Voedingsmiddelen voor de vaginale gezondheid

Hoewel een goede hygiëne natuurlijk van essentieel belang is, bestaan er ook een aantal voedingsmiddelen die je kunt consumeren om je vaginale gebied gezond te houden en tegelijkertijd infecties tegen te gaan.
Voedingsmiddelen voor de vaginale gezondheid

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wellicht denk je dat een goede hygiëne voldoende is om je vaginale gezondheid te houden, maar in werkelijkheid zijn er nog veel meer dingen die je moet doen om goed voor dit gevoelige gebied te zorgen.

Als je niet goed zorgt voor je intieme delen, dan zal je gevoeliger zijn voor uitslag en urineweginfecties. Om dit soort vervelende problemen te kunnen voorkomen, delen we in dit artikel een lijstje van voedingsmiddelen die de vaginale gezondheid op natuurlijke wijze ondersteunen.

Voedingsmiddelen voor de vaginale gezondheid

1. Gewone yoghurt en voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica

Een gezonde vagina heeft een goede hoeveelheid gezonde bacteriën nodig, die ook wel lactobaccilli genoemd worden en die de pH-waarde van de vagina in balans houden.

Yoghurt en andere soortgelijke voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de hoeveelheid lactobacilli in balans blijft. De meeste van ons associëren yoghurt met een gezonde darmflora, maar dat is niet het enige waar yoghurt goed voor is.

Antibiotica, de overgang, anticonceptie en hormoontherapie zorgen er vaak voor dat de kans op infecties groter wordt. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen heel goed helpen om schimmelinfecties tegen te gaan zoals:

 • Zuurkool
 • tempé
 • bepaalde gefermenteerde voedingsmiddelen

2. Cranberrysap

Cranberrysap

Je hebt ongetwijfeld al meerdere malen gehoord over de vele voordelen die cranberrysap biedt. Door veel cranberrysap te drinken kun je bijvoorbeeld urineweginfecties tegengaan. Dit komt doordat cranberrysap bepaalde bestanddelen bevat die de bacteriën die aan de blaaswand blijven kleven en infecties kunnen veroorzaken elimineren.

Het probleem met dit sap is echter het suikergehalte dat het heeft. Om dus te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel wordt beïnvloed (met name als je diabeet bent), dan is het belangrijk om het volgende te onthouden:

 • Drink niet meer dan een half glas cranberrysap per dag.
 • Kies alleen voor geheel natuurlijke of caloriearme sappen.
 • Meng vruchtensap met water of maak smoothies waarbij je fruit combineert met groente.

3. Vis

Als je pijn ervaart aan het begin van je menstruatie, dan is het tijd om meer vis te gaan eten. Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door de vrijlating van hormoonachtige stoffen die ook wel prostaglandinen genoemd worden en ervoor zorgen dat de baarmoederspieren samentrekken.

Vetzuren en omega 3-oliën die gevonden kunnen worden in vissoorten als zalm of tonijn hebben ontstekingsremmende eigenschappen die deze pijn kunnen verzachten.

4. Sojaproducten

Een droge vagina is helaas meestal het resultaat van een laag oestrogeengehalte, het hormoon dat ervoor zorgt dat de vagina elastisch en vochtig blijft.

Een bevalling, de overgang, het geven van borstvoeding en sommige medicijnen tegen verkoudheid en allergie kunnen ervoor zorgen dat het oestrogeengehalte flink daalt, waardoor de vagina droog wordt en je last kunt krijgen van een onaangenaam gevoel.

Probeer daarom minimaal bewerkte sojaproducten te eten:

 • Biologische sojabonen
 • Tofoe
 • Tempé

Deze voedingsmiddelen bevatten bestanddelen die ook wel plantaardige isoflavonoïden of non-steroïde fyto-oestrogenen worden genoemd en natuurlijk oestrogeen nabootsen.

5. Appels

Appels

Hoewel dit misschien moeilijk te geloven is, zijn appels als je wel van wat plezier tussen de lakens houdt de ideale vrucht voor jou. Uit een studie die gepubliceerd werd in Archives of Gynecology and Obstetrics bleek dat de vagina van vrouwen die één appel per dag eten vochtiger is.

Dit houdt in dat voor deze vrouwen seksuele geslachtsgemeenschap veel aangenamer en minder problematisch is. Appels bevatten een bestanddeel dat estradiol nabootst. Dit is een vrouwelijk sekshormoon. 

Appels bevatten ook polyfenolen die de bloedsomloop in het vaginale weefsel stimuleren, waardoor het makkelijker wordt om een orgasme te bereiken.

6. Water

Water is iets waar je gewoon niet zonder kunt in je dagelijkse routine. Het biedt ontelbaar veel voordelen voor je gezondheid. In relatie tot je vagina is water van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de membranen gezond blijven. 

Om volledig naar behoren te kunnen functioneren, is het belangrijk dat deze membranen goed gehydrateerd blijven en de makkelijkste manier om hiervoor te zorgen is om elke dag voldoende water te drinken.

Water kan ook helpen om de vagina op natuurlijke wijze vochtig te houden en onaangename geurtjes te verminderen.

Bekijk ook dit artikel:
Hoeveel water drinken per dag

7. Zoete aardappelen

Zoete aardappelen of bataten zijn niet alleen een geweldig alternatief voor gewone aardappelen. Ze kunnen echter ook erg effectief zijn om de vaginale gezondheid te onderhouden.

Deze aardappel zit boordevol vitamine A. Deze vitamine versterkt de baarmoederwand en stimuleert de aanmaak van hormonen die het energieniveau in stand houden.

8. Groene thee

Groene Thee

Eerder in dit artikel wezen we al op de voordelen van cranberrysap. Er zijn echter ook veel vrouwen die liever kiezen voor een optie die niet zo zoet is. In dit geval kun je overwegen om groene thee te gaan drinken. Dit drankje is een uitstekende bondgenoot om urineweginfecties tegen te gaan.

Als je last hebt van een infectie, dan zal groene thee hoe dan ook helpen om deze infectie tegen te gaan. En als je volledig gezond bent, dan zal deze drank helpen om infecties bij voorbaat te voorkomen.

Bij de vaginale gezondheid komt meer kijken dan alleen hygiëne

Misschien denk je dat je eigenlijk alles wel weet over je eigen vagina, maar hier kun je je ernstig in vergissen. Naast routineonderzoeken, een goede hygiëne en regelmatig overleg met je gynaecoloog is het ook heel belangrijk om een gezond dieet aan te houden.

Zoals je kunt zien zijn deze acht voedingsmiddelen heel gewoon in een uitgebalanceerd dieet. Als ze tot dusver nog geen deel uitmaakten van je dagelijkse dieet, dan is het verstandig om hier vanaf nu verandering in te brengen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Buggio L., Somigliana E., Borghi A., Vercelli P., Probiotics and vaginal microecology: fact or fancy? BMC Womens Health, 2019.
 • Wang Y., Singh AP., Nelson HN., Kaiser AJ., et al., Urinary clearance of cranberry flavonol glycosided in humans. J Agric Food Chem, 2016. 64 (42): 7931-7939.
 • Cai T., Gacci M., Mattivi F., Mondaini N., et al., Apple consumption is related to better sexual quality of life in young women. Arch Gynecol Obstet, 2014. 290 (1): 93-8.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.