Acht redenen waarom je stinkende urine kunt hebben

Stinkende urine is meestal het gevolg van je dieet of uitdroging. Als de onaangename geur echter zeer lange tijd aanhoudt, dan is het verstandig om even een specialist te raadplegen om te kijken of er geen sprake is van mogelijke ernstigere problemen.
Acht redenen waarom je stinkende urine kunt hebben

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 september, 2022

Merk je de laatste tijd dat je urine eigenlijk elke keer een onaangename geur heeft? Wil je weten wat mogelijk de redenen zijn waarom je last hebt van stinkende urine?

Zo ja, blijf dan doorlezen. In dit artikel delen we namelijk de meest voorkomende oorzaken van stinkende urine.

Urine heeft sowieso een zeer kenmerkende geur. Dit heeft het te danken aan het ureum in je lichaam. Afhankelijk van de concentratie ureum in je lichaam, zal je urine een sterkere of minder sterke geur hebben.

Normaal gesproken zou de geur van je urine niet erg sterk of onaangenaam moeten zijn. Wanneer je dan merkt dat dit wel het geval is, dan is dit een aanwijzing dat er iets gaande is in je lichaam.

Deze verandering in geur kan simpelweg het gevolg zijn van een verandering in je dieet, maar het kan ook het gevolg zijn van een ernstiger gezondheidsprobleem.

1. Uitdroging als oorzaak van stinkende urine

Genoeg water drinken is belangrijk om stinkende urine te voorkomen

Er is iets waar je rekening mee moet houden wanneer je merkt dat je urine een sterkere geur heeft gekregen. Het kan namelijk zijn dat je de afgelopen paar dagen iets te weinig water hebt gedronken. 

Onthoud dat het noodzakelijk is om ongeveer acht glazen water per dag te drinken. Als dit niet het geval is geweest, dan is het zeer goed mogelijk dat dit de oorzaak is van je probleem.

Als je niet echt hebt bijgehouden hoeveel je de afgelopen paar dagen hebt gedronken, dan is er nog een teken waar je op moet letten om erachter te komen of uitdroging de reden is waarom je urine een onaangename geur heeft.

In dit geval zou je urine namelijk ook donkerder moeten zijn (donkergeel, oranje) en zou de geur moeten lijken op de geur van ammoniak.

Over het algemeen is het voldoende om meer water te drinken om dit probleem op te lossen.

Indien de kleur van je urine gepaard gaat met verwarring, zwakheid of extreme vermoeidheid, dan kan het zijn dat je last hebt van ernstige uitdroging. In dit geval is het belangrijk om onmiddellijk een dokter te raadplegen.

2. Urineweginfecties

Nog een reden waarom je urine een onaangename geur zou kunnen hebben gekregen, is een urineweginfectie. De meest voorkomende symptomen van dit probleem zijn:

 • Vaak en sterk de drang om naar het toilet te gaan.
 • Brandend gevoel tijdens het plassen.
 • Buikpijn

De meest voorkomende oorzaak van dit soort infecties is de bacterie E. Coli. Het is dan ook belangrijk om een afspraak te maken bij de dokter om de behandeling te krijgen die je nodig hebt.

3. Diabetes

Diabetes als oorzaak van stinkende urine

Heeft je urine een zoete geur? Als dit het geval is, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen. Dit is namelijk een van de meest voorkomende symptomen van diabetes.

 • Indien je al gediagnosticeerd bent met diabetes en insulinepillen slikt, zorg er dan voor dat je hier erg nauwkeurig in bent. Als je namelijk al pillen slikt en je urine toch nog een onaangename, zoete geur heeft, dan betekent dit dat je iets verkeerd doet.
 • Gebruik je insuline-injecties en kost het je iets meer tijd om dit te doen, raadpleeg hiervoor dan je dokter. Vraag of de geur een bijwerking kan zijn en niet het gevolg hoeft te zijn van een hoge bloedsuikerspiegel.

