obstructieve slaapapneu

Slaapapneu door diabetes

Een ander onverwacht gevolg van diabetes is obstructieve slaapapneu (OSA). Dit is een veel voorkomend ademhalingsprobleem dat vaak wordt gemist. Het ontstaat wanneer de luchtwegen af en toe en herhaaldelijk inklappen tijdens het slapen.

2% van de vrouwen en 4% van de mannen heeft OSA. Twee factoren die hier aan bijdragen zijn, obesitas en diabetes. 

Wanneer je opmerkt dat je ademhalingsproblemen hebt terwijl je slaapt, moet je gaat sporten en beter gaan eten om wat gewicht kwijt te raken. De beste manier van bewegen is een uur lang wandelen, in combinatie met een dieet dat rijk is aan groenten.

5. Seksuele disfunctie

Diabetes kan er ook voor zorgen dat seksuele relaties voor zowel mannen als vrouwen problemen kunnen opleveren.

Mannen met diabetes hebben drie keer zoveel kans om letsel in hun zenuwen en slagaders te krijgen, waardoor de bloedtoevoer die noodzakelijk is om een erectie te krijgen, onderbroken raakt.

Daarnaast hebben sommige diabetesmedicijnen bijwerkingen die kunnen bijdragen aan seksuele disfunctie.

Vrouwen kunnen eveneens lijden aan:

 • Hyperglycemie
 • Letsels in het genitale gebied die niet gerelateerd zijn aan SOA’s
 • Depressies
 • Infecties in het genitale gebied

We raden je aan om dit ook te lezen:
De klachten en complicaties van diabetes

Tips om diabetes onder controle te houden

Dieet voor diabetes

Veel mensen denken dat het hebben van deze ziekte betekent dat deze en andere gevolgen bij diabetes horen, maar de waarheid is dat het allemaal afhangt van de maatregelen die jij treft.

Een gezond dieet en goede levensstijl kunnen ervoor zorgen dat je een lang, praktisch normaal leven hebt zonder deze onverwachte gevolgen van diabetes. Wanneer je bent gediagnosticeerd met diabetes, nodigen we je dan ook uit om betere eetgewoonten en een gezondere levensstijl toe te passen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Al-Maskari, A. Y., Al-Maskari, M. Y., & Al-Sudairy, S. (2011). Oral manifestations and complications of diabetes mellitus: A review. Sultan Qaboos University Medical Journal.
 • Panchu, P. (2009). Auditory acuity in type 2 diabetes mellitus. International Journal of Diabetes in Developing Countries. https://doi.org/10.4103/0973-3930.45270
 • De Macedo, G. M. C., Nunes, S., & Barreto, T. (2016). Skin disorders in diabetes mellitus: An epidemiology and physiopathology review. Diabetology and Metabolic Syndrome. https://doi.org/10.1186/s13098-016-0176-y
 • Tamás, V., & Kempler, P. (2014). Sexual dysfunction in diabetes. In Handbook of Clinical Neurology. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-53480-4.00017-5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.