Vijf mogelijke oorzaken van vaginale jeuk

Naast andere mogelijkheden kan jeuk aan en rond de vagina worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Schimmelinfecties ontstaan veelal door overmatige vochtigheid, na het scheren of als gevolg van irritatie.
Vijf mogelijke oorzaken van vaginale jeuk

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vaginale jeuk is een veelvoorkomend probleem en er bestaan een aantal factoren die eraan kunnen bijdragen.

Wat de oorzaak ook is, vaginale jeuk kan een zeer onaangename aandoening zijn die angst en zorgen kan opwekken, vooral wanneer de jeuk gepaard gaat met andere symptomen.

Het is belangrijk dat alle vrouwen goed letten op symptomen gerelateerd aan dit deel van hun lichaam, want deze symptomen zouden namelijk kunnen wijzen op een infectie of ziekte.

Voordat je echter in paniek raakt, kun je altijd het beste eerst je huisarts of gynaecoloog raadplegen, zodat hij of zij de juiste diagnose kan stellen en de juiste behandeling kan voorschrijven.

In de meeste gevallen worden deze symptomen veroorzaakt door een vrij mild probleem. Slechts in zeer zeldzame gevallen zijn de symptomen een aanwijzing zijn van iets ernstigs.

In dit artikel bespreken we vijf mogelijke oorzaken van vaginale jeuk. Ook delen we een paar natuurlijke manieren om dit probleem te behandelen. Heb je er weleens last van gehad?

Vijf mogelijke oorzaken van vaginale jeuk

1. Schimmelinfectie

Vaginale jeuk

De normale pH-waarde van de vagina is ongeveer 4,7. Vrij zuur dus. Gezonde bacteriën, bekend als lactobacillus, zorgen ervoor dat de pH-waarde in balans blijft, waardoor schimmels en andere micro-organismen niet in deze warme en vochtige omgeving kunnen leven.

Helaas zijn er maar al te veel factoren die de natuurlijke pH-waarde in het gebied rond de vagina kunnen verstoren. Daardoor kan er een infectie of een snelle toename van schimmels ontstaan.

Het gevolg hiervan is meestal een witte of gelige afscheiding die gepaard gaat met een opvallende geur en voortdurende jeuk.

Om de goede bacteriën in je vagina te herstellen kun je het beste regelmatig probiotica consumeren in de vorm van bijvoorbeeld yoghurt. Als de jeuk zeer heftig is, kun je proberen om de vagina te wassen met een beetje azijn opgelost in water.

2. Vulvitis

Deze benaming geldt voor een ontsteking van de vulva, een aandoening die zich voordoet wanneer je te agressieve zeep gebruikt wanneer je jezelf wast.

Nog een mogelijke oorzaak van vulvitis is het gebruik van gekleurd of geparfumeerd wc-papier dat dit gebied kan irriteren. In andere gevallen kan vulvitis ontstaan wanneer je vochtige kleding, zoals je sportkleding of je badpak, te lang aanhoudt.

Om deze negatieve gevolgen te vermijden, is het verstandig om je vagina te wassen met warm water en een milde zeep die zal helpen de natuurlijke pH-waarde in dit gebied in balans te houden. Vermijd deodoranten of poeders die speciaal voor dit gebied op de markt zijn gebracht.

3. Scheren

Intieme zone scheren

Scheren en andere manieren om ongewenste haartjes te verwijderen, kunnen bij de gevoelige huid rond de vagina een allergische reactie opwekken. Het is dus niet vreemd als je na het scheren last hebt van milde tot heftige jeuk.

Om dit probleem te voorkomen, kun je een zalf gebruiken om de irritatie te verzachten en is het het beste om je slechts één keer in de twee à drie weken te scheren.

4. Seksueel overdraagbare aandoeningen

Raak niet in paniek! In zeldzame gevallen wordt vaginale jeuk veroorzaakt door een SOA.

Deze aandoeningen vertonen in de meeste gevallen in het beginstadium geen symptomen en worden uiteindelijk meestal herkend aan symptomen als pijn of vreemde afscheiding in plaats van jeuk.

In sommige gevallen kan jeuk echter het eerste symptoom zijn van een SOA.

Als je last hebt van dit vervelende gevoel en de jeuk gepaard gaat met rode, jeukende bulten op het gebied rond de vagina, dan is de kans groot dat je last hebt van herpes.

Herpes is tegenwoordig een van de meest voorkomende SOA’s. Herpes leidt slechts in vrij zeldzame gevallen tot ernstige gevolgen, maar het is wel belangrijk dat je de aandoening behandelt, zodat deze niet chronisch wordt.

5. Huidaandoeningen

Psoriasis op de handen

Huidaandoeningen en stoornissen als psoriasis en eczeem kunnen ook jeuk in het schaamgebied veroorzaken.

Deze aandoeningen tasten vaak verschillende delen van de huid aan. Het is daarom belangrijk om te achterhalen of een van deze aandoeningen wellicht de oorzaak is van je jeuk. Zo ja, dan is het belangrijk dat je je huisarts raadpleegt, zodat hij of zij je kan helpen je probleem op een goede en effectieve manier te behandelen.

Wanneer iemand bijvoorbeeld last heeft van psoriasis op de vulva, dan kan een lichte uitwendig toegepaste corticosteroïde gecombineerd met een goede moisturizer al zeer behulpzaam zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Savas, J. A., & Pichardo, R. O. (2018, July 1). Female Genital Itch. Dermatologic Clinics. W.B. Saunders. https://doi.org/10.1016/j.det.2018.02.006
  • Lambert J. Pruritus in female patients. Biomed Res Int. 2014;2014:541867. doi:10.1155/2014/541867
  • Jeanmonod R, Jeanmonod D. Vaginal Candidiasis (Vulvovaginal Candidiasis) [Updated 2019 Feb 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459317/
  • Foster, D. C. (1993). Vulvitis and vaginitis. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/00001703-199312000-00003
  • Marfatia YS, Patel D, Menon DS, Naswa S. Genital contact allergy: A diagnosis missed. Indian J Sex Transm Dis AIDS. 2016;37(1):1–6. doi:10.4103/0253-7184.180286

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.