Simpele behandelingen voor vaginale infecties

Naast het onderhouden van een goede persoonlijke hygiëne is het belangrijk om er ook voor te zorgen dat je voeding niet bijdraagt aan de groei van schimmels en bacteriën. Vermijd altijd geraffineerde suikers en meel.
Simpele behandelingen voor vaginale infecties
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 11 oktober, 2018

Veel vrouwen hebben last van frequente vaginale infecties en alle onaangenaamheden die hiermee samen gaan, waaronder jeuk, een branderig gevoel, irritatie, veranderingen bij het plassen en nog veel meer. 

Deze dingen beïnvloeden niet alleen je dagelijkse leven, maar ook je intieme relaties. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je vaginale infecties kunt oplossen door het volgen van onze richtlijnen. We geven je een aantal eenvoudige, natuurlijke middelen die je zelf thuis kunt maken.

Een snufje zuiveringszout tegen vaginale infecties

Wanneer we een infectie hebben, verandert de pH-waarde van de vagina. Daardoor is de zuurgraad hoger dan normaal.

Een goede manier om dit weer terug te brengen naar normaal is om een ​​snufje zuiveringszout direct aan te brengen op de schaamlippen. Dit zal helpen te voorkomen dat schadelijke bacteriën en schimmels zich verspreiden.

Het is ook goed om te weten dat je in het algemeen de onderste regionen niet hoeft te wassen met gewone zeep of gels. Deze kunnen namelijk ook de pH-waarde veranderen.

Kies daarom voor biologische, natuurlijke zepen die zijn gemaakt met glycerine of kokosolie. Of dus gewoon een beetje zuiveringszout dat je oplost in een beetje heet water.

Knoflookbehandeling

Knoflook is de beste remedie bij de bestrijding van schimmels en parasieten. Dit hebben we ook al in andere artikelen besproken. En terwijl je door het eten van knoflook je weerstand tegen ziektes verhoogt, is er een andere, directere manier om vaginale infecties te bestrijden.

Prik met een vork of een tandenstoker wat gaatjes in een teentje rauwe, gepelde knoflook om de voedingsstoffen vrij te laten. Plaats de knoflook daarna direct tegen de vagina.

Je kunt de knoflook in steriel gaas, dat ook olie absorbeert, wikkelen. Laat de punt van het gaas iets uitsteken voor een gemakkelijke verwijdering.

Deze behandeling kun je het beste ‘s avonds voor het naar bed gaan uitvoeren, gedurende drie nachten achter elkaar.

Knoflook tegen vaginale infecties

Vaginale spoelingen

Vaginale spoelingen worden uitgevoerd met behulp van een spuit gemaakt van silicone. Deze zijn vergelijkbaar met de spuiten die gebruikt worden voor intestinale klysma’s.

De vloeistof bevindt zich in het holle gedeelte. Het andere uiteinde wordt ingebracht in de vagina, zodat je de vloeistof binnenkrijgt door in het holle gedeelte te knijpen.

Houd de vloeistof binnen gedurende een paar minuten en laat het vervolgens uitstromen in het toilet.

Vaginale spoelingen moeten altijd warm of bij kamertemperatuur zijn als ze worden ingebracht.

Wat kun je in een spoeling gebruiken?

  • Tijm: Tijm is een medicinale plant die wordt gebruikt om alle soorten infecties te bestrijden. De antiseptische eigenschappen kunnen namelijk helpen een ​​deel van het lichaam te desinfecteren, zonder de pH-waarde te veranderen. Gebruik het in een vrij geconcentreerde infusie.
  • Yoghurt en zout water: Een combinatie van deze twee zorgt voor een uitstekende natuurlijke remedie. De yoghurt helpt het bevorderen van een gezonde vaginale flora, terwijl het zoute water de pH-waarde van het lichaam herstelt en mineralen toevoegt. Maak een mix met 50% yoghurt en 50% zout water en zorg ervoor dat het goed is gemengd.
  • Ongepasteuriseerde appelazijn: Azijn wordt al eeuwenlang gebruikt als een remedie voor vrouwen, dankzij de lage prijs en de makkelijke beschikbaarheid. Het helpt niet alleen bij het vechten tegen ziekteverwekkers, maar bevordert ook een gezonde vaginale flora. Kies toch altijd voor gefermenteerde, ongepasteuriseerde azijn, wat vandaag de dag niet zo gemakkelijk te vinden is. Meng twee eetlepels azijn in een liter water.
  • Supplementen voor bacteriële flora (Lactobacillus), die meestal oraal worden ingenomen. Je kunt de capsules echter ook legen in wat water en dat als een spoeling gebruiken. Dit is een veel directere tactiek.

Andere tips

Zoals altijd, als je een ​​gezondheidsprobleem wilt oplossen moet je het natuurlijk aanpakken vanuit verschillende invalshoeken. Zorg voor een goede voeding, vermijd slechte gewoonten en volg een duidelijke behandelingsregime – onder medisch toezicht als dat noodzakelijk is.

Bij vaginale infecties is het vooral belangrijk om geraffineerde suikers en meel uit je dieet te elimineren. Bovendien verschaft het nemen van teunisbloemolie en bernagie in capsulevorm extra omega 6,-vetzuren, wat een positief effect heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mashburn, J. (2012). Vaginal Infections Update. Journal of Midwifery and Women’s Health. https://doi.org/10.1111/j.1542-2011.2012.00246.x
  • Kumar N, Behera B, Sagiri SS, Pal K, Ray SS, Roy S. Bacterial vaginosis: Etiology and modalities of treatment-A brief note. J Pharm Bioallied Sci. 2011;3(4):496–503. doi:10.4103/0975-7406.90102
  • Genet, J. (1995). [Natural remedies for vaginal infections]. SIDAhora : Un Proyecto Del Departamento de Publicaciónes Del PWA Coalition, NY.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.