4. Leverproblemen

Nog een reden waarom je urine een onaangename geur zou kunnen hebben, zijn leverproblemen.

In dit geval zal de onaangename geur gepaard gaan met de volgende symptomen:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Buikpijn
 • Gele ogen
 • Zwakheid
 • Gewichtsverlies

5. Te veel en te vaak bepaalde voedingsmiddelen eten

Voedingsmiddelen die een stinkende urine veroorzaken

Een van de voornaamste redenen waarom je stinkende urine kunt hebben, is je dieet.

Als je hebt gemerkt dat je urine altijd een onaangename geur heeft nadat je bijvoorbeeld groene groenten hebt gegeten als asperges, dan hoef je je geen zorgen te maken. In dit geval zal je probleem namelijk snel weer overgaan.

Enkele andere voedingsmiddelen die dit probleem kunnen veroorzaken zijn:

 • Uien
 • Knoflook
 • Spruitjes
 • Kerrie
 • Zalm
 • Alcohol
 • Koffie

Heb je nog steeds last van stinkende urine, zelfs nadat je deze voedingsmiddelen bewust een tijdje hebt vermeden, dan kan het zijn dat je te veel zout aan je eten toevoegt. 

Een zoutrijk dieet kan er namelijk voor zorgen dat je urine te sterk geconcentreerd wordt, waardoor het een sterkere geur kan krijgen dan normaal.

Probeer in dit geval daarom minder zout te consumeren. Dit zal bovendien ook een positieve verandering zijn voor de gezondheid van je hart.

6. Vaginale zepen kunnen stinkende urine veroorzaken

Sommige vrouwen hebben er moeite mee om de eigenaardige eigenschappen van hun intieme delen te accepteren voor wat ze zijn. Als resultaat is het niet zo vreemd dat sommigen van hen ervoor kiezen om vaginale zepen te gebruiken.

Als jij tot deze groep behoort en merkt dat je urine voortdurend een onaangename geur heeft, let dan goed op. Het zou in dit geval het beste zijn om hier zo snel mogelijk mee te stoppen.

Vaginale zepen maken je vagina niet alleen schoon. Ze beschadigen ook de gezonde bacteriën in je genitale gebied. Het gevolg hiervan is dat die ‘onaangename’ geur die je probeert te bestrijden eigenlijk alleen maar erger wordt.

Als je al een paar maanden last hebt van een onaangename geur vanuit je vagina, dan zou het verstandig zijn om een dokter te raadplegen in plaats van een nieuwe zeep aan te schaffen.

Een dokter zou je namelijk kunnen vertellen of er sprake is van een echt probleem of dat de geur volkomen normaal is. Ook zal hij/zij je kunnen vertellen of er behandeling nodig is of niet.

7. Je bent aan het ovuleren

Stinkende urine door de ovulatie

Dezelfde hormonen die je lichaam helpen tijdens de zwangerschap (oestrogeen en progesteron) zijn ook de hormonen die je menstruatiecyclus reguleren. Deze hormonen hebben een milde invloed op de geur van je urine.

Daarom kan je ovulatie ervoor zorgen dat je urine een onaangename geur krijgt die soortgelijk is aan de geur van ammoniak.

8. Het innemen van bepaalde medicijnen, supplementen en vitamines

De laatste reden waarom je urine een onaangename geur kan hebben, is verbonden aan de bestanddelen in de medicijnen, supplementen of vitamines die je mogelijk inneemt. Het kan zijn dat deze pilletjes behulpzaam voor je zijn, maar tegelijkertijd kunnen ze ook de geur van je urine negatief beïnvloeden.

Er bestaan ook medicijnen die dit probleem kunnen veroorzaken vanwege het effect dat ze op de blaas hebben en het probleem dat ze behandelen.

Het zou verstandig zijn om even een dokter te raadplegen, zodat hij/zij je kan vertellen of de geur van je urine normaal is of niet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.