8 geweldige voordelen van kokoswater

Kokoswater is zoet en perfect om een speciaal smaakje aan je thee of smoothies toe te voegen.
8 geweldige voordelen van kokoswater

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb je ooit gehoord over de voordelen van kokoswater? Voordat we beginnen met ons artikel, moet je weten dat het algemeen bekend staat als een geweldig drankje voor professionele atleten. Zijn reputatie komt voort uit alle voordelen die het te bieden heeft en die we dus hieronder zullen toelichten.

Wat is kokoswater?

Kokoswater is een heldere vloeistof dat kokosnoten van nature bevatten. Het bestaat voor 94% uit water en bevat ook veel mineralen, vitamines en voedingsstoffen.

De voordelen van kokoswater

1. Het is een geweldige bron van voedingsstoffen

Vrouw drinkt uit kokosnoot
Het eerste voordeel op onze lijst van voordelen van deze drank is dat het een goede, gemakkelijke en effectieve manier is om vitamines en mineralen binnen te krijgen. Eén glas kokoswater (250 ml) bevat ongeveer:
 • 9 gram koolhydraten
 • 3 gram vezels
 • 2 gram eiwit
 • 46 calorieën
 • Vitamine C
 • Magnesium
 • Kalium
 • Natrium
 • Calcium

2. Het helpt je om je gewicht stabiel te houden

Een ander voordeel van kokoswater is dat het zoet is, maar niet al te veel calorieën bevat. Het is dus de perfecte vervanger voor dranken, commerciële sappen en andere dranken in flessen.

Bovendien helpt het hoge gehalte aan antioxidanten je er jong uit te blijven zien. Het water bevat echter ook veel suiker en natrium, daarom mag je het niet te veel drinken.

 • Je zou moeten proberen om elke dag een glas (250 ml) kokoswater te drinken.
 • Als je optimaal van de zoete smaak wilt profiteren, meng het dan met een liter water.

3. Het heeft antioxidante eigenschappen

Glas kokoswater met een rietje
Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die onder andere in de cellen ontstaan tijdens verbranding. Wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn, dan bevindt het lichaam zich in een staat van oxidatieve stress.

Oxidatieve stress kan cellen beschadigen en het risico op ziek worden vergroten. Gelukkig is het volgende voordeel van kokoswater dat het antioxidanten bevat die deze vrije radicalen bestrijden.

4. Het hydrateert je lichaam

Eén van de vele voordelen van kokoswater is het hoge elektrolytengehalte. Het lichaam heeft deze mineralen onder meer nodig om de vloeistoffen in evenwicht te houden. Ze zijn geweldig om het lichaam te hydrateren na zware trainingssessies. De elektrolyten die het bevat zijn onder andere:

5. Het helpt om de bloeddruk te verlagen

Vrouw meet bloeddruk
Het kaliumgehalte van kokoswater helpt om de bloeddruk te verlagen. Slechts 1 glas kokoswater kan je namelijk 600 mg kalium leveren.
 • Houd er echter rekening mee dat je naast het drinken van kokoswater voldoende moet bewegen en een gezond dieet moet volgen.

6. Het helpt de glucosespiegels stabiel te houden

Heb je diabetes? Als dat zo is, dan zul je blij zijn om te weten dat een ander voordeel van kokoswater is dat het je zou kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel te regelen. Als een grote bron van magnesium maakt het het lichaam gevoeliger voor insuline.

 • Een goede manier om glucose pieken te voorkomen, is door kokoswater te gebruiken als basis voor groene smoothies.
 • Gebruik voor de smoothies twee gedeelten groenten en laat fruit weg.

7. Het helpt hoofdpijn en katers voorkomen

kokosdrank en kokosnoten

Als je alcohol drinkt, dan smeekt je lichaam om water en elektrolyten. De volgende dag kan die behoefte je vervolgens futloos en vermoeid maken en kan je hoofdpijn en misselijkheid geven. Een glas kokoswater kan je dan helpen om je sneller beter te voelen.

Als je hoofdpijn hebt die niet gerelateerd is aan alcohol, kan kokoswater nog steeds een grote hulp zijn. De elektrolyten kunnen het ongemak verminderen.

8. Het helpt nierstenen te voorkomen

Het drinken van veel vloeistoffen is belangrijk voor het voorkomen van nierstenen. Hoewel water een fantastische optie is, geniet niet iedereen ervan om het te drinken. Als dat bij jou het geval is, dan heb je geluk.

Nierstenen ontstaan wanneer te veel calcium, oxalaat en andere verbindingen in de nieren zich ophopen.

Kokoswater voorkomt dat die kristallen zich aan elkaar hechten. Het vermindert ook de hoeveelheid kristallen of resten die zich vormen door ze gemakkelijker door vloeistoffen te laten afvloeien.

Misschien ook interessant om te lezen:
Acht veel voorkomende symptomen van nierstenen

Kun je dezelfde voordelen krijgen met commercieel kokoswater?

Er zijn veel commerciële merken die zeer gezonde opties bieden. Controleer echter de verpakking. Op de ingrediëntenlijst moet een goed product namelijk alleen kokoswater en misschien mineraalwater bevatten.

Als er andere ingrediënten zoals conserveermiddelen of suiker op staan, zoek dan naar een andere optie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.