Wat je over de gezondheid van je vagina moet weten

Zoals je je kunt voorstellen is de gezondheid van je vagina niet hetzelfde als je 20 bent dan wanneer je 50 bent. Ontdek hoe het zou moeten zijn en waar je op jouw leeftijd op moet letten.
Wat je over de gezondheid van je vagina moet weten

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je ouder wordt, ondergaat je lichaam allerlei veranderingen. Dat geldt ook voor je vagina. Er zijn een aantal dingen die je over de gezondheid van je vagina moet weten, op iedere leeftijd.

Je vagina is een kanaal dat gemaakt is van zacht weefsel. Dit weefsel verandert als je door de verschillende fases van het leven gaat. Om een goede gezondheid van je vagina te behouden, is het belangrijk om te ontdekken wat er in ieder stadium gebeurt.

Dus als je weten wilt hoe de jaren je vagina beïnvloeden, lees dan verder.

De gezondheid van je vagina als twintiger

Dit is een van de beste stadia van je leven. Zowel voor jou als voor je vagina. Dit is grotendeels te danken aan je sekshormonen.

De oestrogeen-, progesteron- en testosteronproductie is optimaal. Oestrogeen is het hormoon dat ervoor zorgt dat je vagina altijd vochtig en elastisch is en een gezonde zuurgraad heeft.

Tegelijkertijd heb je waarschijnlijk een zeer actief seksleven. Dit komt doordat je als twintiger een grote behoefte aan seks hebt. Dit verhoogt je risico op urineweginfecties. Die worden veroorzaakt door bacteriën die zich van je vagina naar je urinewegen verplaatsen.

Om dit risico te verlagen, is het belangrijk om zo snel mogelijk na het vrijen te plassen. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën uit je urinebuis verdwijnt.

In dit stadium van je leven verzorgt je lichaam het schoonmaken van je vagina zelf. Het doet dit door de productie van witte of doorzichtige afscheiding die helpt om de bacteriën te verwijderen.

Het enige wat je dagelijks zelf hoeft te doen, is de buitenkant van je vagina met milde zeep en water te wassen, tenzij je last hebt van pijn bij het vrijen, jeuk, irritatie of vies ruikende afscheiding.

Als twintiger zou je één keer per jaar voor een check-up naar de gynaecoloog moeten gaan.

De gezondheid van je vagina als dertiger

Wat je moet weten over je vagina

In deze levensfase vinden er veranderingen plaats in de hormoonhuishouding van je lichaam. De kleine schaamlippen kleuren hierdoor donkerder.

Als je zwanger bent, kan de vaginale afscheiding toenemen. Het kan er melkachtig uitzien en licht ruiken. Dit is normaal zolang het niet groen of gelig is of vies ruikt.

Nadat je bevallen bent, kan je vagina iets van zijn elasticiteit hebben verloren. Dat komt door het trauma van de bevalling. Vlak na de bevalling is het waarschijnlijk iets meer uitgerekt dan normaal, maar na verloop van tijd zal je vagina de oorspronkelijke vorm weer krijgen.

Het is een goed idee om kegeloefeningen te doen. Deze oefeningen versterken je bekkengebied. Ze zorgen er ook voor dat de spieren van je vagina hun spierspanning terugkrijgen.

Als je orale anticonceptie slikt, kun je een toename van vaginale afscheiding zien. Het kan ook gebeuren dat je vagina droger wordt. Deze symptomen verdwijnen meestal na enige tijd weer, maar als ze aanhouden, kun je het beste bij de dokter langsgaan.

Je kunt dan vragen om anticonceptiemiddelen die de gezondheid van je vagina niet negatief beïnvloeden.

De gezondheid van je vagina als veertiger

Met dank aan de pre-menopauze, zal je vagina in deze leeftijdsfase een aantal duidelijke veranderingen doormaken.

Het oestrogeengehalte daalt, waardoor je vaginawanden dunner en droger zullen worden. Dit wordt vaginale atrofie genoemd.

Het kan diverse problemen veroorzaken, zoals:

  • branderig gevoel
  • roodheid
  • pijn tijdens het vrijen
  • vaginale afscheiding
  • vaginale jeuk
  • branderig gevoel bij het plassen
  • verkorten van het vaginakanaal
  • verhoogd risico op soa’s

Het regelmatig hebben van seks kan goed zijn voor de gezondheid van je vagina. Dit komt doordat het de bloeddoorstroming naar de vagina verhoogt. Daardoor blijft de vagina elastisch.

Als je te maken hebt met vaginale droogheid, kun je speciale producten gebruiken om dit probleem te bestrijden. Bijvoorbeeld een vochtinbrengende vaginale crème of oestrogeencrème. Als je de voorkeur geeft aan een meer natuurlijke behandeling, kun je een beetje olijfolie of kokosolie gebruiken om je vagina vochtig te houden.

De gezondheid van je vagina als vijftiger en daarna

Oudere vrouw

Op dit moment in je leven menstrueer je waarschijnlijk niet meer en zijn je oestrogeenspiegels laag. Je vulva kan gekrompen lijken te zijn en je kunt last hebben van vaginale atrofie.

De zuurgraad van je vagina kan ook veranderen en het risico op vaginale infecties kan omhoog gaan.

Daarnaast kunnen de lage oestrogeenspiegels je urinewegen aantasten. Je urinewegen kunnen ook te maken krijgen met atrofie. Dit kan leiden tot een overactieve blaas en incontinentie.

Je kunt hormonale therapieën overwegen om de symptomen te verminderen als je last hebt van deze zaken, maar dat is niet voor alle vrouwen een optie.

Een aantal andere remedies zijn:

  • Het doen van vaginale oefeningen.
  • Het gebruik van vaginale dilatatoren om de elasticiteit te verbeteren.
  • Het aanhouden van een gezond voedingspatroon.
  • Een gezond gewicht hebben en houden.
  • De cafeïne-inname verlagen.
  • Niet roken.
  • Bekkenbodemspieroefeningen doen.
  • Het gebruik van vaginale glijmiddel.
  • Het gebruik van vaginale hydraterende crèmes.

We raden ook aan om te lezen:
Simpele behandelingen voor vaginale infecties

Een ander punt van zorg is een vagina prolaps. Dit is een probleem waarbij het gehele of een deel van het vaginakanaal verzakt, richting de vaginale opening. Dit probleem kan de blaas, het rectum en de plasbuis beïnvloeden.

Om een prolaps te behandelen, worden bekkenbodemspieroefeningen aangeraden. Ook kunnen er vaginale ondersteuners gebruikt worden. De laatste optie is een operatie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cires Pujol Miriam. GUÍA PARA LA PRÁCTICA CLÍNICA DE LAS INFECCIONES
    VAGINALES. Rev Cubana Farm 2003;37(1):38-52 bvs.sld.cu/revistas/far/vol37_1_03/far06103.pdf
  • Pérez Prado C, Morales L. Patología de los órganos genitales externos y canal inguinal. En: Cruz M.
    Tratado de Pediatría. 1307-1319- 5ta ed. Barcelona: Espaxs, 1993;cap 93.
  • Lebherz TB Chapter 35 Infections and benign diseases of the Vagina, Cervix and Vulva. In: Essentials
    of Obstetrics and Gynecology. 3 ed. Philadelphia: WB Saunders Comp; 1998
  • Batteiger BE. International Congress of sexually transmitted infections: 2nd Joint meeting of the
    International Society fort Sexually transmitted diseases research (ISSTDR) and the international union
    against Sexually Transmitted Infections (IUSTI) June 24-27, 2001 Berlin, Germany.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.