Je darmen genezen met medicinale planten

Het is belangrijk dat je je darmen schoon houdt en vrij van gifstoffen. We leggen je uit hoe je je darmen genezen kunt met medicinale planten.
Je darmen genezen met medicinale planten
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 12 oktober, 2018

Je darmen zijn een belangrijk onderdeel van je spijsverteringssysteem. Ze zijn verantwoordelijk voor zowel het opnemen van voedingsstoffen als het verwijderen van giftige stoffen. Het is dan ook belangrijk dat je zorgt voor hun gezondheid en dat je ze schoon en vrij van gifstoffen houdt. We leggen je uit hoe je je darmen genezen kunt met een paar geweldige medicinale planten.

Hoe weet je dat je darmen genezen moeten worden

  • Het is makkelijk te herkennen. Dit gebeurt veel bij iedereen: gassen, constipatie, diarree en zelfs de klassieke witte tong, die een vreemde smaak in de mond veroorzaakt als je een probleem hebt met je darmen.
  • Let ook goed op je stressniveaus. Zoals je weet, heeft je leefstijl invloed op de gezondheid van je darmen. Dit is namelijk de plek waar de zenuwen zich opstapelen tot ze allerlei soorten gezondheidseffecten veroorzaken.
  • We moeten ook opmerken dat je je darmen het best regelmatig kunt ontgiftenJe moet ze goed schoon houden om de concentratie gifstoffen in je lichaam te verlagen. Onthoud bijvoorbeeld dat de dunne darm voedsel naar je bloed moet brengen.
    • Als er dus veel gifstoffen opgestapeld zijn, zullen die natuurlijk worden overgedragen naar het bloed. Dat kan gevaarlijk zijn. De duidelijkste symptomen van dit fenomeen zijn bijvoorbeeld een droge of rimpelige huid, huidproblemen, pijn in de nieren of lever, vermoeidheid… Houd dit allemaal in de gaten.

Je darmen genezen met planten tegen buikgriep

Je darmen genezen met munt

Iedereen heeft dit een keer meegemaakt. Het gebeurt wanneer het darmslijm ontstoken raakt, door een infectie of verzameling gifstoffen. Je lichaam wordt plotseling aangevallen door pathogene micro-organismen die je spijsverteringssysteem aanvallen. Je krijgt last van diarree, overgeven en koorts.

Wat heb je nodig

De benodigde medicinale planten zijn verzachters, samentrekkers en ontstekingsremmers. We raden sterk aan om de eerste dagen geen vast voedsel te eten, omdat de infusies dienst doen als een essentiële behandeling.

1. Heemst

Heemst is een uitstekende verzachter en ontstekingsremmer. Je kunt het vinden in natuurwinkels. Voor een infusie heb je slechts een eetlepel van deze medicinale plant nodig per kop water. Je kunt per dag twee bekers drinken.

2. Munt en groene anijs

Het mengsel van munt en groene anijs wordt gebruikt om buikpijn te verminderen, je vochtgehalte op peil te houden, en darmontsteking beetje bij beetje te genezen. Neem een eetlepel van iedere plant en kook deze in een beker water. Laat dit een paar minuten staan, filter het en drink steeds een kleine hoeveelheid. Je kunt drie bekers per dag drinken.

3. Zwarte thee met citroen

Dit is één van de meest klassieke, geleidelijke behandelingen van buikgriep. Het hydrateert, bestrijdt diarree, vermindert ontsteking en verlicht pijn en een opgeblazen gevoel. Als eerste maak je zwarte thee. Voeg vervolgens een paar druppels citroen toe, zolang je zeker weet dat je er niet van zult overgeven.

Je darmen genezen met planten tegen colitis

Je darmen genezen van colitis

Colitis is een ontsteking van de dikke darm. Meestal ervaar je buikpijn of diarree. In de meest ernstige gevallen kan er zelfs bloed of pus bij betrokken zijn. Het kan ook het resultaat zijn van een aanval van pathogene microben of een bijwerking van een bepaald soort medicatie.

Wat heb je nodig

Hiervoor heb je medicinale planten nodig, die balancerend of beschermend werken voor je darmflora. Planten met diarreebestrijdende, samentrekkende en ontstekingsremmende eigenschappen zullen erg handig zijn bij het genezen van je darmen en dus tegen colitis.

1. Eucalyptusinfusie

Eucalyptus is een geweldige plant voor de behandeling van colitis. Het heeft het fantastische vermogen om de gifstoffen uit je darmen op te nemen. We raden daarom aan dat je per dag twee of drie bekers van deze infusie drinkt. Je kunt eucalyptus vinden in kruidenwinkels en voor de infusie heb je maar vier of vijf bladeren nodig. Je zult je fantastisch voelen.

2. Tijminfusie

Tijm is heel makkelijk te vinden. Het is ook een erg smakelijke infusie om te drinken en uiterst effectief. Het heeft goede eigenschappen voor de strijd tegen darmverval, dus de plant is uitstekend voor de behandeling van ontsteking en het bestrijden van gifstoffen en bacteriën. 

Drink iedere dag twee bekers, bij het ontbijt en voor het avondeten. Breng gewoon een theelepel aan de kook, laat het vijf minuten trekken en drink het beetje bij beetje.

Je darmen genezen met planten tegen darmkoliek

Je darmen genezen met kruideninfusies

Darmkoliek wordt veroorzaakt door een blokkering van de spijsvertering. Het veroorzaakt spasmen in de darmspieren en leidt soms tot ontstekingen en het welbekende prikkelbaredarmsyndroom. Dit is een erg vervelende en pijnlijke ziekte.

Wat heb je nodig

Hiervoor heb je planten nodig met een kramponderdrukkende werking, om de spieren van het spijsverteringskanaal te ontspannen en extreme bewegingen te voorkomen, die altijd leiden tot het ontstaan van een obstakel voor lichaamsafval. Dus wat zijn de beste infusies? Let op: er is een bijzonder en effectief middel:

1. Lijnzaad, melisse en kamille

De smaak is mild en heerlijk. Een infusie die méér dan effectief is voor het kalmeren van koliek, verbeteren van de spijsvertering en het onderdrukken van kramp en die ook pijnstillend en ontspannend werkt. Lijnzaad is, net zoals melisse en kamille, makkelijk te vinden.

Om het te maken, plaats je gewoon een zakje van iedere plant in een halve liter water om te koken. Laat dit vijf minuten staan en drink iedere vijf uur een beker. Het zal je kalmeren en genezen. Twijfel niet, want het is erg prettig en gezond. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.