Hoeveel water drinken per dag is verstandig

Als je het moeilijk vindt voldoende water te drinken, voeg dan smaak aan je water toe door middel van fruit om het aantrekkelijker te maken of drink thee. Voeg alleen geen suiker toe.
Hoeveel water drinken per dag is verstandig

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 25 september, 2022

Hoeveel water drinken verschilt van persoon tot persoon. Maar over het algemeen heeft een volwassene ongeveer twee liter water per dag nodig om gehydrateerd te blijven. Tijdens de stofwisseling gaat namelijk vocht verloren.

Je lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water en om ervoor te zorgen dat alles goed blijft werken, moet je dit percentage in balans houden.

Het is waar dat water drinken je kan helpen bij het afvallen. Bovendien heb je hydratatie nodig om in leven te blijven. Sommige mensen maken hierdoor echter de fout meer water te drinken dan nodig is. Terwijl ze zonder het te weten hiermee juist hun gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Daarom willen we je graag van de nodige informatie voorzien, zodat je kunt leren de juiste hoeveelheid water te drinken aan de hand van je lichaamsgewicht.

Hoeveel water aan de hand van je lichaamsgewicht

Veel mensen staan er niet bij stil. Maar het lichaamsgewicht van iedere persoon is van belang voor de hoeveelheid water die hun lichaam dagelijks nodig heeft. Zo heeft een dunne persoon vaak minder nodig dan een zwaardere persoon.

Omdat niet iedereen hetzelfde gewicht heeft, bestaat er een handige formule om uit te rekenen welke hoeveelheid water jouw lichaam nodig heeft.

Water Drinken

Om te berekenen hoeveel water je zou moeten drinken aan de hand van je lichaamsgewicht, deel je je lichaamsgewicht in kilo’s door 31,5. De uitkomst van de som staat gelijk aan hoeveel liter water je lichaam dagelijks nodig heeft.

Bijvoorbeeld: Deel het gewicht van een persoon die 54 kilo weegt door 31,5. Dit komt uit op 1,7 liter water per dag, wat gelijk staat aan ongeveer 6,5 glazen.

Onthoud deze formule: (lichaamsgewicht in kilo’s) / 31,5 = dagelijkse hoeveelheid water in liters.

Uitzonderingen

 • Als je een inspannende sport beoefent, is het aanbevolen per uur trainen één liter water extra te drinken.
 • Als je niet genoeg groente en fruit in je dieet opneemt, is het aanbevolen om minstens twee liter water water per dag te drinken.
 • Voldoende hydratatie is vooral nodig wanneer je lijdt aan een bepaalde ziekte of wanneer je een zwak afweersysteem hebt. Ook in deze gevallen is het verstandig om meer water te drinken dan normaal.

Tips om de juiste hoeveelheid water per dag te drinken

Nu je weet welke formule je moet toepassen om uit te rekenen wat de hoeveelheid water is die je per dag nodig hebt, kun je deze formule gebruiken om dagelijks de juiste hoeveelheid binnen te krijgen om gehydrateerd te blijven en af te vallen. Omdat veel mensen vergeten voldoende water te drinken of hier moeite mee hebben, zullen we nu een aantal tips met je delen die dit wat gemakkelijker maken.

 • Het is een goed idee om voorafgaand aan een maaltijd een glas water te drinken. Je zult jezelf er op deze manier makkelijker aan kunnen herinneren om water te drinken. Daarnaast bevordert het ook de stofwisseling.
 • Ook kun je proberen er een gewoonte van te maken om in de ochtend een glas water te drinken op lege maag en een glas voor het slapengaan. Daarnaast blijft het verstandig om ook gedurende de dag water te drinken om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen.
 • Als je niet van dit drinken houdt omdat het smaakloos is, dan is het handig om smaak toe te voegen, zodat je toch kunt profiteren van de voordelen die water te bieden heeft. Maar voeg geen suiker toe. Je kunt smaak toevoegen aan je water door middel van onder andere fruit, kruiden en thee.
 • Als je snel vergeet voldoende water te drinken gedurende de dag, probeer dan een schema te maken waarin je elke keer dat je water drinkt een notitie maakt.

Hoe weet je of je voldoende water hebt gedronken?

Glazen Water

De beste manier om erachter te komen of je goed gehydrateerd bent, is door te letten op je urine. Hierbij is het belangrijk op te merken hoe vaak je naar het toilet gaat en welke kleur de urine heeft. Als je urine bijvoorbeeld lichtgeel is, dan is dit een indicatie dat je lichaam goed gehydrateerd is.

Is je urine echter donkergeel en heeft het een sterke geur, dan geeft dit aan dat je meer water moet drinken.

Als je merkt dat je een droge huid of droge lippen hebt, vermoeid bent en moeite hebt je te concentreren op je dagelijkse bezigheden, is het eveneens verstandig om meer te drinken. Dit zijn namelijk duidelijke tekenen van dehydratie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Edmonds, C. J., & Burford, D. (2009). Should children drink more water?. The effects of drinking water on cognition in children. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.02.010
 • Liska D, Mah E, Brisbois T, Barrios PL, Baker LB, Spriet LL. Narrative Review of Hydration and Selected Health Outcomes in the General Population. Nutrients. 2019 Jan 1;11(1):70. doi: 10.3390/nu11010070. PMID: 30609670; PMCID: PMC6356561.
 • Meyer, F., Timmons, B. W., & Wilk, B. (2013). Water, Hydration and Sports Drink. In Nutrition and Enhanced Sports Performance: Muscle Building, Endurance, and Strength. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-396454-0.00038-2
 • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010 Aug;68(8):439-58. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x. PMID: 20646222; PMCID: PMC2908954.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.