Vaginale schimmelinfectie: herkennen en voorkomen

Het regelmatig consumeren van alcohol en suiker kan in combinatie met stress een vaginale schimmelinfectie opwekken.
Vaginale schimmelinfectie: herkennen en voorkomen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Net als in elk ander lichaamsdeel kunnen zich in de vagina verschillende vormen van infecties ontwikkelen, die kunnen variëren van vrij onaangenaam tot gewoonweg pijnlijk. Het klopt dat je een vaginale schimmelinfectie kunt oplopen door seksueel contact, maar dit is niet de enige oorzaak van vaginale infecties.

Simpelweg het gebruiken van een openbaar toilet, je handdoeken niet vaak genoeg wassen en het hebben van een slechte hygiëne zijn enkele andere mogelijke oorzaken waar je je van bewust moet zijn.

Het is belangrijk dat we als vrouwen goed letten op de tekenen die kunnen wijzen op een vaginale schimmelinfectie en dat we op de hoogte zijn van de vele mogelijke oorzaken.

Er zijn genoeg manieren waarop je ervoor kan zorgen dat je minder kans hebt op het krijgen van een infectie en kennis is de sleutel tot het voorkomen en behandelen van een dergelijke infectie, voordat de infectie erger wordt.

Wat zijn de tekenen van een vaginale schimmelinfectie?

Vaginale infecties kun je herkennen aan de hand van een paar algemene symptomen, die zich doorgaans voordoen wanneer je de infectie net bent opgelopen. Tot deze symptomen behoren onder andere:

 • Onaangename geur
 • Jeuk
 • Brandende pijn
 • Pijn bij het plassen of bij seks
 • Geurloze of geurende afscheiding die groen, geel, roze of wit van kleur is

Elk van de bovenstaande symptomen kan wijzen op een vaginale infectie. Zodra je de infectie hebt herkend, is het belangrijk dat je meteen actie onderneemt voordat de infectie verandert in een ernstiger probleem. Gelukkig kun je vaginale schimmelinfectie ook voorkomen door het advies in dit artikel op te volgen.

Hoe kun je een vaginale schimmelinfectie voorkomen?

Vrouw met Handdoek

Zoals we hierboven al aangeven, kan een vaginale infectie worden opgewekt door meerdere factoren. Als je snel actie onderneemt, kan je de kans op het überhaupt oplopen van een schimmelinfectie aanzienlijk verkleinen.

Draag katoenen ondergoed

Ondergoed dat gemaakt is van 100% katoen kan ervoor zorgen dat je droog blijft en dit beschermt tegen vaginale infecties. Katoen zorgt ervoor dat vocht verdwijnt. Er is niets waar schimmel meer van houdt dan van vocht.

Wanneer je nieuw ondergoed koopt, zorg er dan dus voor dat in ieder geval het gebied van het kruis gemaakt is van katoen.

Zorg voor een goede hygiëne

Je dagelijkse persoonlijke hygiëne is een van de beste manieren om een vaginale schimmelinfectie te kunnen voorkomen. Het is belangrijk dat je dit gevoelige gebied wast met een zachte zeep die de natuurlijke pH-waarde niet verstoort.

Veeg jezelf daarnaast na het plassen altijd van voor naar achter af om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden naar de vagina. Er zijn producten die de natuurlijke vaginale bacteriën kunnen beïnvloeden, zoals:

 • Poeder
 • Geparfumeerde zeep
 • Tampons
 • Badschuim
 • Vaginale deodoranten

Als er sprake is van een schimmelinfectie dan zal deze alleen maar verergeren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Maandverband en tampons: onhandig en gevaarlijk

Draag niet te strakke kleding

Strakke Broek

Spijkerbroeken of korte broeken die te strak zitten, zorgen ervoor dat het gebied rondom de vagina warm en vochtig wordt. Dit is ideaal voor de groei van bacteriën en schimmels. Probeer wat wijdere kleding te dragen, zoals bijvoorbeeld rokjes.

Zorg ervoor dat je intieme delen droog blijven

Door de binnenkant van je vagina te wassen met wat voor zeep of vloeistof dan ook, kan je de ‘goede’ bacteriën die de vagina juist beschermen tegen vaginale infecties vernietigen.

Wanneer dit gebeurt, loop je dus een nog groter risico op deze vervelende problemen en kan het er zelfs voor zorgen dat je lichaam vatbaarder wordt voor andere soorten aandoeningen.

Verbeter je dieet

Een gezond dieet is erg belangrijk om vaginale schimmelinfecties op afstand te houden. Verschillende studies tonen aan dat het regelmatig consumeren van suikers en alcohol, in combinatie met stress, vaginale infecties kan opwekken. Deskundigen raden aan dit soort voedsel en stressvolle situaties te vermijden.

Ze stellen voor dat je meer water drinkt en groenten en fruitsoorten eet die kunnen helpen de urinewegen schoon te houden.

 • Aanbevolen voedsel om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen is: kool, spinazie, ananas, rapen, snijbiet, knoflook, mierikswortel, peterselie, bieten, groene groenten, paardenbloem, broccoli en citrusvruchten.
 • Daarnaast is het aanbevolen om voldoende gewone yoghurt te eten. Yoghurt bevat melkzuur, dat kan helpen ervoor te zorgen dat je lichaam de goede bacteriën die het misschien verloren is weer terugkrijgt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Voedingsmiddelen voor de vaginale gezondheid

Sap om vaginale schimmelinfecties te voorkomen

Gesneden Knoflook

Dit sap heeft een natuurlijke antibiotische werking, waardoor het het lichaam zal helpen te vechten tegen virussen, schimmels en bacteriën die een vaginale infectie kunnen veroorzaken.

Knoflook gaat bacteriën en schimmels tegen en is daarnaast rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen die het immuunsysteem sterker maken.

Ingrediënten

 • 1 bosje spinazie
 • 1 knoflookteen
 • 2 tomaten

Bereiding

 • Was eerst alle ingrediënten.
 • Stop ze daarna samen met een halve kop water in de blender.
 • Blend dan tot er een glad mengsel ontstaat.
 • Drink deze drank op zonder hem te zeven. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.