Waarom heb je pijn tijdens de menstruatie?

Veel vrouwen ervaren pijn tijdens de menstruatie, maar de meeste gynaecologen hebben geen andere oplossing dan het slikken van ontstekingsremmende middelen of de anticonceptiepil.
Waarom heb je pijn tijdens de menstruatie?
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 26 januari, 2019

In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak kan zijn van pijn en krampen tijdens de menstruatie en hoe je de klachten kunt behandelen met voedingsmiddelen en enkele natuurlijke supplementen.

Oestrogeenniveau tijdens de menstruatie

De voornaamste reden waarom vrouwen last hebben van menstruatiekrampen is dat er te veel oestrogeen in het bloed aanwezig is. Oestrogeen is een essentieel hormoon voor de gezondheid, omdat het invloed heeft op je intellectuele capaciteiten, botontwikkeling, bloedsomloop etc.

Wanneer er echter te veel oestrogenen in je bloed aanwezig zijn, kan dit voor problemen zorgen. In dit geval zorgt het hormoon er namelijk voor dat er meerdere onevenwichtigheden ontstaan in je gezondheid, zoals bijvoorbeeld pijn tijdens de menstruatie.

Menstruatiekrampen

Waarom heb je te veel oestrogeen?

Onderstaande lijst bevat alle factoren die ervoor kunnen zorgen dat je lichaam meer oestrogeen aanmaakt, dit geldt voor zowel vrouwen als mannen:

 • Schadelijk voedsel of voedsel dat je niet goed kunt verteren, door een voedselintolerantie.
 • Stress
 • Tabak en alcohol
 • Milieuvervuiling
 • Voedselsupplementen en giftige stoffen in de producten die je dagelijks gebruikt (zeep, shampoo, make-up etc.).
 • Anticonceptiepil
Roken en tabak

Risico’s van een overschot aan oestrogeen

Menstruatiekrampen zijn niet het enige gevolg van een hoog oestrogeengehalte. Een hoog oestrogeengehalte kan ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken, die ook kunnen helpen vast te stellen of je inderdaad last hebt van een teveel aan oestrogeen.

 • Onregelmatige menstruatiecyclus
 • Hoofdpijn
 • Gewrichts- en spierpijn
 • Indigestie
 • Haaruitval
 • Droge huid
 • Vermoeidheid

Schadelijk voedsel

Om deze hormonale onbalans te behandelen, zou je de consumptie van onderstaande voedingsmiddelen zoveel mogelijk moeten vermijden:

 • Suiker en suikerhoudende dranken: Suiker levert helemaal geen voordelen. Witte suiker is zelfs schadelijk, daar het je lichaam ontziet van mineralen en de lichamelijk pH-waarde zeer progressief kan laten dalen. Het beste zou dus zijn om toegevoegde suiker geheel uit je dieet te verwijderen en het te vervangen voor stevia, bijenhoning, fruit of melasse.
 • Tarwe: Het tarwe dat we tegenwoordig eten is zeer vervalst en het kan zijn dat je moeite hebt om het te verwerken. Probeer tarwe dus te vervangen voor haver of rogge en kies altijd voor volkoren.
 • Koemelk: Mensen met een hoog oestrogeengehalte kunnen de oorzaak soms vinden bij hoge koemelkconsumptie. Wij raden aan om plantaardige dranken te kiezen met haver, amandel of rijst of zelfs schapen- of geitenkaas. Sojamelk is niet echt gezond. Soja is namelijk niet alleen een transgeen gewas, maar sojamelk is doorgaans ook rijk aan oestrogeen.
 • Te veel rood vlees: Rood vlees zou je bij voorkeur slechts één keer in de twee weken moeten eten, samen met een salade of groenten.
 • Stimulansen: Zoals koffie, alcohol of frisdranken. Zeer sterk afgeraden.

Ook interessant voor jou:
Menstruatiekrampen tegengaan met yoga

Plantaardige melk tegen pijn tijdens de menstruatie

Heilzame supplementen

Naast het vermijden van schadelijke voedingswaren, raden we ook aan om dagelijks de drie onderstaande supplementen in te nemen. Dit zal namelijk helpen het te veel aan oestrogeen in je lichaam te elimineren en je hormoonstelsel te reguleren.

 • Lijnzaadolie: Lijnzaadolie van de eerste koude pers is erg rijk aan essentiële linolzuren en zal helpen hormoonlevels te reguleren wanneer er sprake is van een teveel aan oestrogeen. De olie is ook een goed middel als je last hebt van een droge huid.
  Neem elke dag een eetlepel lijnzaadolie in. Je kunt de olie ook mengen met je eten. Als de smaak van de olie je niet aanstaat kun je het ook in de vorm van een capsule innemen.
 • Monnikspeper: Deze geneeskrachtige plant is zeer behulpzaam bij allerlei onregelmatigheden rondom de menstruatie en kan zelfs een ovulatie opwekken bij vrouwen die om onduidelijke redenen geen menstruatie krijgen. Studies tonen ook aan dat deze plant gebruikt kan worden om borstvoeding te verbeteren.
  Neem minstens drie tot vier maanden lang elke dag 200 mg van dit extract in. Het effect van deze plant is namelijk progressief.
 • Maca: Deze wortel uit de Andes kan om veel redenen het hormoonstelsel reguleren, omdat het invloed heeft op de hypofyse en de hypothalamus. De plant is zeer energetisch, wat vooral handig kan zijn als je door een stressvolle periode gaat.
  Neem per dag tussen de drie en zes gram maca in. Je kunt maca innemen in de vorm van een capsule of in de vorm van poeder en dit vervolgens mengen met een beetje water, sap of yoghurt. In sommige gevallen kan de plant enige nervositeit veroorzaken. Als dit bij jou het geval is, dan kun je er beter mee stoppen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.