Acht veel voorkomende symptomen van nierstenen

Hoewel sommige symptomen van nierstenen verward kunnen worden met andere kwalen, als twee of meer ervan optreden moet je zo snel mogelijk je huisarts bezoeken.
Acht veel voorkomende symptomen van nierstenen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De nieren spelen een belangrijke rol in de ontgifting van het lichaam. Hoewel we het ons niet realiseren, werken ze dag en nacht om een belangrijk deel van het afval dat door het bloed gaat te filteren en te verwijderen. De symptomen van nierstenen zijn niet altijd duidelijk.

Als de nieren moeite hebben met het werken op hun optimale niveau, vormen de minerale zouten en andere chemische componenten kristallen. In de volksmond staan deze bekend als nierstenen.

Het is een aandoening die kan leiden tot

 • obstructies in de urinewegen
 • problemen om te plassen
 • ernstige pijn die de kwaliteit van leven kan aantasten.

Hoewel de grootte van de nierstenen van patiënt tot patiënt verschilt, is het belangrijk om ze te elimineren om infecties en grotere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Daarom willen we vandaag deze plek gebruiken om acht symptomen van nierstenen met jullie te delen om detectie makkelijker te maken, zodat je zo snel mogelijk behandeld kunt worden. Ontdek wat ze zijn!

Acht symptomen van nierstenen

1. Frequent en pijnlijk plassen

Pijn bij het plassen

Veranderingen in plasgewoonten moeten altijd worden beschouwd als een waarschuwingssignaal voor problemen met de urinewegen.

 • Als je voortdurend het gevoel hebt dat je moet plassen, terwijl je ook pijn hebt in de onderbuik, kan dat erop wijzen dat je nierstenen hebt.
 • Over het algemeen neemt de hoeveelheid urine af, maar je voelt voortdurend krampen in de blaas.
 • De pijn is meestal hevig wanneer de nierstenen van de blaas naar de plasbuis bewegen.

2. Rugpijn

Hoewel het gebruikelijk is om dit symptoom te verwarren met een spierprobleem, is het belangrijk om te weten dat het ook kan worden veroorzaakt door de aanwezigheid van nierstenen.

 • Acute pijn, vooral aan één kant van de rug, komt vaak voor bij mensen die last hebben van deze kristallen.
 • Dit kan zich krachtig manifesteren, maar ze kunnen ook van de onderbuik naar de rug trekken.
 • Soms veroorzaakt het golven van kloppende pijn en gevoeligheid.

3. Misselijkheid en braken

Misselijkheid en braken

We weten dat misselijkheid en braken de kop opsteken als we last hebben van spijsverteringsproblemen.

Wanneer ze echter frequent zijn en vergezeld gaan van de voorgaande symptomen, is het het beste om zo snel mogelijk je huisarts te bezoeken.

 • Deze symptomen van nierstenen ontstaan meestal wanneer de nierstenen groter zijn geworden, waardoor verstoppingen in de urinewegen zijn ontstaan.
 • Ze ontstaan doordat de nieren moeilijkheden hebben om het afval uit het lichaam te elimineren.

4. Bloed in de urine

Let op! Dit symptoom moet worden bekeken door een arts zodra je het opmerkt.

 • Bloed bij de urine is een waarschuwing voor problemen met het functioneren van de nieren of ernstige infecties.
 • In het geval van nierstenen kleurt de urine roze, rood of bruin.
 • Een verstopping van de plasbuis komt vaak voor wanneer de nierstenen pas ontstaan.

5. Sterk ruikende urine

Urine

Slecht functionerende nieren, door nierstenen of een andere oorzaak, veroorzaken een sterke geur van de urine. Het kan worden opgemerkt zodra je gaat plassen.

 • De sterke geur ontstaat door gifstoffen die in het systeem worden vastgehouden. Deze worden door de blokkade niet optimaal geëlimineerd.
 • Deze situatie kan ook de groei van bacteriën veroorzaken die infecties kunnen veroorzaken.

6. Niet kunnen gaan zitten

Patiënten die hun nierstenen niet onder controle hebben, kunnen tijdens het zitten een ongemakkelijk gevoel van druk voelen.

 • De groei van de kristallen blokkeert de urinewegen. Normaal veroorzaakt dit spanning en pijn in de buik en lendenen.
 • De klachten nemen af als je staat. Je moet echter onmiddellijk een arts raadplegen, omdat dit aantoont dat de aandoening ernstiger wordt.

7. Koorts en koude rillingen

Koorts en koude rillingen

Wanneer de nierstenen niet op tijd worden behandeld, zorgen ze er geleidelijk voor dat de activiteiten van de nier afnemen. Dan wordt de waarschijnlijkheid groter dat de infectie zich verspreidt.

 • Als je koorts of koude rillingen krijgt, zelfs al is het maar tijdelijk, wijst dit erop dat de ziektekiemen zich door het lichaam verspreiden.
 • De temperatuurstijging begint langzaam. Het wordt echter duidelijk dat de toestand verslechtert.

8. Ontstekingen

De ophoping van minerale zouten en gifstoffen in de nieren produceren een ontstekingsreactie in het systeem, zelfs als de nierstenen klein zijn.

 • Het is normaal voor de getroffen persoon om milde ontsteking op te merken aan beide zijden van het lichaam, precies waar de nieren zich bevinden.
 • Als het probleem verergert, zal deze zwelling zich verspreiden naar de buik en liezen.

Maak je je zorgen of je lijdt aan dit probleem? Als je je met een aantal van de bovengenoemde symptomen identificeert, raadpleeg dan zo snel mogelijk je arts. Zorg ervoor dat je een goede behandeling krijgt voor deze aandoening. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Esquena S., Millán Rodríguez F., Sánchez-Martín F.M., Rousaud Barón F., Marchant F., Villavicencio Mavrich H.. Cólico renal: Revisión de la literatura y evidencia científica. Actas Urol Esp  [Internet]. 2006  Mar [citado  2018  Oct  24] ;  30( 3 ): 268-280. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0210-48062006000300004&lng=es.
 • Monrroy Vega Danitza Arminda, Mullisaca Vito Rossy. Cálculos Renales o Nefrolitiasis. Rev. Act. Clin. Med  [revista en la Internet]. [citado  2018  Oct  24]. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2304-37682011000800005&lng=es.
 • Peña Rodríguez José Carlos. Avances y retos en la fisiopatología y tratamiento de la nefrolitiasis. Acta méd. Grupo Ángeles  [revista en la Internet]. 2016  Sep [citado  2018  Oct  24] ;  14( 3 ): 155-161. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1870-72032016000300155&lng=es.
 • Wells, Keith A. Nephrolithiasis with unusual initial symptoms. Journal of Manipulative & Physiological Therapeutics , Volume 23 , Issue 3 , 196 – 201

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.